balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Egy hét krónikája (3)

2007. október 09. - BDK
« Előzmény Okt. 4. Csütörtök. Ezen a napon korán elhagytuk hévízi főhadiszállásunkat (a képen Éva látható a szállodai folyosó legvégén).

Dunaújvárosba voltunk menendő, és előtte a délután néhány óráját Pusztaszabolcson akartuk tölteni, Keisz Gellértéknél. Jó barátunk már a programunk szervezése közben kiszúrta, hogy ott leszünk a közelben, javasolta, előtte ugorjunk be hozzájuk. Ez valóban alig járt pár kilométernyi kerülővel, így koradélután hozzájuk zúdultunk be, s töltöttünk el néhány nagyon kellemes órát.


Elkísértek minket Dunaújvárosba, segítettek a behurcolkodásban (én + könyvek), az est végeztével pedig kivezettek a városból, ami a sötétben nagyon jól jött.

Sajnos a saját fotóim nagyon rosszul sikerültek (nem működött Csönge gépén a vaku), ezért csak ezt az egyet teszem be, ezt is lekicsinyítve (Adri, Geli, én), amiket Geli készített, azok jobbak, de azokon meg ő nincs rajta:



(Kifli kutyát épp arra tanítom, hogy kézmozdulatomra üljön le és ugasson. Félig sikerült...)


A dunaújvárosi estünk a Kortárs Művészeti Intézetben azért volt különleges, mert Éva és én együtt szerpeltünk; az intézetet fenntartó alapítvány elnöke, Gyöngyössy Csaba volt a moderátor.

A találkozó rendben lezajlott, beszéltünk új könyveinkről, írói felfogásunkról, a minket ért hatásokról. Én persze kicsit a kárpátaljai irodalom kialakulásáról is.

Éva, Adél, Csaba, én a találkozó után, már sörözve (épp a kapott CD-ket teszem el)

Az Intézetben nem ez volt az első szepelésünk, vagy 10 éve már vendégeik voltunk többedmagunkkal. Akkor Kálnay Adél invitálására érkeztünk, náluk is aludtunk, innen a barátság vele és Csabával. Hosszabb kihagyás után nemrégiben Balatonfüreden tudtunk beszélgetni, akkor terveztük el a mostani alkalmat is. Kellemes délután volt, és külön jólesett, hogy Csabától néhány jazz-CD-t is kaptam. Ezen kívül megismerkedtünk egy fiatal pályatárssal, Dreff Jánossal, aki hosszú sáljával egyszerre szívünkbe lopta magát.

Dreff Jánossal

Okt. 5. Péntek. Ezen a napon Habsburg Ottóval ebédeltünk... Ez így persze túlzás, de annyi igaz, hogy amikor leültünk asztalunkhoz, akkor a szomszédosnál ő már a desszertnél tartott. Amikor távozott, ráköszöntem, érdeklődő pillantására bemutatkoztam és mondtam, hogy cirka tizenöt éve találkoztunk Ungváron. Szerinte kevesebb, mondta... (Jobban megbízom a ő memóriájában, mint a magaméban). Közvetlen reagálásából Éva arra következtetett, hogy valóban felismert és emlékszik rám. Holott akkor, azon az ungvári eseményen legalább 20 embert mutattak be neki; az igaz, hogy aztán Apu több levelet is váltott vele, meglehet, a név ezért ragadt meg az emlékezetében.

A találkozás akár fel is villanyozhatott volna, de pár perc múlva Kolos hívott fel, megkaptuk a nagyon szomorú hírt. Meghalt Jankovics Marika, kedves barátnőnk.

El is sirattuk ott helyben.

...Mivel nagyobb utazásunk nem esett erre a napra, Hévíz sétáló utcáját mértük meg oda-vissza. Egy újságos stand előtt elhaladva Éva megvette a friss Élet és Irodalmat. Nem először történik vele ilyesmi: éppen ebben a számban jelent meg másfél hónapja leadott novellája. Lásd: A tizennégy karátos anya.

Estére Tar Feriékhez voltunk hiovatalosak. Anikó mindenféle finomságokat készített a jófajta fehérbor mellé (utóbbiból itthonra is kaptunk pár liternyit), Feri megajándékozott egy szép Hévíz-fotóalbummal, amelynek szövegeit ő írta. Hosszan beszélgettünk. Ferivel lassan húsz éve ismerjük egymást, többször volt rendezvényeinknek a házigazdája, igazán ráérősen és négyesben azonban most először hánytuk-vetettük meg a világ dolgait. Igazán kellemes este volt.

Okt. 6. Szombat. Hazaindulásunk napja. Hogy a kellemest maradéktalanul összekössük a hasznosnak gondolttal, elfogadtam erre a délutánra a JAK meghívását Tanulmányi Napjaikra, pontosabban ennek utolsó napi kerekasztal-beszélgetésére. Időtartalékkal érkeztünk a helyszínül szolgákó Petőfi Irodalmi Múzeumba. Ott értesültünk az egy órai csúszásról, viszont kaptunk ebédet (Éva egyáltalán nem kért, én sem sok kárt tettem benne; későn és erősen reggeliztünk). Viszont jót beszélgettünk Rácz I. Péterrel, aki - nem kis meglepetésemre - éppen a könyvemet olvasta.

Ezt követően, azt hiszem, nem túlzok, életem legrosszabb kerekasztal-beszélgetésén vettem részt. A szervezés-előkészítés már-már kárpátaljai szintű volt (apróság: a beszélgetőtársakat senki nem mutatta be egymásnak, tök idegenekként ültünk egymás mellett). A diskurzus kínos döcögéssel, nyögvenyelősen indult, nem volt sem medre, sem íve. Értelme sem túl sok. A résztvevők közül néhányan (velem az élen) nem igazán értettük, hol és miben lehet kapcsolódásunk a beszélgetés fősodorjához, tudniillik a Könyvesblog-vitához. (Amely egyébként szerintem egy túlfújt, de szétpattanás helyett inkább félig már leszállt lufi.)  Bár én, nagyjából figyelmen kívül hagyva a nehezen feltett kérdéseket, igyekeztem elmondani a saját blogom és az internethez való viszonyom néhány jellemzőjét, mégis végig az volt az érzésem, hogy a mikrofont a beszélgetés nagy részében uraló Valuska László és főleg Dunajcsik Mátyás észosztásának vagyok, vagyunk a mellékszereplői. A Könyvesblog mennybemenetelét csupán a hallgatóság soraiból megfogalmazott néhány okos ellenvetés (Károlyi Csaba) ellensúlyozta; az egésznek végül mégis egy "jól megmondtuk a dolgokat" hangulata lett; holott én igazán új szempontot, érvet, álláspontot, észlelést nem hallottam, eltekintve talán attól, hogy a hülye Nádasnak fázik a pinája... vagy hogy is...

Privát dohogásomnál megalapozottabb, szerintem igen korrekt vélemény az eseményről: A kritika kritikájának kritikája.

Többek szerint a beszélgetés széteső volt. Nos, nem volt az, mert szétesni az tud, ami előbb már összeállt valamivé.

Ja és, még egy apróság. Szokásom szerint elmondtam, hogy az internet és a nyomtatás szembeállítása idővel okafogyottá válik, mert a könyvnyomtatás és a papíralapú irodalom meg fog szűnni, átadva helyét a minden szempontból alkalmasabb digitális kiadványoknak. Mészáros Sándor irodalomkritikus a közönség soraiból azt mondta, ezek demagóg és veszélyes nézetek...

[Frissítés: most látom, hogy a Népszabadság tudósítója is regált, bár más előjellel, megállapításomra: "...némelyek talán internet-utópiaként hallgatták a kárpátaljai írót, Balla D. Károlyt (bdk.blog.hu) arról, hogy meg fog szűnni a könyv, a folyóirat. A könyvtárak múzeumokká válnak, és a világháló tölti majd be a kollektív emlékezet, valamint az irodalmi fórum szerepét. Pedig ott, abban a pillanatban ez egyáltalán nem tűnt utópiának." (LÁSD)]

[Frissítés 10-én: Beszámoló jelent meg a Literán is, pár fotóval. Ezt most - a forrás megjelölésével - tisztelettel lenyúlom:


Sárossi Bogátával - forrás

*

Éjfélre érkeztünk haza hét napi távollét után; azóta sem győzöm feldolgozni restanciámat.

És akkor még betűzök párat a hévízi fotókból:










Laptop szerviz Budapest 

Notebook javítás, Asus akkumulátor vásárlás, HP kijelző csere a budapesti laptop szervizben

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr11190561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.10.10. 12:41:37

és tkp. hogy kell megszólítni Ottó bácsit? :)

(láttam már az új kötetet a könyvtárakban...)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.10.10. 12:48:53

és tényleg egy komoly kérdés: mit jelent az, h. "iwiw irodalom"?!
Mivel foglalkozik Sárossi Bogáta?

BDK · http://ungparty.net/ 2007.10.10. 14:11:02

Én Excellenciás uramnak szólítottam, bár a diplomáciai etikettről nincs alapos ismeretem, de talán ez helyénvaló volt az ő esetében.

A másikra: az iWiW fórumában vannak különböző topikok, Bogáta az irodalom nevűt és témájút moderálja.

évi 2007.10.10. 18:10:45

Szívből örülök,hogy ilyen jól sikerült az utatok, és az ajtós fotóhoz külön grat!

ronaiandras 2007.10.10. 19:35:49

Mint a kárpátaljai szintű beszélgetés vezetője, szeretnék néhány dolgot megjegyezni:

1. egyetértek azzal, hogy nem volt íve a beszélgetésnek. Ennek az én bénaságomon kívül azonban más oka is volt. Aki ott volt a korábbi vitákon, tapasztalhatta, hogy "az" internetről a jelenlévők egy bizonyos elég keveset tud, azt viszont határozottan elítélőleg. Valamint azt, hogy a kérdésről elég határozottan a könyvesblog kapcsán gondolkodnak. Ezért kb. arra gondoltam, hogy inkább "ismeretterjesztő" beszélgetést tarthatnánk, amiből kiderül, hogy "az" interneten milyen sokféle szereplő van, azok hogy viszonyulnak egymáshoz. Emiatt lett tán kicsit lapos a beszélgetés, ezt elismerem.
Hogy eluralkodott-e a Valuska-Dunajcsik páros, nem tudom, én igyekeztem nem csak nekik kérdéseket feltenni, és szerintem mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy elmondja, amit akar.

2. nem tudom, mi az, hogy "kárpátaljai szintű" szervezés, mindenesetre a beszélgetés elején mindenki bemutatkozott, előtte meg erre már csak azért sem kerülhetett sor, mert én sem ismertem személyesen, arcról egy csomó beszélgetőt. Mert ilyen "az" internet.

BDK · http://ungparty.net/ 2007.10.10. 20:01:42

Kedves András,
örülök, hogy reagáltál, köszönöm.
Azt gondolom, régen rossz, ha "az internet" megismerése a Könyvesblog révén, által, okán történik. Hogy úgy mondjam, az internet mint technológia lehetőség semmiképpen nem vethető össze sem a blogszférával, sem - és pláne - egy sajátos blogfejleménnyel. Ha az internetről akartatok ismeretterjesztést folytatni, akkor olyan beszélőket kellett volna meghívni, illetve a témát is így kitűzni. Azonban a medertelenségnél is rosszabb, ha ameder az, hogy "az internet" az, amit Valuskáék csinálnak. (Most nem arról van szó, hogy az utóbbi jó-e vagy rossz.) Az internet ma mind az új kutatásoknak, mind a felhalmozott ismereteknek a legnagyobb tárháza, az információszerzésnek és nyújtásnak a leghatékonyabb eszköze, a kollektív tudás birodalma, a tartalommegosztás attribútuma - sokkal több és alaposabb figyelmet érdemel olyas "ismeretterjesztés"-nél, mint a kerekasztal volt. Én ismerethomályosításnak is szívesen mondanám. Aki eddig nem tudta, mi az internet, az eztán rosszul fogja tudni, aki meg tudta, az bosszankodott ezen az egész beszélgetésen.

Nem voltál jó moderátor, az látszott, mintha neked sem lenne igazi elképzelésed sem a beszélgetésről, sem annak témájáról. Fel kellett volna hozzáértőbbet kérni, vagy neked jobban felkészülni. Kidolgozni valami koncepciót, netán egyeztetni előre a részvevőkkel. Ez így számomra eléggé elkeserítő volt.

Mondom ezt olyenként, aki pedig itthon már sokmindent megtapasztaltam a korábbi években. Nem is járok itthon semmilyen rendezvényre vagy 5 éve. De ha elmegyek a székes fővárosba, akkor ennél azért sokkal-sokkal többet várok.

Bemutatkozás: hát bizony azt gondolom, úgy lett volna illő, hogy te is megismerkedsz előtte mindenkivel, és kölcsönösen be is mutatsz minket egymásnak. Így az türtént, hogy aki mellettem ült, annak bemitatkoztam, de aki eggyel arrább ült, azzal most sem vagyok ismeretségben...

Van egy más természetű aggályom is a szervezést illetően, de az nem tartozik a nagy nyilvánosságra.

Kösz a figyelmet.

BDK · http://ungparty.net/ 2020.08.29. 17:51:25

Habsburg Ottó Hévízen kúrázott
NOL • Népszabadság online • 2007. október 13.
Kéthetes kúrán vett részt a hévízi gyógyfürdőben Habsburg Ottó, aki büszke arra, hogy 95 éves kora ellenére eddig nem volt szüksége hasonló gyógykúrára - erről maga a politikus beszélt szombaton újságíróknak.

A jövő hónapban 95. születésnapját ünneplő, ma is igen aktív és jó humorú politikus elmondta, hogy ilyen hosszú időt egy helyen - mint most Hévízen - csak nagyon ritkán tölt el, eddig kitűnő egészségi állapota mostanáig nem is tette szükségessé, hogy gyógykúrán vegyen részt; ezt a politikus szombaton, elutazása előtt tartott sajtóreggelin mondta, ahol részt vett fia, Habsburg György, valamint a település polgármestere, és ott voltak a kórház vezetői is.

A jövő hónapban 95. születésnapját ünneplő politikus a fürdőváros és a környékének adottságait és fejlesztéseit méltatva úgy vélekedett, a közeli Sármellék repülőtere akár szorosabb ausztriai és szlovákiai légi kapcsolatok kiépítésére is alkalmas volna.

Az Európai Parlament egykori képviselőjeként felidézte: számos előnye volt annak, hogy a hetvenes-nyolcvanas években ő volt az egyedüli, magyarul beszélő tagja a strasbourgi parlamentnek. Az Európai Néppárt képviselőjeként vett részt a munkában, de pártokon felüli szerepe volt azzal, hogy minden magyar ügyet rábíztak.

Habsburg Ottó és fia a közelgő születésnap kapcsán rövid számvetést is készített. Eszerint 60 magyar település, köztük a mostani beszélgetésnek helyt adó Hévíz díszpolgára is a politikus.

Mint Habsburg Ottó mondta, gyermekei és unokái a világ számos pontján élnek - így Magyarországon is - Spanyolországtól Svédországon át egészen Örményországig. A szűken vett családhoz 38-an tartoznak, de szélesebb körben a dinasztiának ma 320 tagja viseli a Habsburg nevet.

Habsburg Ottó arról is beszélt, hogy a hévízi kúra után szombaton Németországba utazik, a jövő héten pedig már a svájci Zugban tartja az Örményországban művészeteket tanító Gabriella lánya első német nyelvű könyvének bemutatóját.

MTI-Panoráma
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása