balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Jobb a műláb, mint a láb - Pistorius

2008. január 16. - BDK
Oscar Pistorius műlába és a szemantikus optimalizálás. Fogalmi linképítés Google kereséshez
Műlába révén Oscar Pistorius a futásban előnyt élvez a "saját lábon" futó versenyzőtársaival szemben, ezért a Nemzetközi Atlétikai Szövetség döntése értelmében nem indulhat a pekingi olimpián. A tényként kezelt előny roppant engondolkodtató, messzire mutató kérdéseket vet fel. Maga a döntés pedig indulatokat kavar és megosztja mind a szakembereket, mind a közvéleményt.


De nézzük a lényeget:
Oscar Pistorius dél-afrikai futó, a parasportolók között 100 (10,91 mp), 200 (21,58) és 400 méteren (46,34) is világcsúcstartó, az épek között szeretett volna indulni Pekingben. Ehhez a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem járult hozzá, és a döntést a kölni sportegyetem biomechanikai és ortopédiai intézetében novemberben végzett, mindenre kiterjedő vizsgálatsorozat eredményeinek ismeretében hozta meg.

A Peter Brüggemann vezette kutatócsoport vizsgálódásai során többek között arra a megállapításra jutott, hogy a dél-afrikai atléta által használt protézisekkel egy adott sebesség 25 százalékkal kisebb erőkifejtéssel tartható fenn, mint az ép versenyzők esetében, azaz egy adott iram, annak elérése után, lényegesen könnyebben tartható a művégtagokkal.

A felmérések alapján a vizsgált, térd alatt rögzített műlábakkal a talajtól lényegesen nagyobb erőt kap vissza a futó, mint az egészséges lábú sportoló. Ez a visszanyert energia közel háromszor nagyobb, mint az épek esetében. E mellett a protézissel mindössze 9,3 százalék az átlagos energiaveszteség a futás során, míg az épeknél ez az arány 41,4 százalék, tehát a mechanikai előny több mint 30 százalék a művégtag esetében.
Forrás
Gondoljunk bele:  mindez azt jelenti, hogy az orvosilag "hátrányos helyzet" adott esetben nemhogy nem jelent hátrányt, hanem kifejezetten előnyhöz juttatja az érintettet. Ha Pistoriust futni engedik az olimpián (és ott helytáll vagy akár győz), annak óriási erkölcsi üzenete lenne a fogyatékosok társadalma számára. De felveti azt a képtelen ötletet is, hogy aki élsportoló akar lenni, az amputáltassa magát, mert így tehet szert előnyre ép társaival szemben. Már látom is a műkezű vívókat, teniszezőket, processzor-agyú sakkozókat...

Így fut Oscar Pistorius:

 _________________________________

Keresőmarketing: Google első helyre kerülés a virtuális szerver bérlés és vps laptop szerviz szolgáltatás budapest kulcsszavakkal. Honlapoptimalizálás, sport, notebook javítás, dell akkumulátor, kultblog, műláb, pistorius:

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr94299835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leta 2008.01.17. 09:01:59

Az ötlet egyáltalán nem képtelen, tiszta cyberpunk. Ahogyan eddig a paraolimpikonokat külön versenyeztették, mert esélytelenek voltak, úgy mostantól majd a "hagyományos" versenyzőket kell védeni a külön versenyeztetéssel a mechanikusan felturbózottakkal szemben. Szerintem korrekt döntés, elvégre a színtiszta emberi teljesítőképesség összemérése a cél. Ha a mechanikus segédeszközök megengedettek lennének, akkor a dopping tiltása is megkérdőjelezhetővé válna és elkezdődne a vita, hogy hol a határ, ameddig megengedett nem emberi, nem természetes segédeszközök használata, és mikortól jelent tisztességtelen előnyt egy módszer. Ez is óriási erkölcsi üzenet lenne, csak épp kicsit más előjellel.

dióhéj 2008.01.17. 09:12:20

Igen, szerintem is korrekt döntés, mégis hátborzongató az egész...és a fizikai teljesítőképességen túl is van valami....csakhát az ugyebár nem olimpiai szám...

P.I 2008.01.17. 09:27:08

Persze, elindulhatna egy 120 km/ó sebességre képes kerekesszékkel is...

P.I 2008.01.17. 09:29:12

Meg a hagyományos versenyeken sem lehet bármilyen futócipővel indulni...

Dupladiviz · http://www.balulap.hu 2008.01.17. 10:23:52

Mégiscsak arról van szó, hogy valaki, aki lábszárak nélkül született, azért nem indul az Olimpián, mert túl nagy az előnye a többiekkel szemben. Itt tartunk.

marlington 2008.01.17. 11:14:38

Tényleg kicsit cíberpunk a dolog: hol kezdődik/végződik az emberi test és a géptest, a cyborg?
Nagyon elgondolkodtató. - Az meg jellemző, hogy csak nálad olvasni róla :) (oké, tudom, az inforádión is, de akkor is)

BDK · http://ungparty.net/ 2008.01.17. 11:24:27

Híranyag elég sok volt róla, 1-2-3 naja:

www.hirkereso.hu/search?q=m%FBl%E1b&timelimit=168&x=0&y=0&archivum=-1

És a Googleba beírt műláb+blog is ad jópár találatot...

am 2008.01.17. 21:26:14

Igen, egyetértek az eddigiekkel. Engem az atléta bátorsága
képeszt el, ahogy ezeket a gépeket használta.

pálóczi A 2008.01.20. 11:08:18

Egy futó atléta sosem csak a lábával fut, hanem a szivével, a tüdejével is. Azonos képességű végtagokat feltételezve az győz, aki jobban bírja az iramot. Ha igaz, hogy az egyébként csodálatos és tiszteletre méltó Pristoriusnak, rugólábbal, azonos sebességhez 25 százalékkal kevesebb energiát kell felhasználnia, mint az ép futóknak, akkor ez igen nagy tüdő és szívmunka könnyebbség. (Ha Pristorisunak a szive és a tüdeje is ugyanúgy bírná a versnyzést mint szoros versenyben legyőzött társaié, akkor neki rugólábbal nem szoros, hanem 25%-os pályaelőnnyel elért győzelmet kéne aratnia - amennyiben egyáltalán helyesek a fent említett számítások. Másképp nézve Pristorius ép lábakkal 25 százalékkal alacsonyabb futóteljesítményt érne el jelenlegi magánál. És erre nem az a válasz, hogy akkor vágassa le mindenki a lábát. A sportban nem csak a győzelem a fontos.)

bábel 2008.01.20. 13:19:45

Hogyha igaz az a vizsgálat amelyen 25%-os elönyt mutattak ki a műlábakal futó Pistorius javára, akkor ha komolyan vennék az olimpia szellemét, simán kötelezhetnék arra, hogy technikailag vegyenek vissza 25%-ot a műlábakból és így indulhatna az olimpián. De szerintem most, jelen állapotában is engedni kellene.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.05.17. 10:27:57

Igen! Kösz, hogy betűzted! Én a rádióban hallottam, aztán sokfelé megjelent a hír, kisebb-nagyobb kommentárokkal, pl:
index.hu/sport/080516pist/

A döntés nem önmmagában érdekes, hanem hogy precedens-értékűvé válhat.

P.I. 2008.05.17. 13:42:12

Következő lépés: a félkarú ökölvívók acélöklére húzzák a boxkesztyűt, a hasonló hiányosságokkal küdő súlylökők és gerelyvetők pedig rugókkal lőhetik ki sporteszközeiket...
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása