balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

A középkorú hölgy látogatása

2008. január 23. - BDK
Bár vagy 30 éve jószerével nem is találkoztunk, tegnap minden előzetes figyelmeztetés nélkül meglátogatott BÉ, hajdan egyetemi, munka- és stúdiótársam. Fizikusként néhány évvel felettem járt, egy rövid ideig együtt laboránskodtunk, és BÉ kezdő tollforgató leányként rendszeresen látogatta a hasonszőrűeket előszeretettel pátyolgató József Attila Irodalmi Stúdió összejöveteleit.

Most azzal állított be, hogy ktitikát írt a regényemről, azt hozta el. Ittléte negyedórája alatt sűrű hadarással előadta komplett élettörténetét, amiből én nagyjából annyit tudtam, hogy rövid házasság után elvált és áttelepült Mo-ra. Most viszont félig-meddig hazaköltözött Ungvárhoz közel első falujába, mert édesanyja ápolásra szorul. Termékmenedzserként dolgozott egy vállalatnál, most munkanélküli segélyből él, de ezt is el fogja veszteni, mondta, mert új kocsit vett.

Kiprintelve teátrálisan át is adta a kritikáját, megjegyezve, hogy ő "azóta" is folyamatosan ír, verset, novellát, kritikát; csak épp egyetlen egy megjelenésről sem tudott beszámolni. Már megijedtem, hogy összes műveiből is hozott egy merítésnyit szíves véleményezésre, de ettől megkímélt és szerencsémre még csak arra sem célzott, hogy segíthetnék neki a műveit publikálni.

Nagyjából emlékszem írói kvalitásaira: a hosszú stúdiós évek alatt alig néhány aprósága jelent meg a minőség tekintetében nem túl finnyás akkori Kárpáti Igaz Szóban, így cseppet sem csodálkozhattam azon, hogy Mo-i lapoknak hiába küldözgeti a munkáit.

No de lássuk a "kritikát". Úgy kezdődik, hogy "Szervusz Károly!", s ez meg is adja alaphangját: az írásmű végig magánlevél-jellegű, és sokkal inkább szól BÉ-ről, mint az én regényemről. Az szerepel benne, hogy az ő írásait nem közölte az Alföld és hogy az Alexandra még csak nem is regált pályázatra beküldött novellájára - pedig a lányának tetszett -, de hogy miről szól a Szembesülés, arról árva szó sem esik a két és fél sűrűn írt oldalon. Viszont hosszas (és zavaros) fejtegetés olvasható a dolgok ok-okozati összefüggéseiről úgy általában - ebben a fontos kérdésben arra a következtetésre jut, hogy mindennek a "mindenható (Szentháromság) egy Isten" (sic!) az alapoka. No, aztán csak szó esik a regényemről (és rólam is), így a félkövér szedéssel kiemelt sorokból megtudtam a következőket:
"A regénynek nincs vége!... Továbbra is élni fog benned, körülötted, ez a virtuális valóság, ez a Te karmád! Csak úgy magától nem születik kontextus mező, magyarul, valóságmező, ezt a Te léted hozta létre!... Ezért is neked kellett megírnod, a sajátod, a lényed. A megírás, a Teremtő által Neked szánt feladatod, a Te Sorsod egy alkotó része."
Majd:
"Fortyogó üst ez a regény. Menny és pokol egyszerre, lelki katarzis, melynek felkavart pora forog még körülötted, szúr, kínoz, míg le nem ülepszik. Lehet, hogy ez az írásom enyhítő esőként segít lemosni ezt a finom port? ... Ami a port illeti, az én írásaim is ebből a szürke, utcai porból vannak, mint magunk. A por elemi részecskékből, nem tudom Mengyelejeven kívül hány felfedezett alkotóelemből áll. De az OK és a MIÉRT itt is ugyanaz. ... Filozófia nélkül nincsen élet. A filozófia (maga az IGE megnyilvánulása). ... Minden az OK-ból születik, ez a lényeg."
Zárásul:
"A regény legnagyobb értéke abban van, hogy megírtad. Ezzel, szembesülve magaddal, le tudtad kezelni azt a lelki konfliktust, amelyet a saját léted értelmének megmagyarázása okozott. Erőd, a saját léted alkotta világ, legyen Veled! - mint a mesében. ... Had épüljön tovább, ez a mi virtuális világunk! Ez a negyedik dimenzió!"
És hogyha lelkiismeretfurdalásom lenne, arra az esetre alkalmi recenzensem megnyugtat: "én, magam szerint feloldozlak".

Jobban is alszom azóta, rábízva magamat az isten, a karma és a negyedik dimenzió szentháromságára.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr27308399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.I. 2008.01.23. 12:34:27

Na? Hát érdemes regényt írni? Hogy aztán leverjék rólad a port?

BDK · http://ungparty.net/ 2008.01.23. 13:58:07

Verésről azért nem volt szó, épp elég nekem az "enyhítő esőként" "lemosni". Mit rám kentek a századok.

P.I. 2008.01.23. 14:20:53

És BÉ nem osztotta meg veled, hogyan kell munkanélküli segélyből új autót venni?

BDK · http://ungparty.net/ 2008.01.23. 14:36:52

Nem, ezt a válaszát kifejezetten a segélyfolyósítóknak szánja.

Boros Oszkár 2008.01.24. 10:57:46

Ez egy ostoba tyúk! Megért Neked egy blogot?

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2008.01.24. 21:03:25

Rosszul olvastátok! Amíg az OK szót ok-nak vettem (tehát olyan értelemben, hogy valaminek az oka), addig ugyanúgy vélekedtem, mint ti. Ám abban a pillanatban, amiko okay-nak vettem, azonnal korszerűvé, mondhatnám amerikai kísérleti szöveggé vált az egész. Ugyanis ha így értelmezzük az OK-ét, akkor már annyira értelmetlenné válik az egész, hogy egyszerűen nem engedheti meg magának az ember, hogy ne keressen értelmet benne. Igaz, akkor sem talál, de erről a szöveg írója nem tehet. OK?

P.I. 2008.01.25. 09:09:49

Igen, és ettől a ponttól kezdődik, hogy ha valaki egy vásznon teljesen relytélyes rendszerben különböző foltokat helyez el, az onnan kezdve már művészet, mert bármit bele lehet magyarázni, s "művész" időnként spontán elsöpörheti rtakoncátlankodó tincseit borús (és megfejthetetlen) homlokáról.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása