balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

BallaD(a) semmiről - Hiányérzet

2007. október 09. - BDK
Pálfy Réka (Hévíz, Bibó Gimnázium) reflexiója keszthelyi előadásomról:

BallaD(a) semmiről

Csak hogy mindenki tisztán lásson: a Semmi létezik! Olyannyira, hogy van nem létező regény is. Paradoxon? Lehet, mindenesetre igaz. Szerzője Balla D Károly, a kárpátaljai magyar irodalom meghatározó alakja, aki virtuális öngyilkossága óta posztumusz publikálja műveit.

Igaz, hogy szellemet nem láttam a keszthelyi Fejér György Könyvtárban, de talán a hatás ehhez fogható. Másfél óra Balla D. Károllyal egy interaktív irodalmi parti keretében, nekünk, irodalom iránt érdeklődő diákoknak.

„Remélem eddig ez teljesen érthetetlen volt” – indította performance-át a költő, író, publicista, számomra életművész alkotó. S valóban, akkor kuszának, „modernnek” tűntek gondolatai az alkotási folyamatról, de idővel minden tisztult, egyszerűsödött… lenyűgözött. Nem szeretnék költői túlzásokba esni (elvégre az nem az én tisztem), de úgy gondolom igazán inspiráló, termékeny volt ez a röpke másfél óra egy ilyen kitűnő művésszel. Sokáig gondolkodtam azon, hogy mi fogott meg leginkább: az újdonság, a humor, a széleskörű műveltség? Aztán rájöttem, hogy egyszerűen csak a légkör, amit teremtett, ami betöltötte a termet… ami betöltött engem.

Egy művész, aki közvetlen, nyílt, humoros, megalkotja saját bevallása szerint élete fő művét, a nem létező regényt, és szívesen beszélget velünk, kíváncsi fiatalokkal… kell ennél több egy jó délutánhoz? Én még szívesen részt vennék hasonló irodalmi szellemidézéseken, de az is lehet, hogy indítok egy Balla D. Károly rajongói klubot… kizárólag posztumusz.
Köbli Ádám (Hévíz, Bibó Gimnázium) reagálása:

Hiányérzet

Október 3-án, szerdán, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban tartott előadást Balla D. Károly író.
 
Indulásként az ungvári szerző bemutatta, hogy születnek meg az alkotásai, a hiányból a mű. Az egész előadás központi eleme a hiány volt. Ekkor láttam, hogy páran nem igazán értik hová is kerültek, és akik csak véletlenül tartózkodtak a könyvtárban, azoknak furcsamód sürgős dolga akadt. Én viszont maradtam, ugyanis az élete fő művének tartott Szembesülés című regényéről hallhattunk meglehetősen sokat. Ez egy olyan könyv, aminek van előszava, utószava, vannak hozzá kritikák, jegyzetek, minden, ami kell egy regényhez, csak maga a történet, maga a regény hiányzik. Itt azért már sokan kiszálltak a versenyből, hogy megértsék az előadást és magát a könyvet, és bár én úgy érzem, tudtam még követni, már nekem is kétségeim voltak. Az egész előadás, bár szerkezetileg jól fel volt építve és tartalmas is volt, mégsem tudta az ember figyelmét teljesen lekötni.

Végre jöhettek a kérdések. Egy jelentéktelennek tűnő kérdést vetett fel valaki: Szereti-e a zenét az író? Balla D. Károly azt a számomra meglepő választ adta, hogy nagyon szereti, legjobban a komolyzenét és a jazzt, de sajnos nem tud semmilyen hangszeren játszani, viszont ha lenne rá lehetősége, hogy zenész legyen, az egész irodalmi munkásságát rögtön odaadná érte. Hozzá kell tenni, hogy az élete művének tartott könyvről pár perccel azelőtt azt mondta, hogyha neki kéne elolvasni, egyszerűen nem tudná, annyira olvashatatlan és bonyolult. Ez nagyon érdekes és egyben nagyon furcsa is, hiszen ha egy író a saját művészetét és munkásságát ennyire nem tartja sokra, akkor hogyan várhatja el mástól, hogy tisztelje őt és a műveit, vagy egyáltalán, hogy valaki elolvassa azt, amiről ír. Ezen sokat gondolkoztam, időm is volt rá, hiszen egy-egy kérdésre az alkotó meglehetősen hosszú és kimerítő válaszokat adott.

Az előadás után be kellett látnom, olyan dolgokról hallhattam, amikről eddig nem, több új, különleges ismeretet is szereztem. Viszont az is igaz, hogyha megkérdeznénk pár hónap múlva az ott ülő közel hetven diákot, hogy miről is szólt ez az egész, jó, ha legfeljebb 5-6 tudná nagyjából hitelesen elmondani a történteket. És nem azért nem tudnák a többiek feleleveníteni, mert nem figyeltek oda, egyszerűen az egész előadás menete olyan volt, hogy megakadályozta az igazán intenzív információcserét az író és a közönség között. Így azt kell mondanom hiány maradt bennem, amit talán csak Balla D. Károly tudna betölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr47191057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csipkefehér 2007.10.09. 14:52:42

Csatlakoznék a fanklubhoz!

vélettlen balettos 2007.10.11. 11:20:49

"Balla D. Károly a kárpátaljai magyar irodalom meghatározó alakja". HM. BDK milliószor kijelentette, hogy nem létezik kárpátaljai magyar irodalom. Akkor meg egy nem létező irodalomnak meghatározó alakja lenni?... Ahol művei sem kaphatóak?... Nos, legfeljebb virtuálisan lehet. Csodálkozom, hogy BDK nem tiltakozik. Jobban mondva nem csodálkozom. Én mindenesetre az első bekezdés után abbahagytam a fényező írás olvasását. És nem virtuálisan.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.10.11. 11:55:28

VB, neked inkább a második írás szól :)

KapitányG 2007.10.11. 16:53:45

VB, az (ide)írást miért nem?

kiigazitó 2007.10.17. 00:44:02

KapitányG, hol az a hírhedt libarilmus(sicc!)? Ha valaki nem ért egyet velünk, azt elhallgatatjuk?

BDK · http://ungparty.net/ 2007.10.17. 11:03:08

kiigazító: több szellemet! ha nem értesz egy szellemes riposztot, akkor inkább ne reagálj rá, mert azonnal kiderül, hogy csak szívóskodni tudsz.

kigazitó 2007.10.17. 12:33:28

Én azt hittem szellemnek elég vagy te. A mondatodból az derül ki, hogy már nemcsak magyarkodni lehet, hanem szívóskodni is. Vajon kíváló vizílabdázó tud erről. De még ennél a mondatnál maradva ,újfent tetten érhető a modern liberalizmus(sicc!) egyik sajátos jellegzetessége- a kirekesztés. a kérdésemet továbbra is fent tartom.

kigazitó 2007.10.17. 15:51:15

Bagoly mondja verébnek... Ugyan kedves Károly, nálad beképzeltebb ember kevés van a Kárpát-medencében. De mi itt a gond, én csak feltettem egy egyszerű kérdést? Ja, ha valaki esetleg kérdezni mer itten, akkor az már fent hordja az orrát?

BDK · http://ungparty.net/ 2007.10.17. 16:34:54

Nem tudtam, hogy mindenkit ismersz a Kárpát-medencében. Holott engem se...

Feltett kérdésed: kb. olyan, mint amikor valaki hall egy jó viccet és utána megkérdezi: "És?". Vagy amikor az elefánt csodálkozik a porcelánboltban a nagy csörömpölésen. Erre figyelmeztettelek volna diszkréten. De te ahelyett, hogy az élcet megértetted volna, csak nyomod a magadét, mint süket a csengőt.

kigazitó 2007.10.17. 16:54:44

Hozzád hasonlóan. "Elefánt" létemre azért feltünt, hogy folyamatosan mellé beszélsz. A blogodat olvasva számos helyen tapasztaltam, hogy bizonyos esetekben előszeretettel csúsztatsz, vagy el kezdesz személyeskedni. De hiába nyomom én vagy más a csengőt, te mégsem veszed észre, hogy lejárt az időd.

kiigazitó 2007.10.17. 16:57:54

Még csak annyit, hogy voltaképpen nem is neked címeztem a kérdésemet. Vagy te lennél KapitányG is?

nagya 2007.10.17. 17:49:10

Lazits mar! Olyan vagy, mint egy szorulasos Gardista. Nem elhallgattatta, hanem elkuldte. A gyakorlati liberalizmus igen fontos resze a francba valo elkuldesi jog, ellenben az elhallgattattashoz nincs joga senkinek. Az egy masik vallas.
Na, igy jo mar?

BDK · http://ungparty.net/ 2007.10.17. 19:06:39

kiigazító: már csak az a kérdés, miért olvasod egy beképzelt mellébeszélő csúsztatásait.

KapitányG 2007.10.17. 20:15:42

kiigazító: te meg miért tőlem érdeklődsz elhallgattatás-ügyben? Én csupán egy kérdést tettem fel.

KapitányG 2007.10.17. 20:19:49

ráadásul - azt hiszem - nem is neked. Vagy te lennél VB is?

kiigazito 2007.10.18. 04:13:55

BDK. Na, látod ez egy jó kérdés. De hát az ember a neten barangolva sok szemétbe bele ütközik. de ki is szállok, csókoltatom a csókosaidat.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása