balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Malevics: Szuprematista kompozíció

2008. november 07. - BDK

Pénzügyi válság, restrikció, recesszió, halljuk naponta. A krízis és hanyatlás ellenére a New York-i Sotheby's aukciósház árverésén kereken 60 millió dollárért kelt el Kazimir Malevics Szuprematista kompozíciója (Suprematist composition). Ez a legmagasabb összeg, amelyért valaha orosz festő munkája elkelt. Új tulajdonosáról semmit nem tudunk, de a kép eddigi sorsa, mint olvasom, nem mindennapi.

Az 19878-ban Kijevben született lengyel származású  Kazimir Szeverinovics Malevics, a modern művészet meghatározó egyénisége 1916-ban festette szóban forgó képet. Saját tulajdonát azonban csak addig képezte, míg 1927-ben, nagyjából hetven másikkal együtt, ki nem vitte magával Berlinbe azzal a céllal, hogy európai kiállítás-körút során mutassa be, hol is tart az orosz avantgárd. Művei nagy feltűnést keltettek, a vernisszázs-sorozat azonban elakadt, mert a művész nem tudta rövid időre szóló vízumát meghosszabítani, vissza kellett térnie a Szovjetunióba. Munkáit német barátaira, elsősorban Hugo Häring építészre bízta. Arra számítottak, hogy Malevics nemsokára újra nyugatra utazhat és győzedelmes körutat tehet Európában. Azonban nem ez történt.

Malevics, mint a haladó művészek többsége, nem felelt meg a szovjet kultúrpolitika elvárásainak, tiltólistára került, kiállításokon nem szerepelhetett - és soha többé nem utazhatott külföldre. 1935-ös haláláig nélkülözésben és elfeledve élt Leningrádban.

Többé-kevésbé gazdátlannak minősülő képeit halála után mintegy húsz évvel a holland Stedelijk Museum szerezte meg. A legutóbbi időkig megtartották kiállítási anyagukban és a világ számos pontján bemutatták, népszerűsítették Malevics munkáit. Azonban a vasfüggöny megszűntével jelentkeztek Malevics örökösei. És mivel a művész soha el nem ajándékozta és el sem adta senkinek a képeit (csupán megőrzésre adta át), így a tulajdonjogokat maguknak követelték. Jogi számpontból az amszterdami múzeum illetéktelenül birtokolta a képeket, hiszen nem a jogos tulajdonostól szerezte be őket. Néhány évnyi ügyvédi levelezés után a felek, elkerülni kívánván az akár botránnyal  is fenyegető bírósági folyamatot, megegyezésre jutottak. Ennek értelmében a festmények egy része a művész leszármazottaihaz került. Az ő kezüktől juthatott a Szuprematista kompozíció most a New York-i átverésre, hogy 60 millióért új gazdára találjon.

Más írásaim a témában: Képzőművészet

Több Malevics

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr90755368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rainy_day_coffee 2008.11.07. 16:34:17

Gondolom, 1878-ban szuletett, nem 1978-ban.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.11.07. 16:50:15

Persze, elgépeltem, kösz az észrevételt, javítottam.

AWI 2008.11.08. 20:03:08

Érdekes neve van, az oroszoknak pedig sok pénze, amit szívesebben külföldön 'költenek el'.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.11.09. 09:45:54

Nem annyira érdekes, mint inkább lengyel.
A hogy a képét orosz gyűjtő vette volna meg New Yorkban, arra én nem találtam infót.

kapitanyg 2008.11.09. 11:57:01

OFF
Kedves Károly, van ebben a posztomban két hivatkozás - több is, de kettő érdekes, a cikk és Ludmilla Beljakova honlapja.
Nem azt kérem, hogy fordítsd le az egészet, csak abban segíts, hogy megértsem magát az eljárást.
kapitanyg.nolblog.hu/archives/2008/11/09/Sokfele_kifestokonyvem_volt/

BDK · http://ungparty.net/ 2008.11.09. 12:47:29

kedves kapitányg, próbáltam a dolgot értelmezni.

hogy megszólítottál a posztodban, azt hamarább észrevettem, mint hogy ide beírtál volna. csak cikked első változatában nem voltak linkek, aztán meg az én netem szállt el egy időre.

kapitanyg 2008.11.09. 13:24:34

Köszönöm itt is, hogy megnézted :)

kapitanyg 2008.11.09. 13:25:37

Véletlenül engedtem ki, mielőtt beraktam volna a linkeket, aztán gyorsan vissza is állítottam piszkozatra :)

AWI 2008.11.09. 21:58:00

Arra utaltam, hogy a Malevich, nagyon hasonlít a Malowach-ra.

disznô 2009.03.31. 22:17:26

A mû gyönyörû , örök , tiszta , stb . Nagyon helyes , hogy a leszàrmazottak profitàlnak belôle , bàr ez is relatîv , kint az éjszakai égen harci helikopterek köröznek
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása