balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Ukrajna választott

2012. november 03. - BDK

ujszo-logo_1.jpgUkrajna választott. Magának. Csillagot nem, mert az nem volt se égen, se földön. Választott hát abból, amiből lehetett.

A szegény ember vízzel, a még szegényebb az ukrán politikai paletta kínálatából főz. És aztán eszi néhány évig, különösebb zokszó nélkül. Már az is öröm, ha nem kopik fel az álla.

Nagykorúságomtól kezdve hosszú ideig mindig minden országos és helyi választáson részt vettem, lévén a Szovjetunióban ez többé-kevésbé kötelezőnek számított, és a lakosság 99,9%-a engedett ennek a nem túl erőszakos, de határozott pressziónak. A független Ukrajna megalakulásával a szavazási kényszer megszűnt, és én boldogan gyakoroltam az állampolgári felelőtlenséget. Gondoltam, ha eddig tékozoltam, ezután inkább megtartom magamnak a voksaimat. A néphatalom gyakorlásának az a kecsegtető perspektívája, hogy a sok rossz közül módom van a legkisebb rosszat választani, kevésbé bizonyult vonzónak, mint az önhitt gesztus, hogy kijelenthetem: ami ebben az országban történik, ahhoz én soha nem adtam a nevemet.

Pedig hatéves szünet után most újra lesz magyar képviselő az ukrán parlamentben. Ami természetesen örvendetes. A dolog szépséghibája annyi, hogy az illetőt Gajdos Istvánnak hívják, akiről nehéz feltételezni, hogy valaha is az ukrán hatalmi szférához kapcsolódó üzleti érdekek és pártérdekek fölé tudná helyezni a magyar közösség érdekeit. Összeegyeztetésükre viszont kétségtelenül tett és tesz dicséretes erőfeszítéseket, így szereplésének vannak pozitív hozadékai. Nehéz megjósolni, most majd mekkora lesz a mozgástere, lévén nem magyar színekben szerzett mandátumot, és még csak független sem lehet. Ugyanis az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökét nem saját formációja, hanem a most kormányzó és kormányzati pozícióban megmaradó Régiók Pártja indította a választáson, befutó helyet biztosítva számára. A Viktor Janukovics fémjelezte párt nem adta olcsón a 74. pozíciót: cserébe az UMDSZ sehol nem állított egyéni jelölteket, ehelyett a Régiók Pártjának ukrán jelöltjeit támogatta, három körzetben éppenséggel az ellenlábas KMKSZ magyar jelöltjeivel szemben. Utóbbiak esélytelenül indultak, de a vártnál is rosszabbul szerepeltek. Nem csupán arról van szó ugyanis, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és két alelnöke egyéni jelöltként alulmaradt az ukrán riválisokkal folytatott nemes küzdelemben abban a három választókörzetben, amelyben a magyar lakosság részaránya számottevő (de nem képez többséget), hanem arról, hogy a rájuk leadott voksok mennyisége azt mutatja, a kárpátaljai magyarok nem állnak mögöttük, erős többségük nem szavazott rájuk, így az élmezőnytől jócskán leszakadva 10% körüli vagy az alatti támogatottsággal a 3., 4., 5. helyen végeztek. A szavazatarányok településenkénti megoszlása arra is következtetni enged, hogy alkalmasint még saját tagságuk sem adta rájuk a voksát maradéktalanul.

Mindez egyenes következménye a KMKSZ hosszú évek óta tapasztalható önérdekű működésének, megosztó és kirekesztő magatartásának. Annak, hogy vezetői akarják megmondani, ki a jó magyar és ki csupán a „magyarul beszélő”, ők igyekeznek lefedni és kisajátítani a „magyar ügy” egészét, és ők kívánják élvezni a magyarországi támogatások nyújtotta összes előnyt: anyagiakat és adminisztratív jellegűeket egyaránt (utóbbiak közül talán elegendő megemlíteni azt, hogy a vízumigényléshez szükséges garancialevelek kiadásának a jogát a szervezet saját befolyásának a növelésére használja). És ha már az anyaország szóba került: a KMKSZ-jelöltek alulmaradása és a lakosság tőlük való elfordulása annak ellenére következett be, hogy a Fidesz–KDNP vezette magyar kormány kizárólag az ő szervezetüket tekinti partnernek, és a kampány idején is látványosan mellettük állt (személyes megjelenések, nyilatkozatok...). Kovács Miklós KMKSZ-elnök a kampányfilmjében is hangsúlyosan Orbán Viktor társaságában mutatkozik. Ám úgy látszik, az itt élőket most még a magyar állampolgárság megszerzését is lehetővé tevő politikai erők efféle gesztusai nem hatják meg. Sőt. Nem nehéz párhuzamokat vonni. 2010-ben Szlovákiában az Orbán Viktor vezette pártszövetség erőteljes támogatását élvező Magyar Koalíció Pártja nem került be a parlamentbe, míg az árulónak bélyegzett Híd ehhez elegendő szavazatot kapott. 2011-ben a romániai parlamenti választási kampányba beavatkozva a Fidesz csak gyengíteni tudta az RMDSZ ellenében létrehozott Magyar Polgári Pártot. Úgy fest, a „Támogasson téged Orbán Viktor” nem tartozik a szívből jövő jókívánságok közé.
 
A szerző kárpátaljai író
 
Megjelent: Új Szó, 2012. okt. 02.

Kiegészítések a cikkhez napi blogomban:
Vajon nem fél-e attól a KMKSZ elnöke, hogy halottak napi kegyeletsértéséért vasvillával fogják kikergetni a magyar falvakból? >>tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr934886595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása