balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

Öncsonkított DOKK

2008. május 30. - BDK
Egyszer már darázsfészekbe nyúltam, amikor szóvá tettem az egyik legrégebbi és legnagyobb adatbázissal rendelkező magyar irodalmi portál, a dokk.hu leállását: mostanra száznál több hozzászóláson keresztül görgetik a kommentelők a témát, és ahányszor leáll a dokk (többször megtörtént a poszt keletkezése óta), mindig fellángolnak az indulatok. Magam ritkán szóltam hozzá, és kezdettől azt vallottam: ha a portál gazdájának nincs kedve folytatni ezt a most már nagy hagyományú kezdeményezést, akkor szüntesse be a frissítéseket, ne lehessen új verseket és naplókat feltenni, ne lehessen fórumozni: de az archívum legyen elérhető. Az a rengeteg anyag, ami felkerült a rendszerbe, ne vesszen el, maradjon meg közkincsnek. 1586 szerző 15222 verse - hirdeti ma is büszkén a fejléc - de a versek - soha többé? - nem olvashatók. A címlapon a szövegek csonkolt formában jelennek meg - igazán nem tudom, mit szólnak ehhez a szerzők - az adatbázisból pedig csak a címeket lehet lehívni.


Hasonló a helyzet a naplókkal és fórumokkal: a bejegyzések első néhány szótagja olvasható, aztán az jön, hogy a dokk beszüntette olvashatóságukat.

Mindez számomra azt jelenti, hogy külön munkával lett előállítva ez a csonkolt változat, direkt, előre megfontolt szánt szándékkal lett tönkretéve a rendszer, ami talán annál is rosszabb, mintha nem lenne elérhető: így most tudni, hogy ott van, ott lenne, ott lehetne a szöveg - de LFS a kedves olvasónak, nem kap verset a dokk-hun, csim-bumm gyerekek, jól kicsesztem veletek.

Én a magam részéről - olvasóként - ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartom. Az okok, indokok és motivációk nem tartoznak rám, igazából nem is érdekelnek, az eredményt azonban a magyar irodalom webes megjelenésének a történetében példátlannak gondolom.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr71495360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jónás Tamás · http://www.pepita.hu 2008.05.30. 18:01:47

Kedves BDK! Olykor meglep, hogy mennyire rideg újságíróként, s mennyire rideg olvasóként, meglep a számonkérő, zenzációhajszoló, -teremtő hozzállásod, s egyre ritkábban lep meg az érzékenységed, a megértésre való törekvésed, a csendes várakozásod, a szeretetre épülő megbocsátó értetlenséged. Ugyanis egyre ritkábban látom ezeket az erényeidet. Vannak, voltak, láttam ezeket korábban.

Példátlannak nevezed az esetet, hogy a dokk.hu szövegeit nem töröltem, hanem olvashatóságukban csonkoltam, s jeleztem: szívem szerint leállítanám, de inkább csak felismerhetetlenségig csonkítom a dokk szövegeit. Megfosztom értelmüktől, adattá egyszerűsítem bonyolult rendszerű információit.

A dokk.hu az én gyerekem. Én találtam ki, én nveletem fel, én programoztam, én tanítottam, én büntettem, ha kell, a nyolc éve alatt legalább két harcos harci hadfal indult neki a költészet csatának. De ma már nem szeretem ezt a gyereket. Nem szerethető.

Rituálisan és lassan megölöm. Előbb érhetetlenné teszem, majd elérhetetlenné, majd újra eelérhetővé, de használhatatlanná: minden szép emlékét kiírtom. Mindezt miért? Mert más még szerethetné, pedig nem szabad szeretni.

Intézmény lett. Már nem költészet, ami versekkel foglalkozik. Hanem szolgáltatás, mely költészetet igyekszik szolgáltatni. Egyre kevesebb körülötte az alázat, egyre több a szabály, a követelőzés -- a te hozzáállásod a legfényesebb bizonyték.

Nekem egy kérdésem van: hogyan lehet szent dolgokat centivel mérni? Hogyan lehet a szabálytalan életű prímszámokat elrendezni? A költészetet mérni és megméretni? Hogyan lehet nem értetlenkendi ott, ahol az érthetetlenről beszélünk?

Mi történik a dokkal? Ki tudja! Én se. Valami életszerű. Vagy te tudtad talán négy évesen, mi az a gerontofília? Tudtad talán, hogy vannak öngyilkos merénylők? Hogy csiklóösszevarrás van a világon? Hogy volt egy botrány, melyben a legigazabb embert két lécre szögezték, hogy a tömeget (majdnem tömegeket írtam, nagy hiba lett volna) megnyerjék? Tudtad, hogy Csandaka zokogott a világ legmélyebben gondolkodó hercege után? Tudtad, hogy gyillkos rendszer lesz abból, ami gerillakciónak indult (kereszténység)? Tudtad, hogy mit jelent az arcraélvezés? Tudtad, hogy gyerekeket csonítanak meg Magyarországon fruzstrált felnőttek, akik nem tudják, mi az az orgazmus? Tudtad, hogy alkoholista az ország? Tudtad, hogy ideológiák nevében szemeket fognak kinyomni? Tudtad, hogy terhes anyákat erőszakolnak meg suhancok, hogy aztán kitapossák az ikreket a kamaszanyából?

De, hogy szépet is írjak: tudtad, milyen gyönyörű a keméleon? Tudtad, hogy a Hold évente 4 centivel távolodik tőlünk? Tudtad, hogy a napszél naphajókat képes hajtani? Tudtad, hogy a fekete lyukak másik felén fehér lyukak vannak? Tudtad, hogy a fény görbe? Tudtad, hogy Isten történet?

Dehogy tudtad, BDK! Te is csak az vagy, ami én: a bonyolódó semmi. Tessék a dokk halálát költészeti akciónak tekinteni. Versnek.

Tessék megérteni vagy megértetlenkedni.

Minden valamirevaló rendszer számol az entrópiával. Ha máshogyan nem, hát szorzótényezőként.

Sírjon az elhagyatott! Ime, táncol a vadörömű lánykaseregben!


Jónás Tamás
költő

Biró Dániel 2008.05.30. 18:01:52

Egyike voltam azoknak, akik kritizálták a Dokkot, és most is fenntartom, hogy voltak - vannak...lesznek - hibái, de a megoldás nem lehet a pusztítás. Csödes ezrek érezték úgy, hogy nagyon jó hely a Dokk, magam is beleszoktam a heti látogatásba, és megszerettem pár szerző írását, művészetét. A Dokk irodalmi vérkeringés volt a fórumával, és naplóival. Remélem újra beindul...

P. A 2008.05.30. 18:23:42

Az is példa nélkül való, hogy miközben ekkora közkincs a dokk, legalábbis szerinted, az NKA kuratóriuma mégsem támogatta. Akkor pedig mégsem közkincs. Az NKA szerint legalábbs... (Hiszen ott már januárban veszni hagyták, mintha mégsem lenne akkora érték. Nem lehet, hogy te tévedsz?) Oda kellene adresszálni a felháborodást!

BDK · http://ungparty.net/ 2008.05.30. 18:57:44

Tamás, torz gondolkodásra és torz érzelmekre utal a vallomásod. Lehet, hogy a dokk a te gyermeked, de ezerötszáz anyától van neked. Lehet, hogy a te gyermeked, de az ember az élő gyerekét költői szeszélyből nem csonkítja meg, és megcsonkítva nem teszi közszemlére. Nem tudok empatikus lenni, sajnálom. Talán az öngyilkos merénylők és a csiklóösszevarók jobban megértenek.

PA - mondjuk kiadtam eddig - támogatással vagy anélkül - egy folyóirat 80 számát. A 81 számnál kiderül, hogy nincs támogatás. Erre végigjárom a könyvtárakat és az előző 80 számból kitépdesem a lapokat. És csodálkozom, hogy a könyvtárba járók vagy a lap szerzői nem értékelik költői akciómat.

Nagyon sokadszor írom le: nem a nagyüzemként működő dokk fenntartásáról beszélek (ami munka- és időigényes, és a munka és idő pénzben kifejezhető), hanem a már fent lévő, munkát nem igénylő adatbázis puszta megtartásáról, most már azt kell mondani: "eltűréséről". Én is bérlek tárhelyet, tudom, hogy a puszta elérhetőségben tartás alig kerül valamibe. Ha minden szerző ad egy százast, hosszú évekre elég. És akkor arról már nem is szólva, hogy a roncsolás, pusztítás - mindaz, amit Tamás tesz és tervez - szintén munka. Elvégzi, időt szán rá, pedig nem kapott rá támogatást.

---------------

De nem akarok én itt érvelni többet. Akinek van mondandója, fejtse ki, ha akarja - én eztán inkább néma maradok.

Jónás Tamás · http://www.pepita.hu 2008.05.30. 19:16:58

Bizony, torz a gondolkodásom, torzak az érzéseim. Eltorzultam. Szeret-e még így valaki?

P. A 2008.05.30. 20:37:11

Az anyagok nem sérültek meg BDK! Ugyanott vannak ahol eddig. Nincs kitépve a folyóiratokból egyetlen lap sem. (Lehet, hogy nem is lesz. Csak a saját telken felépített saját könyvtár zárt be. És ez a szolgáltatás csak ott olvasható - bár minden hasonlat sántít - a tiéd is.) Ami most történik: szembesítés. Performansz, amely a költészet helyzetével kapcsolatos elkeseredett üzenetet hordozza. S egy évszázadra elegendő abszurdumával majdnem fontosabb a dokk-nál. Nem mintha én értője lennék ennek az üzenetnek, mert csak részben szól nekem. Bolondériát észlelni mindebben viszont a kizökkent világ megbolondulását igazolná, pedig arra (az üzleti körök általános haszonszerzésén kívül) még mentség sincsen.
A többit nem tudom... én nem ezt akartam.

filip tamás 2008.05.30. 21:21:11

Oké Tamás, a DOKK-ot nem szereted, legyen a magánügyed. De szereted-e azokat, akik a Dokk szereplői/gyermekei/olvasói/szerzői, azokat, akiknek fontos (volt) a DOKK?

Kollektív büntetést alkalmazol, mint egy szerepzavaros isten, és még lelkifurdalásod sincs emiatt.

Egyébként a naplóm, az üzenőfalamra írott néhány szó nem a tied. Előbb add vissza őket, aztán azt csinálhatsz, amit akarsz. Én úgyse akarok többé része lenni ennek az eltorzult rendszernek.

És hálás vagyok BDK-nak, hogy tárgyszerűen, ha úgy tetszik "rideg" pontossággal ír a kialakult helyzetről, és rendelkezésre bocsátja a blogját erre az elkeserítő eszmecserére.

rainy_day_coffee 2008.05.30. 22:05:20

Hat nem epp ez a csonkolas a semmi igazi apoteozisa?
Halalaban: szep.

Pataki Lili 2008.05.30. 22:21:10

Kedves mindenki, akárki, bárki!

Itt úgy látom, hozzáértők beszélgetnek hozzáértőkkel.
Én egyik sem vagyok.
De azt hiszem, hittem, van hangom, mégha gyenge is.
Minden szó, amit a dokkra, s már nem csak magamnak írtam, öröm volt.
Köszönöm!
Az én gyermekeim újra a fiókot nyomják.
Temetni mindig nehéz.
Éljen hát mindenki!
Valahol máshol!

Jó éjszakát!

lilis

Karaffa Gyula 2008.05.30. 22:25:07

Kedves Tamás!

A Dokk a Te gyermeked, de ezt a gyermeket mi (is) etettük, gondoztuk, nevelgettük, gyarapítottuk. Nincs, illetve nem lenne jogod egyszemélyben dönteni a sorsa felől. Szerintem. Én is végképp befejeztem Dokk-os tevékenységemet, sajnálom, mert ahogy megnéztem a statisztikáimat, egyes verseimet a Dokk-on 150-200 ember olvasta. Ez ma magyarországon, verseknél szép arány. Kérlek, tedd fe mind az 1585 alkotónak a Dokk-on a kérdést, ki akarja visszakapni a verseit, azaz töröltetni. Aki nem akarja töröltetni, azzal rendelkezz kedvedre. Én vissza akarom kapni a verseimet, azaz töröltetni akarom a verseket, a naplóimat, a hozzászólásaimat a Dokk-ról. Tedd meg ezt nekem kegyelemdöfésként, ne nyeszetelj a késsel!

Mindemellett szeretlek, és veled vagyok!!!

Köszönettel, Karaffa Gyula

Viga Vendel 2008.05.30. 22:57:48

hát bazdmeg Tamás, bocs ezért a captatio benevolentiae-ért, de tudod, csak beleolvastam abba, amit előzetesen írtál. nem bírtam végig, mert ideg. a dokk a te gyermeked. jaigen. te spártai róka. akkor öld meg, mert megölheted, ugye? indokaid nevetségesek: a dokk RÉGÓTA nem szolgáltatás. ugyanis régóta nincsenek (ill. mondjuk most már így: nem voltak) szerkesztők, és mégis: néhány ember iszonyú erőfeszítést tett azért, hogy visszavárjon Téged (szerettek, rohadj meg!), köztük én is, de te nem, nem, nem reagáltál, legalábbis egyértelműen, a neveddel nem. egoista vagy. (nem gondolkozom most, miközben írok, lehet, megbánom, nem érdekel, dühöng, tódul bennem az indulat. kaptál már tőlem keményebbet is decemberben a saját blogodon, törölted.)
érezd jól, istenítsd magad! ez az a zsarnokság, ami - tudom, használhatnék enyhéb szót is, de nem akarok - bűzlik belőled. zsarnok vagy, vedd tudomásul. olyan zsarnok, aki ráadásul akarnokságával még azt is akarja, hogy szeressék. de a zsarnokokat félik, nem szeretik. önmagad nyírtad ki. ettől még jó író lehetsz (vagy), de a kezedet ezek után soha nem fognám meg, mert nem tudnám lemosni a szagodat, és ez zavarna.
tudom, durva voltam. tudom, mindez nem ide való. tőled nem, csak BDK-tól kérek elnézést, nyugodtan tiltson le, én is meg fogom bánni ezt a hirtelen indulatot bizonnyal.
Tamás! ez most nagyon elkeseredett emberi, szerintem - ahogy a dokkról ismerlek - nem is fogsz reagálni rá, de nem érdekel. adj meg egy - lehetőleg hétvégi időpontot, szeretnék beszélni veled. gatni-getni. nem számonkérni. megérteni. szeretni is, ha hagyod. a fenébe, te tökfej! (az a baj, hogy közben meg értelek is. keserű.)
Viga Vendel

Pataki Lili 2008.05.30. 23:14:42

...Én érteni akarom, szeretném, talán értem is.
De naiv gyerek vagyok, önző és beképzelt.
Nem éreztem a marok szorítását, bele se gondoltam, hogy egy kézben lehet minden.
Azt hittem pont ez ellen épült a dokk.
Én tényleg azt reméltem, kikötöttem.
Most meg csak hányok a saját negédes szavaimtól.
Na ezt a giccset már az én gyomrom se veszi be!
De a dokkot elhittem.
Mert nem érdekeltek a kukimukizások és az ál- nevek, -versek, a kül- és belharcok.
Túl rövid ideje voltam fönn, hogy zavarjon. Vagy csak...
Most meg magamhoz beszélek!
Na szép!
Megint nincs kihez szólnom.

l

Viga Vendel 2008.05.30. 23:18:57

van kihez, lili. itt, ez az oldal nem törlődik le. nem magadhoz beszélsz. hihetted volna, hogy a marok szorítása ellen épült a dokk. ember kellett volna hozzá, nem isten.
nem volt.

Tóth István 2008.05.31. 00:29:18

Nem értek az internetes joghoz, de gondolom Tamásnak a dokkal való rendelkezéséhez joga van. Teljesen helytelen példázatot használt, ugyanis a saját gyerekét senkinek nincs joga elpusztítani, megölni, még tönkretenni se. De ez itt nem a gyereke, ez egy internetes site, aminek ő a tulajdonosa. Etikailag-erkölcsileg persze lehet vitatkozni, de őszintén, tegye már fel a kezét, aki nem számított erre… A dokk hosszú hónapok óta vegetál. Azt sem értem, mit értetlenkedik bárki is azon, hogy J.T. szabadulni akar a dokktól. Az egyetlen használható gondolat szerintem, megfontolni, hogy az az érték, ami a dokkon teremtődött (közösség, adatbázis, fórumok), átmenthető legyen egy új site-ba. Új névvel, új alappal, hasonló struktúrával. Ha akar és van kedve, Tamással. Mr. Jonas! Ez a nyolc év a dokkal győzelem volt, nem vereség. Új csaták, új feladatok várnak. Üdv, vigyázz magadra.

Viga Vendel 2008.05.31. 00:41:04

na, a blogomon éppen erre tettem javaslatot, tothi. megvalósítható. ha akarja (nem akarja) valaki...

Standovár Ágota 2008.05.31. 01:10:03

Csatlakozom fiúk! Tamás, tudod, hogy ez nem árulás. Tulajdonképpen a dokkban "születtem", hisz én valóban ott kezdtem firkálni először, és kapásból a gygy-ben. Nekem fontos volt minden szó, amit kaptam tőletek az elmúlt két év alatt, személy szerint Téged és a srácokat is nagyon szeretlek, de a dokkot is. Arról nem is beszélve, hogy sosem hittem el Neked a végleges bezárást, így egy csomó dolgom nincs is meg, csak Nálad, ott a naplóimban, vagy az üzenőfalon.

Zoidberg 2008.05.31. 01:21:09

Üdvözlet!

Arra felé szerettem volna én is tovább görgetni az amúgy roppant izgalmas - és érzelmes - eszmecserét, hogy ha ilyesfajta igény van egy kevésbé autokrata, jobban szabályozott és hasonló szinvonalú irodalmi portálra (nekem lenne rá igényem, elkeserítő a magyar kínálat úgylátom), akkor ugyan miért nem hagyják magára a Tisztelt Művészek a saját egójába zuhanó és a mások verseinek gyűrött papírjába görcsösen kapaszkodó Lapgazdát, és kezdenek neki egy új műhely kialakításának?

Látom a dolgok ebbe az irányba mutatnak, csak a közös erők vektora lehetőleg egy irányba mutasson! Biztos vagyok benne, hogy igényes és ízléses irodalmisággal tudnák megörvendeztetni a Nagyérdeműt, aki hálás volna érte. Én legalábbis biztosan az lennék.

Ne feledkezzenek meg mindazonáltal a demokratikus működés biztosítékainak lefektetéséről, a hasonló kellemetlen (és ízléstelen) intellektuális bélszél rendszeren kívül tartása véget.

Sok szerencsét és sikert kíván,
Lukács Bence

Viga Vendel 2008.05.31. 01:28:16

hát én erre csak azt tudom válaszolni, hogy a létrehozásában minden erőmmel (kapacitásommal) segítek. szerintem (is) egyedülálló jelenség volt a dokk, de most már bármit csinál jt, meghalt. jt-t nem akarom feltámasztani, ez az ő dolga, most már csak rá tartozik. (megjegyzem: arra volt ideje-energiája, hogy itt egyből reagáljon, miközben le se szarta a dokkolókat.)
szóval: a létrehozásában. nem: a szerkesztésében (szerkesztők keresésében: igen.) szeptembertől indulhatna kb. azt hiszem. ne ígéret, sok erő kell hozzá, együttműködés. de ha csak egy személyen múlik minden - mint ahogy ezt jt hiszi -, akkor vége. neveket sorolnék: (nem teszem).

Viga Vendel 2008.05.31. 01:30:38

ej-ej... mintha figyelne valaki.... :) próbáltam a dokkról lementeni fényképeket még. elkezdtem. a harmadik után már semmi nem nyílt meg. most már legalább tudom, ki ráksasza. csakhogy. nem félek.

Jónás Tamás · http://www.pepita.hu 2008.05.31. 09:21:07

Állok elébe egy BEOLVASÓEST-nek, ahol szemtől-szembe beszélhetjük meg a dokk életét, ügyeit. Az est szervezés alatt áll, helyszínt, moderátort, időpontot keresünk.
jt

Karaffa Gyula 2008.05.31. 09:33:51

Harmadik éve szerkesztem a Börzsönyi Helikont. Bár kis lap, de azért értéket is felmutatott, sokat! Magamról tudom, hogy nagy a kísértés, ha valami személyes sérelem ér, főleg, ha valamelyik saját istállón belüli szerzőtől, hogy kihaggyak egy lapszám szerkesztését, vagy hogy üres lapokkal adjam ki, vagy hogy kéthavira mérsékeljem, vagy hogy azt mondjam, eztán nem lesz! Aztán a nagy hezitálás után csinálom a dolgot tovűább, sőt, ezekről a dolgokról nem is beszélek senkinek/vel. Ezek a személyes csaták teszik aztán csodássá a győzelmet, egy-egy lapszám megjelenését, amit hartmadik éve úgy végzek, hogy senki sem téríti meg sem a telefonszámlámat, sem a villanyszámlámat, sem a ráfordított időmet! A kulturális élettel foglalkozó politikusainknak oda kellene figyelniük ránk, másod-harmad vonalban élő és tevékenykedőkre, de senki sem figyel ránk, soha! Csak a saját zsebük, a saját sikerük a fontos nekik. Ebből a szempontból értem Tamást. Ám, a Börzsönyi Helikon is pályázott kétszer az NKA-nál, egyszer sem kapott, idén nem is pályáztam, mert olyan bonyolult elszámolási rendszert állítottak fel, hogy ahhoz egy könyvelőt kellene alkalmazni. Így idén is ingyen végzem a munkámat!!! Az NKA pályázat elmaradása azt jelentené, hogy hivatalosan nem értékes a lapom? Hát ez nem igaz! Az NKA és sok politikus, helyezkedő percember, az az értéktelen. Az értéket soha nem a bürökraták és a tehetségtelen csinovnyikok teremtik, hanem az idealisták, akik magukért teszik, amit tesznek, és ez a legjobb esteben összetalálkozik sok ember, a Dokk esetén 1586 alkotó érdekével. Aki ezt eldobja, az idealistából épp most vedlik át materialistává!!! (Ne feledjük, Tamás anyagi segítségnyújtási ígértet is kapott, szóba került az alkotónkénti 100 forint dolga is, e felé kellett volna vinni a megoldás keresését. A Börzsönyi Helikonhoz ha 100 forintokat adnának, én egy sokkal jobb, színesebb lapot is tudnék "csinálni".)

Én nem örülök, hogy azonnal új lap szerkesztésének a tervével foglalkoztok! Eddig is ott volt alehetőség mindenki előtt, de erre bizony csak az elhívott idealisták képesek! A többiek csak használni akarják. A lapgazdának vannak jogai, ezt senki ne vonja kétségbe, de ha teremtett, vannak kötelességei is! Ezt vegye tudomásul!!

Ti meg csináljatok jobb portált, mint a Dokk, ha tudtok!

Itt nem arról van szó, hogy kell egy hely, mert van más, csak meg kell találni. Itt arról van szó, hogy ez a hely nyolc éve nagyon jó helyet talált magának, és a paletta nélküle szürkébb lesz. A Dokk szempontjából minden ilyen elérhetetlen nap csak az érdektelenség kialakulását, a felejtést hozza. Ezért ha Tamás döntött felőle, töröljön minden adatot, és adja meg a kegyelemdöfést, és törölje a netről ezt a vérző, csonka, értelmetlen, a materilaizmus győzelmét hirdető Dokk-vázat !

Kérlek, könyörgök neked Tamás, szúrj!!!!

Karaffa Gyula

Viga Vendel 2008.05.31. 09:53:57

ugyan, Tamás, félreértettél... face to face nem beolvasni akartam...
mellesleg: így utólag is érdekes lehet megbeszélni a dokk életét. nem tudom, szerencsés lett volna-e esetleg a dokkon is közölni erről valamit a szerzőkkel. mert most olybá tűnik, mintha csak játszottál volna velük, gúnyt űztél volna belőlük. de hát én erről nem sokat tudok.
na, ha lesz ilyen est, és ha előre tudni fogok róla, elmegyek (meghallgatni, nem beolvasni), ha tudok.

viga.vendel@citromail.hu

(tegnap későn érkeztem haza. nem követtem a napi dokk-eseményeket. aztán hajnali háromig dühöngtem. nem tudom, nem ezt akartad-e elérni. mármint hogy most megint mindenki - egy darabig - a dokkról (és ne a dokkon) beszéljen.
semmit nem értek. másrészt meg mintha túl sokat is értenék...
hm. sajnálom. Istenhozzád.)

Jónás Tamás · http://www.pepita.hu 2008.05.31. 09:59:49

Vendel: a dolgok szelídebbek, mint amilyennek tűnnek.

Gyula: mindketten elég romantikusan gondolkodunk a dologról. Te szimpatikus romantikusságggal ragaszkodsz a dokkhoz, én romantikus színpadiassággal "ontom vérét". Fontosnak érzem.

Viga Vendel 2008.05.31. 10:16:42

Gyula,

az új site létrehozása nem a dokk ellen irányul! nem jobbat kell csinálni, hanem valamit, azokkal, azokért, akiket a magát JóTom-nak nevező szemétbe dobott. akárhogy is, van nézőpont, ahonnan ez elposztmodernesült szemétkedésnek tűnik.
persze, hogy eddig is volt lehetősége mindenkinek arra, hogy létrehozzon valamit. de miért kellett volna, amikor volt egy hely, ahol többé-kevésbé létezni lehetett. most már ez a hely nincs. nekem valamivel előbb szűnt meg, mint nektek, mintha (mintha?) megéreztem volna, mi fog történni, így aztán önként kiléptem, ezt be is jelentettem. a magam törlését kértem, ez akkor nem történt meg, de végül annyira nem bántam. most szétfoszlik, ami volt. kár érte. de még nagyobb kár lenne, ha visszaállna. lesznek persze akkor megint, akik besétálnak a csapdába. lesznek, akik hálálkodva fognak ujjongani, és körbenyalják "JóTomot", ahol csak tudják. de lesznek, akik felé sem néznek többé a dokk-nak (köztük én bizonnyal), és keresnek más helyet maguknak, vagy készítenek egy új oldalt.
egyébként pedig... ehh.

Pataki Lili 2008.05.31. 10:21:24

...Mint mondtam, én értem, érteni akarom a dokk végét, de önző, beképzelt gyerek vagyok, és nagyon, nagyon lusta!
Beleültem a jóba, és természetesnek vettem, hogy van.
Most meg bőgök a padlón, már- már toporzékolok, mert nem akartam saját lábra állni, amikor húzták a széket.
De!
Azóta ajánlott más, más helyet.
Persze azonnal meg is néztem, szabályzattal együtt, ahogy kell.
Majd keresgélni kezdtem az írásaim között, na, vajon melyiket is rakjam föl elsőnek?
És rájöttem, válogatnom kell!
Ez politikai, ez vallási, ez kicsit frivoll...
És már nem akartam verset feltenni.
A dokk számomra méretreszabott volt úgy érzem, és mindegy volt tíz kiló plusz vagy minusz, valahogy mindig kényelmes.
Értem én Tamást, érteni akarom, csak pucérnak érzem magam!
(Oh, azok a nagy szavak!)
Anya, Apa! Én le akarok menni a játszótérre!

ll

Viga Vendel 2008.05.31. 10:26:06

lehet, Tamás, de ugye megengeded, hogy a Ding an sich-ről továbbra se tudjak semmit?

Karaffa Gyula 2008.05.31. 10:29:27

JóTom nem vár körbenyalást. És kérni sem szeret. Meg kell Őt ismerni annyira, hogy tudjuk, mit akar. Én most, és az előző leállásokkor sem értettem vele egyet, de ezt mindig megbeszéljük. Én egyébként sem egy körülnyalós fazon vagyok. És ki kell mondanom, hogy itt, most az új portál létrehozásával olyan helyzet teremtődött, mnt a mesében: Két koma beszélgetett a feleségeikről, az egyik azt mondta, az ő felesége olyan hű, ha ő meghalna, élete végéig féjhez sem menne. Erra javasolja a másik koma, csináljanak egy próbát. Tégy úgy, mintha meghaltál volna, s meglátjuk, mi történik. No, úgy is lesz, kiterül az ember, a feleség a jó komához szalad segítségért. Odai megy a jó koma, megmosdatja a halottat, felöltözteti, nyújtóra fekteti, de körbe is udvarolta az újözvegyet, hogy ő mennyire szereti, hogy ő el is venné feleségül. Ne mongyon már ilyen jó koma, hát a férjem még ki se hült, maga már a házasodáson járatja az eszét. No, a jó koma se volt rest, emlékeztette az asszonyt, milyen jó lenne, ha összetennék a bvagyonukat, még tán bíró is lehetne belőle a faluba, s akkor az asszony bizony bíróné lenne. No, erre azt mondja az asszony, bizony, bizony, ez így van, ha eltemették az urát, hozzámegy. Persze ezt mind hallotta a "halott", felugrott, hogy elverje azt, de a jó komája leállította, hogy látja, komámuram, minden asszony egyforma.

Szóval, a Dokk még ki sem hült, már ti egy új "házasságról" beszéltek, persze az jó lenne, ha mindenki azonnal vinné a "hozományát", az eddig a Dokk-on lévő verseit.

A Dokkot kellene orvos elé vinni, hogy varrja vissza aszerveket, míg ki nem vérzik, ha már Tamás véres hasonlatát olvastuk.

Üdv, Karaffa Gyula

Márti 2008.05.31. 10:30:14

bdk! Köszönet a helyért, hogy lehetőséget adsz.

És most én a kibic, akinek semmi sem drága:

Sok tanulság szűrhető le, legelsősorban, hogy sok igazság van. Mindenkinek igazsága vagyon. (Kis igazságok ezek persze)

Élmény így kívülről nézni a reakciókat. A legnagyobb az, hogy minden megbeszélhető, helyrerakható.

Tamás most felvágta a dokk sebeit (én nem láttam nagyon ezeket a sebeket, de nem is az én bőröm volt benne), és úgy érzem, gennyezik már, gyógyul. Csak nehogy elfertőződjön.
Ez már a ti (mindenki, aki érdekelt) felelősségetek.

Tamás nagyon sok szidást, le/beszólást kapott az évek alatt, én úgy érzékeltem, hogy nagyon sokszor igazságtalanul (néha meg nem). Amit talán hiányoltam, hogy nem mondta el (mint ahogy most sem), hogy mi az, ami nem tetszik neki a dokk működésében. Nagyon sokszor türelmes volt indolkolatlanul sokáig (én a helyében már borítottam volna az asztalt), és amikor már nem, akkor sokszor indulatból beszélt. Ez is sok feszültséget okozott.
Nagyon jó dolognak tartom, hogy élőben akarjátok megbeszélni a problémákat, nagyon bízom benne, hogy jó végkifejlettel. Még akkor is, ha egymás torkának ugrotok. Legyen ez is. Hogy egyszer kimondódjanak végre nyíltan a vélemények.
És aztán támasszátok fel ezt a halálra itélt csonkolt gyermeket, "akit" olyan sokan megszerettünk. Adjátok vissza a kezét, a lábát, száját, hogy enni tudjon, járni tudjon, énekelni tudjon.

Tamás!
A gyermekeit az ember nem (csak) a maga örömére hozza világra. Annak örül legjobban, ha sokan szeretik.
Azt megértem, hogy az ember félti a "rossz" barátoktól, de nem úgy oldja meg, hogy elzárja tőlük. Megpróbál a barátokra hatni.
Mint ahogy úgy látom, ezt tervezed. Sok sikert hozzá!

Bárhogy lesz is, én (talán sok más olvasó nevében mondhatom) csak megköszönni tudom a dokkot, nagyon sok élményt kaptam a versektől, a beszélgetésektől, és sok személyes ismerőst is.

Jó volt itt vendégnek lenni.

Viga Vendel 2008.05.31. 10:34:56

Gyula,
anekdótod úgy lehet, találós. de nem ez ám a fontos, nem a bírónak lenni. hanem a vigasz. na most csak ennyi.

Pataki Lili 2008.05.31. 10:51:08

...Anya, Apa! Engem nem érdekel, hogy saras, és a hintái is billegősek, és a csúszda is ócska már, én azt a játszóteret akarom!
De én sem akarok egy új rózsaszínűbb lufit, ami bármikor kipukkadhat, vagy elfújhatja a szél, vagy...
A dokkon szabad voltam, és élveztem!
De Tamás már nem élvezte.
Szíve- joga dönteni (?), ez esetben akár felettünk is, mert nem mi vagyunk a dokk (?), hanem ő.
Bármikor, bárki azt tanácsolta nekem fönn, hogy ez, vagy az jó, csak írjam át a végét, mert ez túl morbid, vagy húzzak ki egy- két sort, mert az ott unalmas, azt mondtam, kösz, de inkább nem!
Könyöröghetünk mi Tamásnak, akár mind az 1500 sokan, de miért is hallgatna ránk?
Ahogy valaki itt, tegnap mondta, ami történt az egy performansz!
És piszkosul jól mutat, még ha többeknek sértő, fájó is, de kérem!
Hány meg hány ilyen van a művészvilágban?
Ami üt az üt!
És hogy gyomorra?
Hát nem az a lényeg?
És hogy nekem (is) fáj?
Így jártam!
Persze én inkább kihagytam volna!
Önző, lusta és naiv gyermek vagyok.
Azért még mindig reménykedem!
Ja! És türelmetlen is!
Az okés, hogy egyszer, majd lesz egy másik hely, talán, valam hasonló, de miért nem most, és miért nem pont olyan, és miért nem biztos?
(Ó, azok a kis szavak!)

lilis kiszáll

Karaffa Gyula 2008.05.31. 10:52:17

Mártinak: Öröm megint nyugodt "hangodat" olvasni (hogy képzavaros legyek)

Vendelnek: Vigasztalásként mondom, egy költő nem a Dokk-tól lesz költő és nem a Dokk hiánya miatt lesz "nemköltő", (hogy megint csak zavaros legyek). A Dokk egy jó lehetőség, egy jó fórum, egy jó megmutatkozási hely, de nem az "atyaisten"! Sokan épp ezt nem értették meg, mikor a szerkiket zrikálták, kisgyereknek stb-nek titulálva. A Dokkon szabad vélemények hangzottak el, és ez volt épp a jó benne. (Vigasztallak, aztán múlt időben beszélek róla, jó kis firma vagyok!)

Szóval, fel a fejjel, a nagy pofonok még csak eztán csattannak majd az arcokon! És azt nem a Dokk adja majd, és nem az irodalom!

A nagy pofonokat mi magunk adjuk magunknak!!!

Karaffa Gyula

Tibor 2008.05.31. 10:56:56

Tamás bántani akarja a dokkosokat. Szeretné, ha fájna nekünk, és minél jobban fáj, önmarcangoló kétes öröme, úgy növekszik. A történet mindig a szeretetről szól először, és a szeretet mögötti meghúzódó élhető vagy nem élhető életről. Tamás az utóbbi hónapokban nem kapott annyi szeretetet a dokkon, amennyit egyensúlyát vesztett lelke igényelt volna. Csalódottság, kiábrándultság kísérte a fórumokra kiteregetett magánéleti válságait. Levelet írt nekünk,- kedves barátaim, megszólítással. Pedig akkor már rég nem érzett barátainak minket. Alattvalók voltunk, vagy saját műveiket védelmezni igyekvő, renitens lázadók. Recsegő-ropogó hazugsághalmaz, mint irodalmi kikötő. Szövevényes érdekek, hatalmi csoportosulások, nyíltszíni seggnyalások. Különleges intézmény, amelyben Tamás már évekkel ezelőtt megkoronáztatta magát. Azokat dicsérte és büntette, akik erre igényüket bejelentették. A feltételek nélküli hatalomvágya, összefonódott a feltételek nélküli szeretetéhségével. Megbotlott. Elesett. Belekapaszkodott a felé nyújtott segítő kezekbe, majd gyűlölködve ellökte őket. Ez a pokol, művészi énjének olvasztókemencéje lett. Innen töltekezik már, innen születnek a versei. A megfeleléskényszer tovább működik, életösztöne maradékaiból versek ír. Magának? Nekünk? Nem tudom, de érzem, hogy nagyon jó verseket akar írni. Feltételek nélkül.
Mérhetetlenül haragszom rá. Miközben féltve figyelem az életét.

Zaicsek Balázs · http://www.balulap.hu 2008.05.31. 12:41:20

www.amatormuveszek.hu/

Lehet, hogy épp erről ír fentebb Pataki Lili, nem tudom. Azt tudom, hogy az egy nagyon jó oldal, amit hozzértő emberek üzemeletetnek, méghozzá demokratikus keretek közt megbeszélve mindent, és nincs diktátora. Persze nem ugyanúgy működik, mint a dokk.hu, persze van szabályzata, mert az a cél, hogy mindenki megmutathassa magát, aki megakarja, és ezt asd-hoc nem lehet. Valah onnan nőttem kijebb magam, most már nyomtatásban is rendszeresen megjelenek. Sokan, sokszor ajánlották nekem a dokk -ot, hogy menjek oda, de ott csak líra volt, én meg csak a prózában vagyok képes pozitívat felmutatni.

Miért szólok ebbe bele? (Egyrészt zavarnak az ilyen megjegyzések, mint a "Hogyan lehet a szabálytalan életű prímszámokat elrendezni?" holott azok nagyon szabályos életűek, és általában rendezzük is őket...) Mert észre kell venni, hogy ami itt lezajlott, az törvényes, és olyan világban élünk, hogy az erkölcsössége innentől lényegtelen. Fölösleges kapálózni az oldal feltámasztásáért. Nagyon tiszta szerelemnek kell lenni ahhoz, hogy a pár egyik fele merényletet kövessen el a másik ellen, majd az őszintétn, tiszta szívvel mondja: spongya rá! Ne könyörögjetek neki, még ha vissza jön is, lépjétek át! Emelkedjetek felül, és hozzatok létre egy új kolóniát!

Mi kell ehhez? Sok munka. Egy jó (amatőr) irodalmi oldal szerkesztett, szűrt. Az kell, hogy a betévedő látogató úgy menjen el onnan: Igen, ez Irodalom! Ehhez szerkesztők kellenek. Hozzáértők. Pofátlanok, bátrak, akik bárkinek a képébe nyomják: Ez így nem közölhető!... Fentebb valaki már ajánlott szerkesztői közösséget. Oké, tegyük fel, akkor kész is...

Jaj, nem!... Nincs kész... Az egésznek van még egy technikai, és Uram bocsá'... anyagi háttere... Nos, én szakmámat tekintve informatikus vagyok. Azt mondom, ha adjátok a szerkesztői munkát és szakértelmet, akkor én vállalom a dolog anyagi és technikai vonzatát.

Mint mondtam, én nem ismerem igazából a dokk-ot. De ha BDK azt írja, hogy a dokk jó, és szükség van rá, én bizony elhiszem neki. Azt viszont nem hiszem, hogy ez csak Jónás Tamással kivitlezhető. Gyerünk, csináljunk egy jó, nonprofit irodalmi oldalt!

u.i.: "Ha a padlóra kerülsz, vegyél fel onnan valamit." - Üvegtigris

Viga Vendel 2008.05.31. 13:05:29

igazából már nem akartam semmit hozzászólni ehhez az ügyhöz, de üvegtigris technikai háttér-felajánlása nagyon megkönnyíti a dolgot. lesz még, aki segít nekünk? én próbálok szerkesztőket keresni, de persze jó lenne, ha más is, és még jobb lenne, ha ők, a leendő szerkesztők is megtalálnának - akár keresés nélkül is - benneteket. aki hisz a dokk további folytathatóságában, higgyen, és ha megnyílik, működjön ott tovább, vagy itt is, ott is, ahogy akar. a leendő oldalnak lenne alapszabálya, éppúgy, mint a literának. a versek a dokkhoz hasonlóan kerülnének fel. ha lesz szerkesztő, aki a prózaibbakat is bevállalja, nemcsak versek lehetnének. én most kb. a litera és a dokk profiljának kereszteződésére gondolnék...
és tudjátok, miért lenne mindez jó? mert ha létrejön ez az oldal, nektek újraéledhet a dokk, mert van ember, úgy gondolom, akinek hiúságát sértené, ha nem hangoztathatná folyton, hogy övé a világ. nem, nem az övé. először is nem ő alapította egyedül a dokkot. van persze másodszor és harmadszor is, de nem folytatom.
a leendő site-nak lenne vagy lennének állandó moderátorai is, kőkeményen.
biztos nektek is lesz, lenne javaslatotok. ha nincs, vagy ha nem kell ez, persze nem erőltetem. javaslat volt. és ha nem jó, nem sértődök meg, van egyéb dolgom is. csak... nem szeretem az igaztalanságot. (a magamét sem.) nem szeretem a prófétai attitűdöket, az ideológiát. nem szeretek félni. "a legnagyobb bűn a gyávaság." na meg a közöny. az acedia. a szív restsége. bizony.

chia 2008.05.31. 13:16:48


2008-05-31 10:40 ÚJ bírálandokk-VERS: Zerza Béla Zoltán -- Fulladj bele a saját közérzetedbe Tamás, belefulladok én is a magaméba!
2008-05-31 09:29 ÚJ bírálandokk-VERS: Szabó Bertold Tamás! Az NKA csak akkor ad pénzt, ha normálisan működünk. Segíts, hogy megszervezhessük magunkat

Ég veled dokk, csak szórakozik veled egy beteggépusztított akarat. Itt játszadozik: mikor a dokk FAQ-on bőséggel lenne hely. Nemcsak a hatalom öl, butít és dönt.
„Hallottam a dologról, de én már ráklikkelni sem vagyok hajlandó. Nálam kiment a biztosíték, nincs joga Tamásnak másokat felhasználni céljai érdekében. Ennek a féktelen
egoizmusnak az oltárán én már nem áldozok. Egy életem van (egy halálom), abból erre már nem futja.”
Drága dokkosok: kizárólag magatokra támaszkodhattok, mintha Tamás örökre elutazott volna. Nem ám a Valóság nagybácsival, de elérhetetlenül, hogy messze már.

Szép volt Tamás, köszönjük a köszönhetőt: a felejtésnek is eljön majd az ideje.

Most, mikor ugyanúgy mint mindig,
legfőbbideje, hogy.

Tóth István 2008.05.31. 13:29:11

Kedves Mindenki! Értem én, hogy költők vitatkoznak itt mindenféle példázatokkal dobálózva, de talán ideje lenne a gyakorlatiasság terepére lépni. Tamás említetted, hogy bántó számodra a dokk intézményesülése. Ez elkerülhetetlen. Magyarország legnagyobb költészeti portálja vagytok (voltatok?). Máshogy nem lehet működtetni, csak ha szervezeti keretet adtok a munkának. Egy rakás hivatalos procedúra és szalagmunka van egy ilyen oldallal. Ráadásul folyamatos fejlődés és fejlesztések nélkül megáll az előmenetel és egy idő múlva visszájára fordul. A dokkon az alapokkal van probléma. Gyökeres változtatásokra van szükség.

Zaicsek Balázs · http://www.balulap.hu 2008.05.31. 14:54:14

Adok most egy ilyet:

www.balulap.hu/index-pt_id-75.html

Szóljatok mindenkinek, akit érint és ismeritek, és kérjetek, tervezzetek, mi pedig dolgozunk. Ja igen: mi legy a domain név? Mit vegyünk, mit szeretnétek?

üdv.:
a TMP Event Line Kft

Jónás Tamás · http://www.pepita.hu 2008.05.31. 15:09:59

Felajánlás:mivel örülök, hogy csináltok egy új dokkot. Minden szöveget (mysql és txt alapú) rendelkezésre bocsátok ímélben, tömörítve, és sok sikert kívánok hozzájuk. Nincsenek énnekem céljaim a dokkal már, nem hajtok pénzért, és nem használhatok fel senkit céljaimhoz, mert nincsenek céljaim. Tisztább levegőben, távolabbra nézek. De akinek ez nem elég, jöjjön majd el a BEOLVASÓESTRE, hozhat paradicsomot, paprikát, tojást. Antal, nyilván, majd fotódokumentálja a dobálózást.

Pár mondat még, véletlenszerűen, kinyilatkozásszerűen: nincs gyökeres változásra szükség.

Tiszta a lelkiismeretem, úgy érzem, nem tartozom senkinek semmivel.

Senkit nem neveztem egoistának, önzőnek stb. Kérem, engem is tisztelettel "támadjatok". (Egyébként egoista vagyok.)

Chia, én nem tudom, te ki vagy, de úgy tűnik nekem, nagy alakítója és nagy potenciájú titkára lehetsz a költészetnek. Ez szép pozíció. Én azonban költő vagyok. Mondataid válogatottak, megtévesztőek. De legalább akarsz valamit. Majd a többiek is megtudják, mit.

Nem vagyok gyáva. (Senki sem állította, ha nem tévedek.)

Balázs! Amatőrművészek? Demokrácia? Ó. Itt művészetről van szó. Ott nincs demokrácia. Ott kőkemény diktatúra van. Pl. nincs mindenkinek joga a sikerhez. Köss bele ebbe a mondatba! :)

Tibor, gondolkodtam a szavaidon. Hatalomvágy? Volt. De már nincs. Mert már van hatalmam.

Gyula, jólesik az ösztönös megértésed.

Lili: valóban nem hallgatok 1500 emberre. És könyörögni is felesleges. Nem akarok könyörületes lenni. Igazságtalan szeretnék lenni, olyan, mint Isten.

Tibor, megint: a verseimről írsz. Nem tudhatod, honnan jönnek, merre tartanak, mit cipelnek.

Vendel: Ding an sich :) Rendben.

Ági: már rég a saját lábadra kellett volna állnod. Téged a dokk már csak visszatart. Kelj fel és ... publikálj :) -- Én valahogy újabban nem ódzkodom a prófétai szerepektől.

Lukács Bence: a mondataid inkább elméletek. A költészet meg gyakorlat. Én azt ajánlom, induljon az új dokk kicsiben: nyitott fórum. Freeblog, pl.

Tamás (Filip): nem büntetek. Játszom. A véggel. Kérdezted, válaszolok: nem szeretem azokat, akiknek fontos a dokk.hu. Nem tudom szeretni. Nem tudom, kik ők. Általában nem szeretek ismeretleneket. Arra éppen jó a kereszténység és egyebek. Akiket ismerek, képes vagyok szeretni. Egyeseket nem. Téged pl. szeretlek. Pedig igen szigorú tudsz lenni.

Megint Vendel: bazdmeg, spártai róka, rohadj meg, egoista vagy, istenítsd magad, a zsarnokság bűzlik belőled, önmagad nyírtad ki, a kezedet ezek után soha nem fognám meg, mert nem tudnám lemosni a szagodat -- ezeket írtad nekem.
Együtt ez sok nekem. Beszélni akarsz velem? Keress meg, kérlek. Megtalálsz. jonitomi@gmail.com

Hm.

Tamás

chia 2008.05.31. 15:10:56

új kikötő
dokk-pont

Civitavecchia - de jó lenne! ezt még Michelangelo tervezte, azért kedves, de magyarul kimondhatatlan, akár a chiarezza.

szabadkikötő

Viga Vendel 2008.05.31. 15:46:30

Jónás Tamásnak:

ebből egy is elég (sok). valamikor hogy tetszett nekem Vörösmarty A szent embere. a sztori miatt. meg hogy ennek kapcsán tudatosodott a clamo szó kettős egysége.

egyébként már nem akarok beszélni veled. meggondoltam a dolgot. szóval: Adieu!

Szabó Bertold 2008.05.31. 15:51:31

No, igen! Szegény BDK! Mindig megszívja a félhülye, és egészen hülye dokk-osokkal. Lilli! még soha nem mondtam neked, hogy imádlak, de most tényleg. Ragyogóan mindent helyre lehetne még hozni, némi jószándékkal, ha félrebasszuk a félrebaszott ideológiáinkat. Tamás! Egyszer itt válaszra méltatta egy felvetésemet. Ez lenne az a biomódszer? Ez lenne az a sokat emlegetett védendő méltóság?! Nem lenne tisztességesebb, ha átadná működtetésre a dokk-ot, mondjuk egy méltánylandó havi tiszteletdíj fejében, azzal a kikötéssel még, hogy az alapítók neve „örök”időkre marad? Ön választhatná ki az utódo(ka)t, és tárgyalási alapon még bizonyos elvi megkötéseket is belevihetne a szerződésbe. Kulturált, tiszta megoldás. Arra roppant kíváncsi vagyok (szónoki bohóckodás részemről csak, mert már az összes választ betéve tudom, meg hát elég világos az utóbbi bejegyzéséből, ami világos), hogy mért nem ezt a megoldást választotta.
Még nem késő.
Mindannyiunk méltósága érdekében
A többi üres költői bla-bla (ha hiányzik hozzá az átéléshez szükséges múlt)

Pataki Lili 2008.05.31. 16:02:28

Utódokk. Nem is rossz név!
Bár én is reménykedem még a folytatásban.

Tamás!
Köszönöm a válaszod, és megértem, hogy a gyermeked, ha halott is, nem eladó, mégis.
Nekem kell!
És bár nem állítom, hogy megvenném, vagy elvégezném azt a munkát, amit te eddig, mégis...

Nem mondanád te is azt, hogy mégis?

És mit is mondtam azelőtt a könyörgésről?

Köszönettel: l

Viga Vendel 2008.05.31. 16:15:36

mellesleg, egy kis dünnyögés: nem (csak) ezeket írtam. ismerős eljárás a szövegkörnyezetből kiragadva idézni, így adni jelentést. egy Selbstgott persze megteheti ezt. majd megint kiidéz valamit. nem törődöm vele. van utam nekem is.

Viga Vendel 2008.05.31. 16:22:01

Bertoldom, a többi sem mind üres blabla. Balu (Zaicsek Balázs) felajánlása legalább nem: www.balulap.hu/index.php?pt_id=75
a dokkot le kell zárni - szerintem. nektek legalábbis. új hely kell. itt a lehetőség.
/a demokráciáról - bocs, ez nem neked szól, csak úgy mellesleg eszembe jutott - meg csak annyit, hogy ezen például mindenkinek regisztrálnia kellene, saját jelszavas megnyilvánulásait (verseit) pedig törölhetné maga is, hiszen ez nem papíralapú folyóirat, amiből nem szabad kitépni a lapokat, stb./
ha nem éltek vele, game over, de örökre. nekem elhiheted. hogy miért? legyen titok.

Mátay Kata 2008.05.31. 17:05:14

Tamás,
(mailt már nem merek írni)
sajnálok mindent
valami elromlott
kenhetem másokra is
de igazából ÉN

hát ennyi
szia

Viga Vendel 2008.05.31. 17:25:05

Szóval, kedves barátaim, próbáljatok most már előre nézni. Nem is olyan nehéz, higgyétek el. Látogassátok meg Balut, nézzetek körül ott... Néhány javaslatot már találtok. Lesz Új Kikötő. Vagy más is lehet a neve, de ez jónak tűnik. Nekem. Erről is lehet vitázni. Építsük együtt fel olyanra, ahova szívesen behajóznánk! Igen? Nem? Más válasz nem lehet...

Viga Vendel 2008.05.31. 17:26:30

Kata, nehogy Neked legyen bűntudatod "holmi" Hozzád intézett ostoba beszólás miatt... (Bocs, hogy bele.)

Viga Vendel 2008.05.31. 17:27:43

És bocs, hogy tévedt. Hiszen az Anna volt... Elnézést.

P. A 2008.05.31. 17:31:31

Üzentél nekem Viga Vendel a BDK: Megszünt a dokk? blogrész végén. : - de máris törölted? Te valóban a dokk-ról is töröltetni szeretted volna a beszólásaidat? Akkor miért írtad be őket ha később te magad ítéled azokat vállalhatatlannak? "hogy miért? legyen titok!" -írod előző megszólalásod végén, mintha erre válaszolnád. De ez nem titok hanem "értelmiségi gyenge". Egyik kedvenc témám. Nagyon jó, ha egy fórumon kordokumentumként fennmaradnak a beírások, beszólások. Mindenki olyan szerepet válasszon magának amit utána nem kell szégyellnie. ("Nevetséges vagyok" írod fent latinul. Te választottad.) Én majd a saját honlapomon foglak megábrázolni elmentett hozzászólásaid segítségével. Te választottál maszkot és hiába próbálod letépni magadról: "nem jön le". Mindezt azonban csak az új fórum és minden fórum könnyelmű kezelésével kapcsolatban jegyzem meg. A szerepjátszásról, a fajsúlytalan beírásokról és az értelmiségi gyengéről még sok mondani valóm lesz. Máskor. Máshol.
- Ha egy új fórumról bármikor bárki leszedheti saját beírásait az nem vezet még ennél is nagyobb könnyelműséghez? Félő, hogy igen! Ezt minden alapító atyának és alapító anyának tudni kell!

Mátay Kata 2008.05.31. 17:39:11

semmi baj, Vendel
Neked nagyon jó volt a szimatod, hogy korábban eljöttél onnan.

Tulajdonképpen már nagyon régóta nem érzek semmit, ha a dokkra gondolok.

P. A 2008.05.31. 17:54:27

(Én meg csak azóta, amióta törölték a dokk-ról az egyik artisztikus naplóbejegyzésemet. Semmiért.)

Szabó Bertold 2008.05.31. 18:21:09

Vendel, Vendel! már-már megijedek a félreértéseimtől. JT szövegre értettem (gondolom ő is), erre a "jogom van megölni a"... stb stb. Ami helyénvaló, és ütős, ha...És módjával, persze. De ez a Győzike szintű szocializáció lassan kiborít engem is: ha nem figyelnek rád, told le a nadrágod, ha akkor se, szard le az objektívet, hogy még objektívebb legyen. Dokk-on belül is lehetett volna érdemi vitában kezelni a problémáinkat, de nem...
és így tovább, mint már előttem sokan. Szomorú lettem. Egy érték a holdon... Majd. Talán. Egyszer. Ha arra járunk.

Móritz Mátyás 2008.05.31. 18:22:20

Számomra érthetetlen ez a még csak (hülye)gyerekesnek sem mondható (antiszociális) viselkedés.

Ha rühelli JT a gyermekét, és nem akarja többé az élők sorába tudni, -hát fogja és fojtsa meg, szúrja szíven, vágja a falhoz, vesse a Dunába a lánchíd tetejéről, -de ne szarakodjon.

A már nem szeretett gyereket hol megcsókolja, hol megerőszakolja, hol szembe köpi, -mikor milyen lelki állapotban van, -elfelejtkezve arról, hogy ehez a gyerekhez (akinek hol befogja a pofáját, hol a fogát veri ki) két fél kellett. Ő, és majd 1600 szerző, köztük én is. Majd 1600 szerző lett hétről-hétre, vagy napról-napra hülyére véve. Ha kérte valaki hogy töröljék az adatbázisról, -a teljes feldolgozottságra hivatkoztak, -hogy aztán úri kényük és kedvük szerint hol elvarázsólták a DOKK-ot, hol meg vissza.

Döntsük, -dönts már el Kedves Tamás hogy mi legyen, -mert Én, és a többiek is többre tartják-tartanák az oldalt és a maguk műveit is annál, mint amit most történik vele.

Legyen akkor a gyermek mulanDOKK, és dögöljön már meg végre.

Ölni is tudni kell.

Viga Vendel 2008.05.31. 18:28:03

Antal, tegnap nagyon indulatos voltam. Amivel bajom van: az ideologikusságod. Mindegy, hagyjuk is. Nincs kedvem vitatkozni veled. A Te véleményed a tiéd (tautológia), lehet igazad is. Azt írsz rólam meg az értelmiségi gyengéről, amit akarsz.
Egyébként megint félreértettél valamit, mert soha nem látsz ki a fejedből: az új fórumon saját beírásait nem, csak - bizonyos feltételekkel - a verseit, naplóitbejegyzéseit szedheti le a szerző. Az üzenőfalhoz csak a moderátornak lesz joga hozzányúlni. Teljes üzenőfal törlése tilos. Egyetlen szerkesztő sem teheti meg. Ebből a szempontból nincs duma. A gazda Balu lesz, a bejegyzések törlésének joga, kulcsa pedig csak a moderátor kezében. A moderátornak is lesz neve, mint mindenkinek. Ha nem játszik tisztességesen, új zár kerül fel az ajtóra, új kulccsal. Na mindegy.
És még egyszer: ez nem a dokk ellen van! MIért nem értitek meg már végre?

P. A 2008.05.31. 18:32:19

Nem, Vendel! Neked alapvetően magaddal van bajod. (Előbb magaddal legyél jóba, addig velem úgyse tudsz. Ezt körülbelül azóta tudom, amióta Tamás figyelmeztetet, hogy provokálsz. Csak ez nekem is jól jött.)

Viga Vendel 2008.05.31. 18:36:45

Drága Bertold, próbálj a Földhöz még közelebb maradni! Nagyon el tudsz keseredni, és én ezt nagyon szeretem Benned. De azért néha emeld fel a fejedet, nézz szét. Biccents okos kis fejeddel, és még egyszer, utoljára próbálj meg remélni. Egy csalódással több vagy kevesebb: nem mindegy neked? Egy bevált reménnyel több: mindegy neked? (A pascali pari-elv mintájára. Ja, és hogy bosszantsalak, okostojás! :) )

Balu · http://www.balulap.hu 2008.05.31. 19:12:29

"Balázs! Amatőrművészek? Demokrácia? Ó. Itt művészetről van szó. Ott nincs demokrácia. Ott kőkemény diktatúra van. Pl. nincs mindenkinek joga a sikerhez. Köss bele ebbe a mondatba! :)" - Most ez egy komoly felhívás akart lenni? Egyértelmű a válasz: joga mindenkinek van, legfeljebb lehetősége vagy képessége nincsen hozzá. És nem állítottam, hogy a művészetben demokrácia van... csak azt, hogy azok között a szerkesztők között az van. Nagy különbség.

Mátay Kata 2008.05.31. 19:19:13

hahaha
mindenki mindenkit figyelmeztet hogy mindenki mindenkit provokál.
igen ügyes.

ami fontos marad nekem: megteremteni és megtartani a távolságot a véleményem és saját magam, az emberek és saját magam között.

a többi mindegy.

Jónás Tamás · http://www.pepita.hu 2008.05.31. 19:20:25

Figyujjatok! Összességében dögunalmasak vagytok :)
Rettegtek, vádoltok, és senki sem mosolyog. Mi lesz egy igazi apokalipsziskor? Megyek szerelmeskedni, annak értelme van. Nektek meg most nincs. Tömeg lettetek. Barabás, Barabás -- hallom, hogy ezt kiáltjátok.
Igyatok csalánteát! Vértisztító.
Nagyon érdekes (nem zárja ki, hogy unalmasak vagytok), hogy fogalmatok sincs, mit csináljatok, és egy kicsit mosolyogtató, hogy fingotok sincs, miről szólt a dokk.
Vendel meg egyenesen lökött. Ez legalább remény. Valaki ezek szerint "meglökte"... Chia manipulátor. Antal szent őrült. Őt szeretem. Mert ő a vámszedő, a kurva, rá vesse az első követ...
Jó nektek, ha én is így beszélek?
Nagyon bosszantó, hogy nem tudtok mit csinálni, és zsarnoki kegyetlenséggel akkor is megölöm a dokkot, ha megöltök?
Nagyon rossz érzés lehet.
Ártani fogtok nekem?
:)
Még azt szerettem volna mondani, hogy a faszom ki van veletek. Szeretettel mondom.

Mátay Kata: nem romlott el semmi. Ne felejtsd, te tavaly még csitri voltál :) Kedvellek.

Elismétlem, mi lesz: a dokk.hu megszűnik. Akkor is, ha az ördög lenne a mecénása.

Új projekten dolgozom. Verstand?

Istenem, istenetek!

Ki bosszús?

Mátay Kata 2008.05.31. 19:32:54

én tényleg nem. megkönnyebbültem, ez a legjobb, ami most eszembe jut a tengerekről. Meg amit már az imént is mondtam: hahaha.

chia 2008.05.31. 19:38:03

Tamás, hogy mit szerettem volna, szeretnék, azt leírtam: „Remélem, várom, kívánom, hogy Tamásnak legyen ereje a Dokk praktikus - szerver kikapcsolós - vezetéséről lemondani, az irányítást átmenetileg átadni másoknak és háttérbe vonulni. Bár valóság lenne az, hogy valóban létezik, aki a Dokk működtetését, s annak feltételeit képes lenne biztosítani - a megkeresése Jónás Tamás halaszthatatlan feladata.”
Előtte arról is írtam:
„Ahogy az Új zenei újság minden egyes adásánál elhangzik, hogy alapító-főszerkesztő Kroó György, a legkevesebb az, hogy a Dokk címlapján nagybetűkkel olvashassa mindenki Jónás nevét. Tamás, ha állapota megengedi, remek „gyilkos", ezt mindenki tudja, érzi, tiszteli és becsüli az ilyen megjelenését, ez soha nem lesz másként.”
Normálisan JT maradhatna az első számú gyilkos: ha van kedv, tök jó, ünnep mindenki számára. Ha nincs érkezésed, akkor nincs vele gondod, nem terhel, foglalkozhatsz a saját bajoddal.
Nemcsak szövegek voltak-vannak, ezért a legszimpatikusabb az lenne, ha a teljes lapot adnád át, Balunak az infos részt – bocs Balu, fogalmam sincs arról, hogy mit beszélek -, a teljes körű vezetést-döntést-irányítást meg annak, akiben megbízol, s aki szakmailag és emberileg alkalmas erre. Szésza, Pionék, Tocó, tudom is én, nem látok a lapjaitokba. Az informatikai tartalomnak komoly ára lehet, mondjad, s lehetne arról is egy határig gondolkodni, hisz 100 ezreket érhet. Nem tudom.
A NINCSre leromboltat sokkal nehezebb fölépíteni, ne légy ellendrukker, ha közönyös is.
Ennél világosabban nem tudom elmondani, hogy mit szeretnék a Dokkal, mert másról itt fölösleges szót ejtenem.
(Zárójel: volt idő, amikor pontosan tudtad, ki vagyok. Levélben kerestél, s még tőlem kérted Anti elérhetőségét is: vonuljunk kicsit vissza, vagy váltsunk: animáljunk, ne terheljük tudásunkkal a dokkon keresőket. Kb.)

Olvasom a VERSTANDot, nem szeretem az így összerántott szavakat – pl. üveGaléria, bár a szókomprimálást nagyon (!) is kedvelem -, de érdekelne mit forgatsz a fejedben. Mikorra? Én csak csodálni-csodálkozni járnám, sosem fogom írni. :) Belepiszkolnék versekbe? JT standjába? Á!
Ha tudnád, hogy milyen áhítattal tudok csodálni. Vannak szerelmes bolondjaim, például mostanában Borromini, nem tudok betelni a dolgaival. Nemcsak halottak, elevenek is: terhet rónak rám, szeretnem kell őket. S hát nem tudok írni, csak rajzolni, hiába a nyomás.
Azon, amit rólam írtál, szívből derültem, még most is kuncogok. Hangosan bizony. Olyan, mint amikor kimoderáltak a Literán a versmetrós fórumon – két (!) kimoderált volt, rajtam kívül csak az überpapucsállat, valahogy így volt a neve. Nem tudtak itt a környezetemben sem betelni a hírrel, hogy mire törtem föl.

Ég Veled: chia

Tóth István 2008.05.31. 19:41:11

Gyökeres változtatásokat a működtetés területén értettem, nem szerkezetileg, tartalmilag. Mivelhogy az utóbbi időben alig működött a dokk. Érthető okokból.
Fiúk! Lányok! Isten látja lelkem, olykor én is elég ideges voltam a dokkra, Tamásra, okkal, ok nélkül, saját hülyeségemből vagy információk hiányában, de jelenleg tényleg nem értem, mit nem lehet azon felfogni, hogy egy embernek válságban van az élete, magánélete, és ez úgy csapódik le nála, ahogy. Azt gondolom, Tamás születése óta olyan kemény köröket fut, futott az életében, hogy sokan hasonlóan nehezen bírnánk feldolgozni ezt a sorsot. Siralmas a megnemértés mezeje. Nem könnyű egy ilyen gordiuszi csomóból kihámozni a lelket, az embert (se a környezetének, se önmagának). Örülök, hogy túlélte(d). Úgy tűnik kezd(esz) kilábalni. Hagyjuk már kicsit békén, had aludjon, hagy pihenjen. Próbáld meg elrendezni a saját dolgaidat (nem kis feladat), nyugodj meg, nyugodj meg, és megfontolva a kapott tanácsokat, átgondolva, mit szeretnél és hogyan, döntsél. Aztán ülj le a megfelelő emberekkel és beszéld meg velük. Gondold át azt is, kik ezek. Bocs, hogy ennyire konkrétan beleszólok. Egy kis szünet talán most mindenkire ráfér.
Amúgy itt vagyok startállásban.

hajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajráhajrá

Tóth István 2008.05.31. 19:49:34

Miközben írtam a levelem, felkerült a leveled. Fel veled, nem le veled.
(ja és ez nem Fente Levente :D )

Viga Vendel 2008.05.31. 19:52:32

Kedves Tamás,

sajnos Te is nagyon unalmas vagy. És ráadásul plagizálsz. Balu lapján írtam előtted a mosolyról, Kisbarátom... Most már nem is mosolygok, nevetek. Szívből. Senki - bocs, én legalábbis nem - sajnálja már a dokkot. Hiteltelenné váltál. Következetesen.
Egyébként engem abban az értelemben nem lökött meg senki, ahogyan Te célzol rá. Heteroszexuális vagyok, úgy bizony. Ilyennek születtem, nem tehetek róla. Mint ahogy az sem, aki nem az. Szóval nincs bajom. És innentől fogva inkább foglalkozom mással, mint Veled.
Kérdésedre válaszolva: én nem vagyok már bosszús. Csöppet sem. A szívemben béke van. Nyugalom. Ég vagy Föld, esetleg Földalatt Veled (amelyik tetszik)!

Megértéssel:

Viga Vendel

P. A 2008.05.31. 20:32:46

Egyébként valóban meg kell adni a módját! Az a legkevesebb, hogy mutatvány, vagyis egy performansz lett a dokk lassú végéből. Mrt mi itt már tudjuk amit tudunk, de naponta 4-5000 ember még nem tudja. Amikor a BDK jav. BKV dolgozók sztrájkoltak, hirtelen megértettük, mit jelent az ő alulfizetett munkavégzésük. (Merthogy nem végezték el.) Az "ország népe" (közül napi 4-5000 aktív dokk-olvasó - minisztériumoktól az internet kávézókig) most azzal szembesül, hogy "csak úgy" nem lehet többé verseket olvasni aq dokk-on. Sem többé megtalálni kedvelt szerzőit, naplóit... Ezek hangulatát, emocionális többletét (ha volt nekik). Az állítólag (most már tudjuk) értékes és egyszer talán szemináriumi dolgozatírók által kutatandó hatalmas, nyolc éves adatbázist meg pláne nem találják.
És miért nem?
Mert az "ország" nem becsülte meg.
Tulajdonképpen!
Vagy a nép választott rosszul, vagy a Nemzeti Kulturális Alap döntnökei tévedtek. Vagy mindkettő... Ezt úgy értve, hogy a nép, hibás választásán és a rossz politikai kurzus több hibás áttételen keresztül végül rossz politikától független kuratóriumi döntés született. Szinte megfoghatatlanul. De tévesen. Vagy ha helyesen, akkor a dokk nem népszerű. Nem kedvelt. Nem értékes. Vagy mégis?
Rögtön az NKA januári, szerintem téves döntése pillanatában dőlt el, hogy most EZ LESZ.
Tulajdonképpen. Hiszen nem tűnt értéknek az NKA (vagyis debil áttételen keresztül "az ország") számára a költészetet ekkora hatásfokkal népszerűsítő, az alkalmas alkalmatlanok költészetbe történő ilyen tömegű bevonását felvállaló fórum. Ennek a napi 4-5000 "ártetlan" embernek tehát most meg kell értenie a felsoroltakat. De ez kevés.Meg is kell érezniük. Azért alkotás a dokk mostani agóniája, mert képes a MEGÉRZÉKÍTÉSRE. Az "ország" megérzi tehát.
Mi meg vigadjunk e pótgyermeknapon.

filip tamás 2008.05.31. 20:55:46

Utolsó megszólalásom DOKK-ügyben Jónás Tamáshoz.

A DOKK adta nyilvánosságot igénybe vetted akkor, amikor nagy szükséged volt azok segítségére, akik olvassák, figyelemmel követik. Sokan emlékszünk arra a megrendítő segítségkérésre. És sokan voltunk, akik segítettünk, elhárítva az igazságtalan büntetés fenyegető rémét a fejed fölül. Emlékszel, ugye? Azok emeltek ki a bajból, akiken most könnyednek tűnő kegyetlenséggel átlépsz.

A bibliai Jónás várta Ninive pusztulását, de az Úr megkegyelmezett a városnak, talán mert a jókat nem akarta büntetni. Te azonban, aki magad is Jónás vagy, elpusztítod a magad Ninivéjét.

Szabó Bertold 2008.05.31. 21:34:30

Elnézést chia a véletlen plagizációmért. Nem tudtam erről a bejegyzésedről. Ha tudok róla, csak ennyit írok: Tamás, volt itt valahol egy értelmes ötlet, utolsó lehetőséged a maradásra. Ezt eljátszottad. Több dobásod nincs! Ha valami itt provokáció, akkor ez az egész színjáték az. Ez, amit te művelsz. A magam részéről kiszálltam. Jó éjt mindenkinek.

Viga Vendel 2008.05.31. 21:43:44

Kedves, öreg Bertold!

Kérlek, ne felejts el! Neked még a valódi nevem is elárulom.
viga.vendel@citromail.hu

kismezei 2008.06.01. 02:47:53

Szomorú vagyok. Nekem ez az egész olyan bonyolult.Ha rajtam múlna egy új írodalmi oldal indítása, valószínűleg sosem lenne belőle semmi.Jó volt a dokk, szerettem. Szerettem a szabadságát, a parttalanságát, hogy tényleg bármit föltehettem, legfeljebb múlandokk lett. És igen, büszke voltam, határtalanul büszke, mikor végre maradandokk lett egy versem. Pedig igazából nem lőttek vele nyulat. Mégis úgy éreztem, ez már valami! Hülye vagyok? Meglehet. De - ha már elolvasni nem is tudom - szívemben őrzöm, Tamás, az egyíik versemhez írt megjegyzésedet: "Ezt a regisztert szeretem...semmi ragacsos költőiség...olyan szomorú búvópatakokkal, hogy meg kell a szívnek szakadni." Én nem tudom - József Attilával - " a mindenséghez" mérni magam. Nekem viszonyítási pont kell. Nincs önbizalmam? Dehogynem, talán több is az elégnél. De kellett a "külső" szem - még akkor is, ha tudtam, olykor kancsalít.
Ha megszűnik a dokk, nagy űrt hagy maga után. A szabadság hiányát. A többi - általam ismert - irodalmi oldal mind szűr ilyen-olyan szempontból. Nem akarok szűrőkön fennakadni.

Pálóczi A 2008.06.01. 05:08:20

Pontosan ez a lényeg előttem szóló! A dokk költői minősége, az általad idézet mértékadó versbírálat rangja. Irodalmi rangja ugyanis nem egynelő társadalmi meg nem becsülésével vagy irodalompolitikai rangvesztésével. A nemrég még beírásai, versei törléséértTamásnál könyörgő Viga Vendel most torozva vigad, és fentebb, ha jól emlékszem, "kis barátjának" szólítja Tamást.
------------------------------------------------------
Balla D. Mester! Elkövetted az első hibát a dokk-történet publikálásában! Belenyúltál!!! Új fejezetcímet adtál, az Öncsonkított dokk-ot. S ezzel az a hamis látszat keletkezett, mintha "új helyzet" állt volna elő. Pedig ez végig ugyanaz a helyzet! Azzal, hogy a megszólalások egyik felét abban és ebben tárolod, lehetetlenné teszed az igazi ok-okozati összefüggés kreatív megértését. Ennek az egész történetnek az igazi címe a "Megszünt a dokk?" valójában. "A dokk.hu ezévi beadott pályázatai nem kaptak támogatást, a dokk.hu beszünteti működését" alcím pedig érthetővé teszi e mostanáig tartó folyamat lényegét.
A történet álnéven közreadott egész intrika-orgiával kezdődött - és mára hatalmas Shakespeare-tablóvá dagadt. Igen, az akkori sejtéseim voltak igazak: a nick-név nem a kisember hatalommal folytatott harcának eszköze ennen a történetben, hanem a machiavellista háttréből mozgató, befolyásra törekvő emberé. És hálás vagyok neked, amiért ezt egyben megmutatod. Egyetlen alapvető változás állt be: Jónás Tamás részben meggyógyult. Úgyhogy a tavaly nyári - négy éve húzódó, egy hídra mászási "nem evilágiság" miatt kezdődött majd igazságtalan hatóság elleni erőszakváddal felfüggesztett börtönbüntetéssel végződő per hatása nem vált végzetessé. Erre - kétségbe esett segélykérésére - utalt Filip Tamás: Jónás kénytelen volt pénzt kérni a dokkerektől, hogy pénzbírságot fizethessen, különben börtönbe kellett volna vonulnia. Ekkor kezdődött a (cigánysága - ennek hátrányát végig érezni vélte az eljárás során - miatti) meghasonlás. A mély depresszió amelyet súlyosbított egy ugyancsak négy éve tartó szerelmi háromszög válsága (ez most válással végződött, de a szakítás is bekövetkezett s egy új kapcsolat is elkezdődött). Tamás tehát most erejét részben visszaszerezvén (tehát megalapozottan) döntött úgy, hogy megszünteti a dokk-ot,
De nem akárhogy, hanem MEGÉRZÉKÍTVE. Az a legkevesebb, hogy fájjon. Neki, nekünk, az NKA-nak, az "országnak" amelynek nem kell a költészet. (Meg ő sem.)
Az intrikus bemártásokkal kezdődő komment sorozat lassan új végkifejlethez jut el. Talán egy új "dokk" születik ügyes gyorsnaszádok behajózásával, de amelyekből hiányzik a tőkesúly? Még ez is lehet. Meg az is, hogy mértékadó eddigi DOKK-szeniorok veszik át a művészi irányítását. Külső ember épp a fentiek maitt nem lenne szerencsés. Az a dokk persze nem eza dokk lesz. (Viga majd rögtön kihúzatja szerviensével saját meggondolatlan kommentjeit a régi dokk archívumából, amelyek törlésére még Tamáshoz terjesztette be kérelmét mert nevetségessé tették őt.
Ezt az egész folymatot az elejétől olvasva tárulnak föl a valódi hátsó szándékok. Nagyon jó, hogy itt egy kommentet sem lehet törölni.(Az lesz a legborzasztóbb, amikor a "dolgukat végzett" nickek elkezdenek bemutatkozni.)

Pataki Lili 2008.06.01. 07:09:36

Kismezei!
Köszönöm, hogy megfogalmaztad azt, ami nekem (így) nem ment!
Antal!
Az első betűtől kezdve itt vagyok, de a verseiteken kívül nem ismerlek titeket, így a motivációtokat sem.
Az aggodalmaitokat viszont igen közelről!
Mégis!
Ha már a vihar közepére merészkedem a csónakommal, legalább ne kapálózzak az evezőmmel a villám felé (?)!

MM 2008.06.01. 08:32:53


Mi mosolygunk, -csak az a nagy büdös helyzet hogy rajtad, és a viselkedéseden, -bár lehet: sírni volna most jobb. Bár ha úgy viszonyúlsz az általad tömeggé avanzsált, majd 1600 személyhez és a "saját gyermekedhez" ahogy viszonyúlsz (faszozva és mellébeszélve), -akkor mit tehetnénk: széttárjuk a kezünket: baszd meg.

"Aki hülye költő lesz,
Nem kell annak semmi plebsz."

Téged megérteni minden ész kevés lenne.

Pálóczi A 2008.06.01. 08:33:46

A ti hangotok most őszinte hang, Lili. Akinek fontos az írás annak nem szabad ilyen felfordulás közepette sem elbátortalanodni. Akinek Jónás Tamás is fontos emellett - hiszen szabálytalansága, társadalmilag alig tolerálható húzásai mélyén pláne ott a művész - annak több oka van az elbizonytalanodásra, de az örömre is. Jónás Tamás kezd "éledezni". Most a sajátja helyett épp a "hattyú halálát" adja elő nekünk internet performansz keretén belül. Nem művészi hajlamú ember nem érti ezt. Művész károsultjai ennek a rituálénak túlságosan is értik. Én őszintén bízom abban, hogy a szövegeink végül nem sérülnek. Valamiféle műhely, új kikötő is lehetséges. Idővel villogni fog a világító torony - gondolom. Jó lenne, ha Tamás foglalkozna még kezdőkkel. Ha a dokk-tól független mestere maradna a tanítvámnyainak.

Karaffa Gyula 2008.06.01. 09:26:11

"De nem akárhogy, hanem MEGÉRZÉKÍTVE. Az a legkevesebb, hogy fájjon. Neki, nekünk, az NKA-nak, az "országnak" amelynek nem kell a költészet. (Meg ő sem.)"

írja Pálóczi Antal, és ez nem igaz! Sem az, hogy nem kell az országnak JT, hiszen csak az elmúlt időszakban találkoztam a nevével sok helyen a neten, különféle programoknál, felolvasásnál, stb. És az sem igaz, hogy nem kell a Dokk az országnak, az NKA-nak. Ki az ország? Még csak az kéne, hogy az ország nevében egy-két kiemel(t)kedő személyiség határzzon irányt, mert aztán már témát is határozni akar, aztán azt is Ő fogja megmondani, hogy ki a költő, aztán azt is, hogy ki az ország, hogy ki a magyar! Ugye Antal, ezt nem gondolod komolyan? Nem tudom, kell-e "udvari ideológus" Tamásnak, de ha kell, akkor ez bizony nagyon gyenge magyarázat, sőt, hogy úgymondjam, a lehető lerosszabb. Mert sértett, mert indulatos, mert dühös, mert nem Tamás szándékaival megegyező magyarázat, és, mert elcsépelt és végtelenül közhelyes. Olyan "nem adtad ide a kisvödröd, akkor szétbaszom a homokozód" stílusú. Én nem hiszem, hogy ez egyezne Tamás véleményével!

Más: hadakoztál a nicknevek ellen, megalakítottad a Névvel írók mézzel édesítők csapatát, hát tedd meg, hogy konkrét nevekkel támasztod alá feltevésedet! Kik azok, akik szerinted bizonyíthatóan a háttérből, nicknevekkel manipulálva a Dokk tönkretételét és az átvételét, megszerzését szerették volna elérni? Megteszed?

Nehogy ellenségednek tarts a fentebbiek miatt, volt nekem olyan barátom, aki ölelt, csókolt, baráűtomozott leveleiben, aztán az első adandó alkalommal, egy mondvacsinált hibám miatt leprásként kezdett el kerülni, három hónapja nem beszél velem, kényszerből köszön!

"Ne küldj rám, Uram, már több barátot,
inkább verj vesszővel, vagy üss meg bottal!"

Karaffa Gyula

Viga Vendel 2008.06.01. 10:00:29

Vonakodó betolakodás. Megint. Muszájnak érzem, es muss sein.
Viga Vendel torozva vigad. Viga Vendel a Dokk ellensége. Ez nem igaz. (Mostantól átvált magára.) Még egyszer mondom: a Dokk érték volt. De én úgy gondolom, hiába támadna már fel, túl sok ijesztő dolog történt. Jónás Tamást sem tekintem ellenségemnek.
Hogy kértem az üzenőfalam törlését? Így igaz. Többször ki akartam lépni a történetből. Most igazán végleg. Ezért kértem.
Ha Antal úgy gondolja, zsarolhat az üzenőfalammal, rosszul gondolja. Kérésre bárkinek átküldöm elejétől a végéig, ha ír egy emailt - fentebb megadtam már a címem.
Igen, nagyon vad vagyok. Tudok iszonyúan csapkodni, de tudok ölbe tett kézzel ülni is. Tudok meggondolatlan lenni. De mindent vállalok az életemből, ha tetszik, igent tudok mondani rá, elejétől fogva. Sétáltam én is át hídon. De nem demonstráltam - akkor éppen - csak sétáltam, éjféltájt, végig. Nem kaptak el. De a nyolcvanas évek második felében, október huszonharmadika estéjén iszonyatosan megvertek a rendőrök. Nagy volt a pofám. Nagy a pofám még mindig. Sok embert megbántottam már, és ez biztos nem változik.
Antal, úgy érzem, vérdíjat tűzöl ki a fejemre. Homályos célozgatásaid tedd konkréttá! Nevesíts. Úgy érzem, az Utódok?, Új Kikötő? ellendrukkere akarsz lenni. De így nem ellenem harcolsz, hanem azok ellen, akik Kikötő híján küszködnek most a háborgó hullámok között egyedül, és sózzák az amúgy is sós vizet. Pedig jöhetnél Te is. Az Utódok senkit nem fog kizárni. Szeretne megszabadulni a Dokk hibáitól, és megőrizni az erényeit. Biztos lesznek félreértések, viták ott is. Ez nem baj.
És hogy a szervienseim? Hm. Nem vagyok én olyan nagy ember, hogy szervienseim legyenek, nincs hatalmam, nem is akarok hatalmat, mert a hatalom eltorzítja a lelket. Munkát, műhelyt akarok. Az előkészítésében segítek, amennyit tudok. Nálam hozzáértőbb embereket keresek meg a szerkesztésre. Nem hiszem, hogy ezek a költők, szellemi emberek alávetnék magukat nekem. Ezt nem gondolhatod komolyan. Együtt, veletek együtt kidolgozzuk az alapelveket, Balu a technikai hátteret, aztán indulhatnak újra a hajók, lesz kikötő. Akkor is, ha Ti nem jöttök. Azoknak is, akik éppen most indulnak útnak. Jó szelet nekik ehhez, a leendő szerkesztőknek pedig nagy lelket!
És ha mégsem sikerül? Örülni fogsz? Örülni fogtok? Ezt nem hiszem, nem hihetem.

Szabó Bertold 2008.06.01. 10:17:49

performance

dühöngök
nézd Uram az ágyam
csupa veríték
véresek
a rólad álmomban kapott képek
nem tudom
Uram
és Te sem
segíthetsz
nem tudom
és nem segítesz
Uram
hogy tudnám
hogy mégis
mit tegyek

követ kőre
a boltozatnak
nincs íve
nincs oromzat se
a törmelék
füsttől terhelten omlik éppen
ahogy ez szándékod volt
elég
a bűn
meguntad
jól van
játékom voltál
eljátszani
akartam még:
hogy hamis
de jó vagy…

s lásd öl a szikkadt szánalom
kopogó kereszted-
nek
mi értelme mond
ha
benned is
magam
szabdalom

Pataki Lili 2008.06.01. 10:24:48

Isten nem ver bottal, csak terelget!
Tamás nem Isten, hanem tulajdonos, akinek jogai vannak.
Például joga van Istenként tekinteni önmagára (?) !
Ha tényleg megöli a dokkot, mi, 1586- an, keresünk másik helyet.
De csak remélni tudjuk, hogy legalább olyan jó lesz.
Magyarázom, ha kell. Megint, ami szükségtelen, ezért elnézést kérek!
Én, a senki, gondtalanul éldegéltem ott, és kielégített annyira, hogy ne kelljen másik.
De ha a szeretett halott, akkor kell.
És ez nem árulás, vagy az árulók támogatása!
Ha az új helyen nem érzem jól magam, nagy nevek ide vagy oda, lelépek, mint ahogy ezt megtettem az elmúlt napokban többször is.
Én csak írni szeretnék, jóízűen, büszkén.
A hatalmi harcok, fenéknyalások nem érdekelnek.

Éljen vagy haljon a dokk!
Nem én választok.

l

Pálóczi A 2008.06.01. 10:50:44

Akkor kezdjük a a pohár ásványvízzel történő megtöltését! Üdvözlünk Chia! Kérlek mutatkozz be! Egyetlen problémát okoztál a legelső meszólalásod óta: nem mutatkoztál be miközben én névvel-képpel léptem szinre. Lehetséges, hogy amit szeretnél az jó! Rosszul esett neked egyszer, újságírói fogásnak gondoltad, hogy bemutatkozásod elmaradtával én adtam neked a "háttérből mozgató" nevet. De ha én nem mondom ki akkor NEM VAGY AZ?! Mostantól lépj elő előtérből mozgatóvá. Névvel.
Én soha senkit nem zsarolok Vendel. Én mindig mindenkit ábrázolok. A figyelmem éber. Önts te is tiszta ásványvizet a pohárba: tedd vissza - vagy írd be ismét a blogodba perceken belkül - az állítólag nekem szánt fórumot úgy, ahogyan akkor volt mielőtt onnan kitörölted. A BDK által ketté vett dokk-sztotri azzal fejeződik be, hogy éppen fenekedsz és megjelölöd az új vitafórumot. Kerestem és kitörölted. Tedd vissza, de szó szerint és betűhelyesen - különben csalsz és manipulálsz. (Mert erre van hajlamod. Emiatt akartad a dokk-bejegyzéseket is eltüntetni.) Ki nem megy "veletek"? Hova nem megy Vendel? Azt hiszem el vagy tájolva.
Gyula mester! Én nem véletlenül írtam amit írtam: ez egy lehetséges interpretáció. Így - érthető - egy-két dolog. Ha másképp vesszük akkor meg nem. Most itt vannak olyanok, akik tudatosan nemérteni akarják a történteket. Én azoknak írtam, akik velük szemben érteni szeretnék - legalább egy kicsit.

kismezei 2008.06.01. 10:54:10

Kedves Vendel! Tegnap megnéztem Balu oldalát. Tetszett, amit ott láttam, tetszett a lendület, tetszett, hogy látok akaratot-szándékot az új kikötő építésére. Ezt kell tennünk, nincs mese. Tamás becsődölt, és beborította magával teremtményét, a dokkot is. Vegyük tudomásul és lépjünk tovább. Olyan lehetőség áll előttünk, ami ritkán adatik meg. Tudjuk, mi volt jó a dokkban, és tudjuk, mi nem. Hát építsük meg - közös akarattal - az új kikötőt, tartsuk meg, mi jó volt, és küszöböljük ki a rosszat. Első kiküszöbölendő rosszként megnevezeném a sanda gyanakvást, az egymást szervilizmussal/szerviensek gyűjtögetésével vádolást. Nem lehetne - egyszer,kivételesen, az én kedvemért - hinni, hogy képesek vagyunk érdek, önös érdek nélkül cselekedni valamennyien? Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor - és csak akkor - lehet jobb az új.
(Második szabály: nekem jogom van rossz verset írni, neked jogod van megbírálni azt. De neked nincs jogod megszabni, hogy írjak, nekem nincs jogom megsértődni, ha neked nem tetszem.) /Első szerviens DDD/

Standovár Ágota 2008.06.01. 11:32:17

Köszönöm Tamás! :) Nem tudom, hogy mire jutunk/jutsz a teljes dokkos adatbázis ügyében, de én sajnálnám, ha nem csemegézhetnék többet. Most is miket találtam a tárolt verzióban!

Mutatom:

Jónás Tamás
akadozó

sok múltam van. ijeszt. kevés
boldog érintkezés.
sok múltamból néhány tudott
elmúlni tényleg. csak én tudok.
kevés. néhány. csak én. csak el.
halott szavakkal énekel
sok múltam így vonulhat el.
ijeszt. ijeszt. nagyon. nagyon.
jelen alig van az arcomon.
arcom kerek kert. és üres.
és kiszakított fáktól sebes.
gödrök, széthányt vetések. így
jutok szavakkal jelenemig.
vonzó gödör a némaság.
beszélj, te csak, tovább, tovább!

Ez meg itt Standovár 2006-ból (ha már Bertold verselni kezdett):

Határidő

Kérdezted,
bénít a tudat?

Rám telepedtél,
mint egy nagy madár.
Fészekmelegedből érzékeltem
a körülöttem nyüzsgő apró férgeket.

Tudtam a pillanatot,
amikor megreped majd a héj.
Azt mondtad, ne félj!

Féltem.
Most itt ülök.
Látom őket.
Éhesek.
Én is.
Tátogva várlak,
mást nem tehetek.
Ma még.

Tudom a pillanatot,
Amikor ugrani kell.

2006. december 3.

De jó lenne most visszakeresni a régi gygy-ben...

No, én erről beszélek már hetek óta, és nem értem, Te miért nem érted!

Karaffa Gyula 2008.06.01. 11:37:05

"Önts te is tiszta ásványvizet a pohárba"

Kedves Antal!

Szerintem a vélekedések, elképzelt elméletek, kombinálások IS hozzájárultak a Dokk pusztításához! Ha tiszta vizet szeretnénk önteni a pohárba, akkor bizony azt azzal kell kezdeni, hogy ha mondanivalónk van, akkor mondjuk ki az igazat, ha nincs mondanivalónk, ne "teremtsünk üres univerzumokat" (idézet önmagamtól), mert üres univerzumokban csak légüres tér van, s az az ember számára lakhatatlan!

Egyébként ne feledd, minden víz ásványvíz. S hogy ez mennyire így van, az is mutatja, van egy kivétel: az esővíz.

Kívánom, hogy bennsőnket itassa át a legtisztább ásványvíz, külsőnket meg mossa tisztára egy kiadós zápor!

Szerintem nincs tovább mit ragozni ezen a Dokk-témán, volt, nincs. Tamás ne húzza az időt, ölje meg véglegesen, remélem már ma nem leli olyan nagy kedvét a kés nyiszitelésében, mi meg vegyük tudomásul, hogy nem egy internetes irodalmi honlaptól leszünk EMBEREK!!

Karaffa Gyula

Karaffa Gyula 2008.06.01. 11:39:41

(A nyakam rá, hogy ezek után is folytatja valaki a szócséplést!)

karaffagyé

Viga Vendel 2008.06.01. 11:51:39

Gyula, a nyakad ne veszítsd el. :) Persze, hogy folytatja, miért ne folytatná, amíg van mondanivalója. BDK ezért hozta létre ezt a fórumot, és ha úgy gondolja, majd szól, ha elég volt.
Egyébként ki sem gondolja, hogy internetes irodalmi honlaptól emberek vagy költők, nem erről van szó, Gyula, én legalábbis nem így értem. Csépelem a szót. Igen. Mert hátha találok még benne magot.
Kénytelen vagyok tehát megint: Antal! Nem tudom, megvan-e pontosan úgy a blogomon, amit töröltem, mert emlékeim szerint indulatból, közvetlenül oda tettem fel, nincs másolat. A kedvedért mégis megpróbálom rekonstruálni, gusztustalan címére legalábbis emlékszem. Kell ez neked? Kell ez nekünk? Ha élni akarsz vele, hát élj! Nem szívesen, de vállalom.

Viga Vendel 2008.06.01. 12:06:56

Kismezei!

Kivételesen, és csak a Te kedvedért. :)

Rónai 2008.06.01. 13:02:50

Na mi van te nyomorult hullagyalázó, mi lessz a bocs. kéréssel ?
Mikor fogsz már döglődni ? Járlál templomba. R.

Tutti Frutti 2008.06.01. 13:25:28

Éljen! Bezárt a Dokk! Na végre!

izomagyú 2008.06.01. 13:52:10

egy biztos, hogy lehet új hely, az nem a Dokk lesz
és az is biztos, hogy a saját firkáimat nem szeretném ha csak úgy a fejem felett ide-oda küldözgetnék az engedélyem nélkül
letörölni lehet, az alkotónak visszaadni lehet, de máshova átadni nem
ami a legnehezebb, olyan szerkesztőket találni, akik mérvadóak, akiket elfogadnak, és elismernek a többiek
ami itt megvolt

Pálóczi A 2008.06.01. 14:15:17

A kijáró embereknek próbálkozniuk kellene "dokk-szeniorokkal" (pl. Miklya Zsolt, Filip Tamás, vagy éppen a másik alapító Laczkfi János) akik tudják mi a dokk, de ott vannak a dokkszerkik is akikre szintén nagy szükség lenne.

izomagyú 2008.06.01. 14:28:06

Pálóczi A!
jogos, mert félő, hogy valami szedett-vedett másodosztályú szerkesztőgárda baráti egymásnak nyalizó találkahelye lesz az utód

Viga Vendel 2008.06.01. 14:34:01

Örömmel közlöm, hogy nagy valószínűséggel megvan a megfelelő ember az új hely szerkesztésére. Az öröm annak szól, hogy őt biztosan elfogadjátok mindannyian. MINDANNYIAN. Dokkosok! Tehát: lezárhatjuk ezt a fejezetet, kezdődhet az új. Ne keresgéljetek tovább, ha valaki esetleg, mert fölösleges. Ill. az egy másik történet, ill. egy másik lap lesz. További információkat Balu honlapján olvashattok majd, itt meg fog jelenni egy online kitölthető teszt is majd, "ami alapján tudható lenne, hogy a dokkerek mivel voltak és mivel nem voltak megelégedve, milyen ötletek merülnek fel az egyes dokkerekben a dokk működtetésével kapcsolatban."
Ha azt akarjátok, hogy az új helyen jól érezzétek magatokat, töltsétek ki. Most már csak rajtatok múlik... vagy marad. :)
Viga

Mátay Kata 2008.06.01. 14:47:13

Egy biztos, én ebből az új dokkból nem kérek, nem haragból vagy lenézésből, sokkal inkább azért, mert végső soron ez is mindegy. Ugyanez lesz az "utódokkból" is, ha nem most, akkor 8 év múlva.
ez egy trend.
ezt kéne látni.
aki ír, az a dokk előtt is írt, és most sem hagyja abba. Az járt igazán rosszul, aki csak a dokknak írt. Na őket sajnálom, és megértem, ha dühösek.
Igaza van Pálóczinak,(és én ritkán mondom ezt) fel kéne kérni az ex-szerkiket, ill. pár egyéb hozzáértőt- elhangzott Miklya Zsolt neve, aminek én nagyon örültem- az ő felkérésük elmaradása esetén az utóoldal színvonala korántsem lesz a dokkéhoz hasonlítható. Ez egy szakma. Vagy ha nem, akkor "beszélhetünk csak a semmiről", csak hogy egy kedvencemet idézzem.

És a végén megint magamról: ha valaki még kiváncsi az írásaimra, rám, stb. annak ajánlom a www.mataykata.blog.hu -t, nem vagyok nagy blogolós, az oldal kinézete is hagy némi kívánnivalót maga után, nem értek hozzá, nem is nagyon érdekel, hogy hogy néz ki, a lényeg viszont, hogy itt olvasható vagyok, leszek.

a dokkos időszakra szeretettel visszagondolva, üdvözlettel:

Mátay Kata

Viga Vendel 2008.06.01. 15:26:51

Kata,

megértelek, de lesz színvonal, elhiheted. Nem győzködök senkit tovább, nekem aztán mindegy. Majd jelentkezni fog a leendő szerkesztő, legyetek türelemmel. (Ha bennem nem bíztok, azt megértem. De a történet nem rólam szól.)

kismezei 2008.06.01. 16:26:35

Lehet fanyalogni, előre eltemetni, a kákán is csomót keresni. Egyet nem lehet: megakadályozni, hogy fölneveljünk, rangossá tegyünk valami újat.
Nem a dokk lesz, persze, hogy nem. Köszönjük, volt, elmúlt. Még sajnáljuk is. De rajtunk, volt dokkereken nem segít ruháink megszaggatása. Lesznek, akik ellenünk lesznek - majd átnézünk rajtuk. És lesznek, akik együtt akarnak velünk dolgozni. No, azokkal együtt fogunk dolgozni.
Sajnálok mindenkit, akiben nincs annyi nagylelkűség, hogy át tudjon lépni régi sérelmeken, akiben nincs annyi bizalom, hogy elhiggye, lehet az új is jó, nem csak a megszokott régi.

Bocsesz 2008.06.01. 16:46:46

Én is szívesen vállalnék valami feladatot. A ragrímek alkalmazásában már eddig is szép eredményeket értem el és a szövegeim igényesek. A dokkon jó(sokat) szerepeltem, a szerkik többször saját kezűleg moderáltak. Senki nem tudja rólam, de én még a klotyón is verselek.


vers a nevétváltoztató
náthás leányról

faragó kriszta
az orrát szívja
mért nincsen zsepije

hogy ha meg fújja
neve már lujza
zsepi van kezibe

m.anna 2008.06.01. 16:56:32

Szeretném, ha az én verseimet senkinek sem küldenéd tovább, Tamás!!! nem tudom hol áll az ügy, de nem esne jól, ha a beleegyezésem nélkül valami új honlapon találnám őket.
kösz,
Anna

Viga Vendel 2008.06.01. 17:41:10

Anna,

pont ez a cél. Nem fognak a verseid sehol máshol megjelenni. Nem lesz átmentve a dokk. Mindenki azt tesz fel, amit akar. Ha Tamás átküldi Balunak a szövegeket, ő a szerző - leellenőrzött - kérésére visszaküldi, magánál pedig megsemmisíti. A maradék is megsemmisítésre kerül. Hogy aztán Jónás Tamás mit tesz a szövegekkel, azt csak az Isten tudja - vagy talán Ő sem.

Viga Vendel 2008.06.01. 18:29:19

És most szeretném megköszönni és meg is köszönöm Balla D. Károlynak, hogy lehetőséget adott arra, ami mindannyiunknak fontos volt. Nélküle nem születhetne újjá, ami meghalt.

És innentől fogva itt már hallgatok. Úgy érzem, elmondtam mindent. Akinek kérdése lenne hozzám, email-ben vagy Balu lapján megtalál.

Piréz! Köszönöm.

Zoidberg 2008.06.01. 19:13:09

Tamás: nem gondoltam, hogy pont ebből a sorból fogok kilógni, azért mert elméleti ember vagyok. Pedig még meg is dícsértem magam a partikus commentem miatt, de hát ahány őrült költő annyi őrült olvasat. Úgylátszik. Én leTamásoztalak utólagos engedelmeddel, szólíts te is Bencének bizalommal. :)

Bocsesz: Leestem a székről. =]

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.01. 20:00:03

Kedves Vendel, köszönöm, hogy köszönöd. Őszintén szólva meglepett, hogy Balu váratlan ajánlata, amely aztán új irányt adott az egésznek. Az igazi köszönet egyébként őt illeti. Előttetek pedig nagy munka áll, egy buktatókkal teli út: legyetek bölcsek - de ügyesek is.

Tamásnak sok erőt és jó egészséget kívánok új projektjáhez. Barátilag továbbra is csak azt tudom mondani: azt az archívumot elérhetővé kell tenni - minden önzésen felülemelkedve. Zárjon be a Dokk, ne közöljön semmi újat - de ami eddig felkerült, az legyen, maradjon a magyar digitális irodalom része.

Mindenkinek köszönöm, aki érdemben és jóindulattal részt vett a diskurzusban.

Tóth István 2008.06.01. 20:54:11

Itt a vége, ne fuss el véle...

Tóth István 2008.06.02. 13:34:34

p.s.

Gondolom mindenki sokat filózott a dokk működésével, bezárásával kapcsolatban egyaránt. A következőkre jutottam mára (és itt szeretném élesen leszögezni, hogy amit írok, nem ujjalmutogatás, hanem tanács a jövőre nézve!):
A BBC televíziós és médiatársaság etikai kódexében elsők között van lefektetve, hogy egy tévéműsornak nem lehet ugyanaz a producere/tulajdonosa és a műsorvezetője, elkerülendő az „elcézárosodás” folyamatát. Ez egy általános pszichológiai jelenség, mindenki áldozatává válik, aki egy személyben gyakorolja a nyilvánosság előtti közszereplés és a tulajdonosi (döntéshozó) feladatokat, jogokat.
Magyarországnak nagy „átka” ez a „mindenkinek mindenhez értenie kell” alapállapot, ha valaki boldogulni akar. Nem egy királydrámát kísérhettünk figyelemmel már emiatt (bocs a hülye példáért, de legutóbb Sváby tündöklése és bukása).
Ráadásul az internet egy viszonylag új terület, nem nagyon szokás odafigyelni rajta az ilyen dolgokra.
Tamás is egy személyben gyakorolta a dokkon a tulajdonosi, szerkesztői, kritikusi, ráadásul kollegiális, baráti vonalakat is.
De hogyan lehet elkerülni ezt a pszichológiai csapdát?
Úgy gondolom csakis és kizárólag szigorú önkorlátozással.
Sajnos ebben az országban rá vagyunk kényszerülve erre az „egyemberes” pozícióra, ezért megfelelő embereket keresve be kell emelnünk őket magunk mellé. Nem magunk alá és mögé, nem magunk fölé és elé, hanem konkrétan magunk mellé. Azonos jogokkal kell felruháznunk őket a döntéshozás területén. Persze ehhez alkalmas emberek szükségeltetnek. És a legfontosabb megtalálni a megfelelő egyensúlyt, harmóniát a működtetés területén (kinek mennyi „szavazati” része van egyenként és együttesen, hogyan oszlanak meg a különböző halmazok) és lehetőleg írásba foglalni mindezeket. Lehet, hogy nevetségesen hangzik mindez, de én nem az irodalomról beszélek. Egy jól működő, konstruktív, közösségi szellemen alapuló portálról. Ahol, ha egy időre kihullik az egyik, van, sőt vannak akik a helyére állnak elvégezni a munkát. Ahol nem gondolhatja azt egy személyben valaki, hogy egyszercsak nyista, oszt csá. Persze olykor fájdalmas ilyen önkorlátozó lépéseket tenni, hiszen később néha visszaüthet, mikor a többségi akarat esetleg „leszavazza” az objektíven is jó javaslatunkat, de ha megfelelő személyekkel dolgozunk, biztos vagyok benne, hogy ez a ritkábbik eset, jóval gyakoribb, amikor értelmesen befolyásolják munkánkat, egyéniségünket. Tudni kell elengedni és nem félni a változástól, írhatnám ide a végére hangzatosan, de jelen esetben inkább így: tudni kell megtartani.

P. A 2008.06.02. 20:48:26

Egy orgánum megszületésekor először koncepció kell: művészeti! Előbb létrehozni az orgánumot és utána választani művészi koncepciót, különösnek hat. Majd ez nyilván a "helyére kerül" (?), a pánik azonban rossz tanácsadó. Nekem az tetszik ebben az egészben, hogy lassan-lassan mindenki színt vall. Én az egyéniség elnyomását kiérezve a nekem kissé (keresztény)polgári dokk-közízlés presszióból, az elejétől fogva autonómiát akartam teremteni magamnak. A legkülönfélébb összetűzéseim származtak ebből. Most az ifi-veterán összetűzéseket nem számítva, ezek főleg polgári-művészi szóváltások voltak a rilkei "Ki űzi ki őket a hangversenytermekből, őket a vásári rongyokat, kiknek füle csak kéjeleg de sohasem fogan!" megfogalmazás jegyében.
Diktátumot éreztem: nickek próbáltak beleszólni a versírásba, vagy abba, hogy ahhoz volt kedvem, akkor szándékosan akartam félremagyarázni Káin és Ábel történetét mert teszemazt az volt a témám, hogy ti, ifik vagytok a Káinok. Hiszen titeket frusztrál a saját kialakulatlanságotok annyira, hogy még akkor is ártani akarjatok a veteránnak amikor "vicceltek". Mint Fellini Országúton című filmjében a "Bolond" aki hülyéskedéssel zavarta meg "Zampano" produkcióját. Nevetségessé tette - SEMMIÉRT! És ez főbűn.
De most csak oda akarok kilyukadni, hogy feledve mindezt, az akkori vélemény/kis/diktátorok mostani színvallására koncentrálván, felfigyeltem, hogy például Chia arról beszél: a művészetek a legtöbbet a diktátoroknak, diktatúráknak köszönhetnek.
Mert ezt olvasta valakitől, akit tisztel. Mert chia jellemének ezek szerint alkotóeleme a tekiontélytisztelet.
EzéCsakhogy nem szabad túlzottan tisztelni a tudományos, világi , sőt, még a vallási tekintélyt sem, hiszen például itt is valószinüleg tévedés áll fenn. Mert mondjuk Berlinben egyáltalán nem 1940-ben, a diktatúra éveiben volt a legélénkebb a művészeti élet hanem 20 évvel korábban, 1920-ban. A weimari köztársaság idején.
Csak nézek, mint a moziban.
De egyszer ennek is meglesz a hozadéka.

Karaffa Gyula 2008.06.02. 21:06:53

Kedves Antal!

Mindennek megvan a hozadéka, egészen a halálig. Aztán a halállal mindezt elveszítjük. Értelmetlenné válik azonnal minden. Ez azt is jelenti, hogy csak addig van értelme mindennek. Ezen az úton járva a halál lesz az egyetlen cél? A pusztulás? S ha az, akkor az igazi önmegvalósítást a pusztítás jelentheti? Ez olyan snassz!

Nem sajnálom a soha el nem olvasott könyveket. A csillagokat sem tudom megszámolni sohasem. (Hogy megint magamtól idézzek.) Ez meg mármár budhizmus.

Karaffa Gyula

kovácske t. jános 2008.06.02. 21:07:26

meg vagyok lepve. miért áll (harmadszor?) a dokk. ?
nem vagyok meglepve. a leállás már szinte megszokott.
nem örülök. hasznos volt, kellemes volt, inspiráló. megszokott. szerettem. nem is múlt időben, hanem szeretem. szeretem az ilyen dolgokat, mint ez a dokk. ajándék, nekem legalábbis, hogy mások, ki miként tekint rá, abból a fentebbi hozzászólások ízelítőt adnak, sokakkal egyetértek, együtt érzek. kis csúsztatást megengedve, ha némiképp más hangsúlyokkal is, ők - ti is úgy szeretitek a dokkot, ahogy én.
örülök, hogy van - lesz másik oldal, ami azt tartja céljának, amit a dokk, amit a dokkban szeretek. száz dokkot, ezeret.
nem kell ahhoz keresztet vetnem a dokkra, hogy örüljek az új kikötőknek. a jóból még több még jobb. tamást szídni, mint korábban is mondtam, hálátlanság, felesleges. köszönöm jótom amit eddig összehoztál, és várakozással tekintek elébe a további gyümölcsöző együttműködésnek. üdv!

hahaha 2008.06.02. 22:07:34


Találós kérdés egészen kicsi gyerekeknek:

ha valaki tényleg meg akar szüntetni egy netes verses adatbázist (mert mondjuk nem kap rá támogatást, vagy egyszerűen, mert elment a kedve az egésztől), az

01. Miért nem blokkolja a beküldést (esetleg, ha annyira zavarja, a fórumozás lehetőségét), és hagyja meg az értékes adatbázist az olvasóknak

vagy

02. Ha ezt semmiképp sem akarja, akkor miért nem törli TÉNYLEG AZONNAL az oldalt, hogy még a domain se éljen? (Attól függetlenül, hogy a neten nem jelenik meg, nála még az adatbázis is megmaradhatna.)

Na? Na??

(Mert maga az oldal, az azzal járó gondok, a támogatás hiánya miatti siránkozás, stb... mind-mind csak ürügy, a cél ténylegesen az, ami itt- és még ezzel párhuzamban számtalan netes fórumon- megy? Vagy a sok mail vagy telefonhívás, amit most feltehetőleg aggódók százaitól kap? Vagy mert egy idő után szépen visszaállítja, de csak azért, hogy újra eljátszhassa ugyanezt, ha majd megint unatkozik?)

Az meg, hogy az illetőt aztán ráadásul szinte kivétel nélkül mindenki úgy kezeli (vagyis hangsúlyozottan ugyanúgy szereti), mint valami ostoba macskát, amelyik szegény olyan hülye, hogy miközben segítünk és levesszük a fáról, amin fennakadt, összekarmol...
Mint aki még annyi érzelem kiváltására sem képes, hogy legalább utálják, ha megérdemli... No comment.

De mindent egybevetve, az a legnagyobb baj, hogy minden erőlködése ellenére sem futja legendára. Ez így csak egy rosszul megírt szappanopera.

P. A 2008.06.02. 22:35:48

Ez itt nem a Fábry show, Hahaha! Praktikus ésszel praktikus dolgokra keressük a választ. (Ez pedig túl nő azon.)
--------------------------
Gyula mester! Én hiszek a csodákban! Az első ilyen a gazdasági csoda - noha az itt egy-két év(tizedig?) nem fenyeget - sajnos. A másik a műalkotásokban rejlő hatás. Amely átsüthet az időn - jó esetben.

P. A 2008.06.02. 22:44:57

Üdv Kovácske! Ez a lényeg, igen! Amit adott a dokk, azt nyugodtan meg lehet köszönni! A jelenlegi felhajtás pedig még mindig az irodalomért van! Annak hiányára irányítja rá a figyelmet a versekhez való hozzáférés megakadályozásával: - ott vannak és megsem. Ha nem látnád, hogy ott vannak, nem értenéd, pontosabban nem éreznéd át, hogy "nem kapod meg őket". Mert "rossz voltál" - bármit is jelentsen ez. És különben is általános érvényű - az olvasó tábornak, az "ország népének" szól az én interpretációm szerint és csak másodsorban a szerzőknek. (Lehet, hogy írok róla cikket.)

Karaffa Gyula 2008.06.02. 22:50:47

Hol vannak a Dokk-szerkik? Nekik mi a véleményük? (Ha már továbbírjuk e szappanoperát!)

Karaffa Gyula

P. A 2008.06.02. 23:06:32

Pion István hasonlókat ró a "Balu-medvebőrre". Ott most épp a diktatúrákat védik, művészetpártoló szerepét kiemelve. Azt hiszem chia épp ott tart, hogy íme: a demokráciák meg lakótelepeket adtak az építészetnek. Mintha a lakótelepeket nem a proletárdiktatúra adta volna nekünk. Lassan mindenki színt vall, aki korábban a dokk-ról vitázott pro-és kontra.
Most ez van.
Meg Dokk-mutatvány. De még így is több irodalmiság van benne, mint mondjuk Balu teljes honlapjának egészében pedig abban novella is szerepel. (Nem arról van szó, hogy rossz fiú ő, hiszen segítőkész. S csinálnak egy új lapot. Az jó! Kéne még öt - az írott napisajtó alig közöl szépirodalmat.) Hanem arról, hogy a dokk verscímei legalább artisztikusak, a Balu-novella meg "populáris".

Balu · http://www.balulap.hu 2008.06.03. 08:35:52

Legalább nem rossz fiú... még ha szar is... ;-P

chia 2008.06.03. 09:01:05



Hogy ki lehet egy jó gondolatot forgatni, hadd idézzem, mit írtam:

A művészetek – amióta világ a világ – többet köszönhettek a diktátoroknak/zsarnokoknak, mint a demokráciáknak – írta nagyon rég Az új ipari államban John Kenneth Galbraith.
Legyen az új honlap olyan, amit szívesen látogatunk – kedvünkre alakuljon a képe, hogy is mondjam. Ami a költészetet, a verseket illeti: egy személyes diktatúra a kívánatos, s hogy Diktátorunk azt milyen segítőkkel és mi módon oldja meg, az az ő dolga. Ha segítség kell, szóljon. És nagyon fontos: jogában áll akár tévedni is.
A bizottságosdi semmire sem jó. Frank Lloyd Wright – pl. a New Yorki Guggenheim Múzeumáról ismerhetitek, az építész szakma elismerten nagy alakja, mind szakmai, mind szakma etikai téren példakép – az építészeti pályázatok kapcsán írt erről, hadd idézzem: „Semmilyen pályázat sem adott még semmi olyat a világnak, ami érdemes lett volna az építészet számára. A döntőbizottság tagjai is az átlagból állnak. A bizottság első dolga, hogy átnézi a terveket, kidobja belőlük a legjobbakat és a legrosszabbakat, úgyhogy átlagként hathat az átlagra. Minden pályázat tiszta eredménye az átlagok átlagának átlaga.”
A bizottságosdinál csak az lenne szerencsétlenebb, ha beszavazósdi lenne. Bocsássatok meg nekem ezért a véleményemért, de ennek a lapnak a profizmust és nem az amatőr szintet kellene megcéloznia. Mivel kevesebb a profi, mint az amatőr – ez sokakat fog ez után is sérteni. Vagy nem is biztos, hisz a profi teljesítményt megtapsoljuk, az amatőröket meg nagyon szeretjük, de a kettőt ugye sosem kéne összekeverni.

Az, hogy a művészetek – amióta világ a világ – többet köszönhettek a diktátoroknak/zsarnokoknak, mint a demokráciáknak, az nem azt jelenti, hogy a diktátor/zsarnok mit ad a világnak. A művészi értékhez rendeltem a megrendelőt – jellemzően zsarnokot/diktátort és nem a „ népi”demokrácia - és nem a diktátorokhoz a művészetet.
Nézzed végig például a reneszánsz és barokk Rómát, vagy a világ nagy múzeumait, és nézzed meg a megrendelőket. Az egy jó vitatéma, hogy a görög polisz mennyire demokrácia – (a kifejezés valóban onnan, de jó, ha a nőket és rabszolgákat is emberszámba vesszük, eljutunk az egyesszám első személyben kimondott diktátumtól a többes számúig, Szókratész halálos ítélete, stb) -, de azt leszámítva mit tudsz megnevezni, mint komoly művészi teljesítményt, ami a demokráciához köthető? A lalótelepeinket ugye. Meg a csasztuszkákat. Így írják?
Hogy mi a „szép” - mondjuk inkább értéknek – az nem népszavazás kérdése. A költészetben sem.

Konkrétan:
A barokk Rómát nézve Domenico Fontana, Giacomo della Porta, Michelangelo, Bernini, Borromini mellett egy-egy nagy egyéniség, uralkodó áll, itt természetesen pápa. Nem népszavazás dönti el, hogy mi szép. Bizottság abban a korban is melléfog: S. Pietro homlokzatának megtervezésére Madernot bizottság választja ki.

Sajnos nincs az a példa, mely meggyőzne, hogy a népszavazás, az intézményesült demokrácia művészi értéket teremtene - de ezért ezer bocsánat. Az ízlés, a jó ízlés mibenléte megfoghatatlan, az egyeshez inkább kötődik, mint az átlaghoz. Az alkotás jellemzően nem kollektív műfaj, bár vannak szerző párosok, csoportok. Ne a zsarnokra/diktátorra koncentrálj, mert látom félrevisz - tulajdonképpen egy építész körökben ismert mondást idéztem – hanem a biztos ízléssel rendelkező erős egyéniségre. A másik oldal az átlag átlagának az átlaga, az épp úgy a gondolatmenet része, ha figyeled. (Bele ne menjünk a népművészetbe: nézz körül, hogy hogy vetkőzött ki a nép, s vette föl a bóvlit, ruhában és minden másban.) Kár volt az idézetért, de a lényegen nem változtat: az amatőr lapok versmegszavazós rendszere aligha szolgálja a profizmust. Egyetlen autentikus vélemény többet nyom bármi konszenzusnál.

Megismétlem: egyetlen autentikus vélemény többet nyom bármi konszenzusnál. Ez a lényeg.

Baromságokat meg csak a rosszindulat ad a számban.

chia 2008.06.03. 09:02:12

MÉG EGYSZER, hogy ne tévedjek:

Baromságokat meg csak a rosszindulat ad a számba.

Lackfi János 2008.06.03. 09:03:12

Ölég régi dokker vagyok, egy kivétellel a legrégibb. Valaha nagyon sok energiát fektettem az oldalba. És az ilyen magánakciózások miatt távoldtam el tőle fokozatosan. Lettem napi látogatóból ritka holló arrafelé. Az én múltam jókora darabja is ott rohad most benne. Tamás valóban sokat áldozott rá informatikusi kompetenciájából, ez pénzben csillagászati összeg lenne. Cserében viszont azok az ötletek valósultak meg, amelyeket ő akart. Ez vált most nyilvánvalóvá. Pedig kezdetben teljesen egy csapatként lehetett csinálni mindent. Régen volt.
Üdv:
Lj

P. A 2008.06.03. 09:32:11

Erre neked Zerza Béla Zoltán már a "medvebőrön" válaszolt. Ha társadalmi kötelékeid továrra sem teszik lehetővé, hogy szabadon válj háttérből mozgatóból előtérből mozgatóvá, miután bemutatkozol, noha óriási horderejű dolgokat - egy lap megalapítását generálod - Chia, akkor Chiarezza nickedet vegyük "írói névnek", mint Ignotusnak a magáét. Csak te nem írsz. Úgy látszik ilyen is van - vagy lesz - a kulturtörténetben.
Nos, Chiarezza, jó, hogy tisztázni próbálsz egy félreérthető megfogalmazást. Zerza is ezt igyekszik helyre tenni.
Idézem:
"engem viszont egy dolog még sem tud ágyba tenni, mert tudom ha holnapra halasztom, örökre halasztom. szóval: diktatúrák. művészet. Chia te kevered Lenont Leninnel. Amiről te beszélsz az a hivatalos művészet, ha úgy tetszik propaganda művészet. Képzőművészeti, építészeti alkotásokat hozol fel, holott ha jól tudom most irodalomról folyik a diksurzus. Igen ott voltak az uralkodói megrendelések, ott volt a barokk is például (más dolog , hogy én nem szeretem , se a klasszicizmust , nekem túl rideg, túl tökéletes, formahű, de végül is ízlás dolga), ott volt David Napóleon mellett, vagy Speer Hitler mellett. De könyörgöm beszéljünk már az irodalomról, vagy a filmművészetről (most tekintsünk el a kiugró példáktól mint az Akarat diadala. Ugyan mit adott a hivatalos kultúra ezek területén? A jakobinus forradalmi drámát? a náci vagy a szovjet propaganda játék filmet, amit még a proletárok is kifütyültek? Napóleonnál minden magára valamit adó író emigrált , Pontosan, hogy a tömegre, nem az egyénre épít a hivatalos kultúra amikor diktatúra van. Kádár rendszer: Mit adott a hivatalos kultúra? Hidas Albertet, Vácy Mihályt? :) Vagy esteleg Csepregi Évát? Ne beszélj már butaságokat:) A legjobb esetben félhivatalosság területére szorulnak a valódi művészetek. (P.J, W.S , Nemes Nagy) más esetben ellenkultúra , vagy emigráció. Persze a kitaszítottság érzés, meg maga az, hogy a művész nem képes elviselni a diktatúra légkörét, emberfölötti teljesítményét, és kifordított nézőpontból ez persze lehet a diktatúra érdeme, de úgy látom nálad nem így jött elő"

chia 2008.06.03. 09:33:53

Nagy kár volt az idézetért, de a lényegen nem változtat: az amatőr lapok versmegszavazós rendszere aligha szolgálja a profizmust.

Egyetlen autentikus vélemény többet nyom bármi konszenzusnál.

A "szükséges", az "elégséges" és a "szükséges és elégséges" feltételeket, valamint a több-kevesebb viszonyítást ne keverjük, amit nem mondtam, azt nem mondtam. Az egyes ízlése és a sokaság ízlése – szűkebb bizottság, vagy egy szélesebb népszavazás - ízlése - erről próbáltam gondolkodni.

Baromságokat meg csak a rosszindulat ad a számba!

Karaffa Gyula 2008.06.03. 09:37:32

Szerintem elég ideje van már kiterítve a halott, temessük el, mielőtt szaga lesz. Napokig mormoltuk a siratóénekeket, (bdk blog) napokig vártuk, hátha feltámad valami csoda folytán. Most, hogy mindenki számára (még Lackfi, az egyik alapító is beletörődve konstatálja a Dokk halálát) biznyossá vált a halál beállta, valaki mondjon végre egy rekviemet (Ez a jog is a Tamásé, azt hiszem), aztán fröccsenjünk szét az országba, úgy, ahogy a Dokk előtt éltünk, ki-ki a maga feladataihoz.

Karaffa Gyula

P. A 2008.06.03. 10:16:49

Nem lesz szaga, Gyula!
Nem szerves anyag a költészet. Kristályrács-rendszer.
Figyeld ezt a magával ragadó logikai szépséget:
a dokk egész rendszere most válik láthatóvá. Mintha egy zsúfoltan bebútorozott lakásból hirtelen "kivonnák" a bútorzatot, csak egy-egy jelzésértékű holmival a helyén, hirtelen a szemünkbe tűnne a belsőépítészeti remeklés. Kalandozz el benne. Nyiss meg szerzői neveket az üzenőfalakkal. Keress versbírálatot, akarj videofilmet látni felolvasásokról, ismerj fel "Ki írta" játékba küldött és még mindig "működő" verssorokat. Én például felismertem tegnap a Meghalsz nagyi-t (hiszen én írtam -és a rendszer gratulált). Az arcképsorozat tovább működik. Csak hiába "szimpatikus a szerző fényképe" nem kaphatsz többé verseket. Akkor sem, ha az üzenő falon kattintasz rá, akkor sem ha a bírálandokk-ban, akkor sem ha a maradandokk-ban kattintasz rá. Nyolc évre visszamenőleg az összes bejegyzés megvan. Mindegyikből egy-egy szó a monitoron (és az összes szó az archívum rejtekében). És az összes vers.
Mindez egyszerűen nagyszabású. Tudom, hogy fáj. Nekem is. Nem is élvezem túlságosan - de adjuk meg a módját. Ennek fel kell ráznia a magar közvéleményt - ez akkora bortány.
MIÉRT NINCS ELÉG PÉNZ A KÖLTÉSZETRE?????????????????????
Annyi kellene csak, hogy a regionális kislapok és nagyobb lapok valamint a dokk-hoz hasonló fórumok meg tudjanak élni belőle. Magyarországon tartós gazdasági recesszió elé nézünk, mert évtizedekkel ezelőtt államosították azt az iparosítást, amit 100 esztendeje az akkori Gyáriparosok Országos Szövetsége (az akkor alakult Nyugat főmecénása) járatott "csúcsra". S ezek állami kézben lemaradtak a világ élvonalától. Csődbe mentek. Ekkor az állam vissza adta (volna) a tulajdonosoknak. De például Zwackon kívül alig vették vissza, s alig csinálják ma ugyanazt amit addig. Megszünt még a hajógyártás is. (Sokat cikkeztem erről.)
Ilyen anyagi helyzetben kulturára sincs pénz - ITT -, de az EU-ban van! Ezreknek teremthetne a kormányzat munkaalkalmat az EU-ban erre a célra megpályázott pénzzel, ha költészettel foglalkozó lapok fejlesztésére, illetve ha az ezeket működtető kisegzisztenciák minimálbéres meglhetésére fordítaná! Hogy az NKA-nak pénz hiányában ne fosztogatni kelljen, hanem bátran osztogathasson.
--------------------------------------------------
- Mihez értesz cigányember? Tudsz teknőt vájni?
- Nem!
- Kanalat faragni?
- Azt sem...
- ... na de valamihez csak értesz!
- Tudok verset írni!
- Jól! Akkor legyél költő, minimálbéres fizetéssel a saját lapodnál!
-----
Gondolkodom egy cikken, ami ezt a témát járja körbe...
Te meg Gyula mester, viseld el a lelki fájdalmat.
Érted szól a harang!

P. A 2008.06.03. 10:24:50

"Baromságokat meg csak a rosszindulat ad a számba!"

Drága Chiarezza - ezt eddig is tudtuk!

Karaffa Gyula 2008.06.03. 11:32:47

Kedves Antal!

A Halál apoteózisa az, amit leírsz, leírtál! Én nem látom ezt ilyen idillinek, és jónak. Én inkább úgy látom, hogy kizsigereltük a halottat, mielőtt kiterítettük volna közszemlére, a belső szerveit odadobáltuk a styx-kityáknak, had egyenek egyszer életükben eleget. A szívet, májat, veséket, beleket, tüdőt, gyomrot stb. amiket gyorsan romló dolognak tartottunk, s meghagytuk a tovább szemlére tehető külső húsvázat.

Ez halottgyalázás!!! És napról napra undorítóbb!

(Szerintem a saját fájdalmainkat nem szabad országossá duzzasztani. Nincs szükség a versekre? Miért? Ki tette ezt? Hogy alakult ki ez a helyzet? Ki a felelős érte? A modern? Vagy az avangard? Vagy csak az egyszerű kóklerek hada, aki az elmúlt évtizedekben költészet név alatt a kocsmai élményeiket mesélve, emésztésük folyamatát, annak végtermékeit "megszoktatták" a versben az addig ízléssel és értve verset olvasókkal?)

(Tartós a recesszió, de miért épp a versekre gondolsz, hogy azokat el kellene tartani? Recesszióban örül az ember, ha enni tud, vagy enni adni a gyerekeinek. A versek inproduktívak, a versírók is. Versért nem lehet kenyeret venni, de kenyér helyett megenni sem! És nem én vagy te vagy a hibás a kialakult helyzetért, de épp az ilyen helyzetekben nem rombolni kell, hanem építeni!!)

(Építeni kell. A Börzsönyi Helikon 32. száma órákon belül a helyén lesz. Én tudomásul vettem, hogy versekből élni csak a legjobbaknak lehet, vagy a legjobb helyekre odaérőknek. Én nem értem oda, és nem vagyok a legjobb! Tudom, de teszem a dolgom a saját helyemen, és tenni is fogom!)

(Nógrád megyében soha egyetlen fillért sem kaptam eddigi munkámért!! Kértem dén támogatást a megyei közgyűléstől. Elutasítottak. Gondoltam, no, jól odamondok majd nekik! Minek? Kinek? Lenne értelme? Meg tudom állítani a recessziót? Akkor meg inkább logikusan gondolkodva teszem a helyemen a dolgom ingyen, így legalább senkitől semm függök, és senkinek sem tartozom!!! Igazi szabadságérzés!!!)

(Ki kellett volna próbálni a szerzőnként havonta fizetendő száz forintos megoldást. És ha az sem ment volna, akkor ingyen csinálni tovább. Olyan szerkikkel, akik a vállat feladatokat viszik is! )

Karaffa Gyula

P. A 2008.06.03. 12:39:53

Az a jó, ha mindenből tudsz meríteni, Gyula mester! Nincs szerves anyag, kristályrács van. Ezt én így látom. Nagyon is tartalmas "előadás" ez, csak mindenáron ki akarunk bújni a szembesülés alól (miközben nem lehet). A kultura finanszírozás nagyon nagy téma! Az elmélyült vizsgálódásnak nálam nincsenek mentalitásbeli akadályai (s talán majd le is írom amit szeretnék).

P. A 2008.06.03. 15:06:42

Chiarezza elemében van: Balunál megint tételesen kifejti "sosem úgy igaz" alapvetését, miszeint a művészetek a diktatúráknak köszönhetik létüket. Így nem igaz. Egyes alkotások, korszakok igen, más korszakok irányzatok nem. Elegendő csak az 1920-as Németországra gondolni, s abban Fritz Lang filmművészetére, vagy a Bau-haus keletkezésére: mindez a weimari köztársaság szabadelvű légkörének köszönhette létét. (És persze a nagy művészegyéniségek meg nem alkuvásának. De ez nem "diktatúra". Húsz évvel később, 1940-ben a haladó művészeknek menekülniük kellett a ténylegesen diktátor Hitler uralma alól. S mondjuk Chaplin sem Berlinben, hanem az USA-ban tudta csak megrendezni a "Diktátor"-t!) Chiarezza nem tud belenyugodni ebbe. Nem a közös megértést keresi s mindig előlről kezdi. Sajnos ilyenkor mindig hozzá kell tenni (vagy legalább gondolni) az 1920-as, illetve az 1940-es Németország művészetének összehasonlítását egy mai költőnek.

chia 2008.06.03. 15:22:04

A mindenkit – s engem különösképpen - figyelő nagytestvér következetesen torzít, félrevezetően interpretál, olyasmit ad a számba, ami el sem hangzott, olyan gondolatokat tulajdonít nekem, ami meg sem fordult a fejemben. P.A. velem zsidózik.

Nagy kár volt az idézetért, de a lényegen nem változtat, mert ez az, amit mondok:
Az amatőr lapok versmegszavazós rendszere aligha szolgálja a profizmust.
Egyetlen autentikus vélemény többet nyom bármi konszenzusnál.

Ezt írtam Baluhoz:
Az értésen-megértésen spekulálok ezen a szerencsétlen módon idecitált, kiforgatott mondat kapcsán. A művészetek – amióta világ a világ – többet köszönhettek a diktátoroknak/zsarnokoknak, mint a demokráciáknak – volt az eredeti John Kenneth Galbraith szöveg.
Az értelmezésbe sehogy nem fér bele, hogy soroljam:
A művészetek – amióta világ a világ – a diktátoroknak/zsarnokoknak köszönhetik a létüket.
A művészetek – amióta világ a világ – a diktatúráknak/zsarnokságoknak köszönhetik a létüket.
A művészetek – amióta világ a világ – semmit nem köszönhetnek a demokráciáknak.
A diktátoroknak/zsarnokoknak köszönhetjük a művészeteket. Folytathatnám.
Mit is jelent pontosan egy szöveg.

P. A 2008.06.03. 15:30:45

"A művészetek - amióta világ a világ - semmit sem köszönhettek a demokráciának"

Jaj de fárasztó, Chiarezza!

Véletlenül az előző rész végéhez írtam be: itt csak ennyit:
- A művészetek igenis az athéni demokráciának köszönhették az ókori drámaversenyeket, az ezeken kifejlődött tragédiákat, komédiákat. S azokat a műveket is, amelyek segítségével Arisztotelesz meg tudta írni a Poetica-t. ( Ha a fejed tetejére állsz akkor is!)

P. A 2008.06.03. 16:01:20

Kedves BDK!
Szerinted mit jelenthet az a mondatrész, hogy " PA velem zsidózik?"

Tiltakozom.

chia 2008.06.03. 17:42:06


Úgy vélem, hogy az amatőr lapok versmegszavazós rendszere aligha szolgálja a profizmust: visszamenőleg is helyesnek tartom, hogy a Dokkon nem lehetett verseket marandokkba beszavazni.
Pálóczi nem ért velem egyet, ő személy szerint annak a híve, hogy a „nép” szavazza meg, hogy mi a szép, mi a maradandó érték.

Úgy vélem, hogy egyetlen autentikus vélemény többet nyom bármi konszenzusnál. Jónás Tamás remek gyilkos volt, nagyon élveztem, ha megjelent. A versekről mondott véleménye nálam sokkal többet nyom és nyomott a latba, mint bármi fórumos egyetértés bizonyos szépnek tartott szövegekről, s ez nem lesz másként a továbbiakban sem. Pálóczi nem ért velem egyet, tehát ő egy (!) arra alkalmas ember – akár Jónás Tamás - véleményénél többre tartja, ha többen konszenzusra jutnak egy műalkotás megítélésében.

Engem ez tovább nem érdekel!

„Halomban gyűlve a szennyes edények
a konyhai mosogatóban. Nem kell odanézned.
Minek. Ha okos vagy, óvakodsz bedőlni
az első drámai képződménynek, amilyen
az élet, még csak körvonalaiban sincs
meg a szereped benne, és ott vagy máris,
magad alá, mocsokkal betemetve.”

Szepy (Frady) 2008.06.03. 21:46:47

Fenti több tonna szöveg egyértelművé teszi, hogy az emberekben lévő önfeledt düh-habzás DOKK nélkül is utat tör magának...
Na, ezért szoktam én rendületlenül... (de úgyis tudjátok...)
A DOKK most úgy néz ki, mintha egy őrült kényúr kitette volna az ablakba a félig szétvert, ám még meg nem ölt gyermekét...
:(((

Nyilvánvaló, hogy Kire van szüksége mindannyiunknak... :)
(vasárnap 10:00 - Bp. XI.ker., Vásárhelyi Pál u. 4-6. IV.emelet)
frady.endre@freemail.hu

Pálóczi A 2008.06.03. 22:10:43

Az istenadta nép nálam be sem léphet a költői műhelybe, Chiarezza. Nemhogy közönségvers megszavazást rögtönözhetne. Én művészverseket szeretnék írni. Ezt a felosztást a közönségfilm - művészfilm példája nyomán alkalmazom, magam is jól tudván, hogy verseknél ez alig lehetséges. Mégis hasonló folyamat indult el az irodalomban: vannak akik közönségverset írnak, vannak akik szakmai (művész) verset. Vannak akik mind a kettőt. Vannak akik azt hiszik, hogy ezt írják közben azt és viszont.
Valóban számít egy autentikus vélemény és ez a szerzőé. Legalábbis Rilkénél. Ő erre tanítja tanítványát, Cappsut a "Levelek egy fiatal költőhöz"-ben. Amikor Cappust bírálatot kért azt mondta neki, ő, a mester nem tudja igazából, hogy jó-e Cappus verse. Azt neki kell megéreznie. Kukorelly is ilyesmit mondott a Magyra Író Akadémián. Tőle ered, hogy mindenki író aki annak tartja magát, legfeljebb rossz író.
(Ezeket nem én találtam ki, hanem Rilke, Kukorelly és kicsit Kornis.)
Az más kérdés, hogy itt tehetséges eseteket feltételez a mesteri nagyvonalúság. Tényleg olyanokat, akik végül ki vért-izzadják a helyes megoldást. De ez túl hosszú és túl bonyolult...
Kell hozzá egy belső töltés és az ábrázolt jelenség vagy érzés/gondolat igen-igen érzékeny átélése. Mondhatni egyedülien mély megtapasztalása. A kedvenc művek élethosszig történő tanulmányozása pedig megadja a formakincset - vagy éppen sikerül tőle eltekinteni. Ez is túl hosszű és túl bonyolult.
Chiarezza én ezeket mondom. Nem úgy, mint te a diktatúrás részt, hogy "nem mondtad" csak mit is nem mondtál, hát ezt - és közben mégis mondtad (de nem mondtad csak hülyítettél minket), hanem én ezt így mondom, nem ahogy te mondod, hogy én mondom. Vagyis a mester legyen "Rilke". A többiek - kollégák - vagy a te kategóriád, a "szakmai olvasó" bírálgathatnak, de csak akkor tudnak segíteni, ha képes vagyok egy bizalmi viszony ellazultságában az ő szemükkel látni. Kukorellynek 15 évig a legautentikusabb mesterek, tényleg az akkori irodalom nagyjai dobták vissza a verseit, huszonéves korában egyszer tejesen abba is hagyta az írást. S miért történt ez? Mert a mesterek "másban" utaztak. Nekem a dokk-on mulandokk-ba került a prosti versem, amely a Szép versek "89-ben szerepelt, s amely először az ÉS-ben jelent meg majd bekerült a Hónap versei című TV-műsorban ahol Koncz Gábor mondta el. S miért? Mert a dokkszerkik úgy érezték, hogy rossz, s hogy a kicsivel később megjelent Petri prosti vers "elhomályosította".
Az övé artisztikus sajnálatvers.
És az enyém? Életörömös vitalitásvers. Épp ezt tetszett azoknak, akiknek az ízlése 20 éve a magasba emelte.
És ez megint fontos lehet - abban a pillanatban, ahogy az enerváltság helyett egy ici-picit végre divat lesz örülni. (Van rá némi esély.)
Nos ez mind-mind a versbírálathoz, a vers igazi minőségéhez, sőt, az idők folyamán annak át-meg átérkelődéséhez is hopzzátartozik. Nem tudom... De valahogy így... (IS)

Szepy (Frady) 2008.06.03. 22:27:03

Reményteljes jövő
(meghívó aktuálvers)

Egyházikónk tizenötöd-
-ik esztendős szülinapja
lesz!* Magad a bűnhöz kötöd,
s önzőn „Marja, aki kapja!”-

-játszást űzöl, mint a tolvaj,
(ki látszatra igen kemény)
s vakarászgat fültőt (hol vaj
tenyész), s léted ohne-remény,

avagy inkább magas égre
nézel, mint egy lelki cseléd,
s alázattal megtérsz végre?!
Jövőd csakis így jön eléd!!!


*Krisztus Magyarországi Egyháza jubileumi Istentisztelete
2008 június 08. 10:00 – Bp. XI.ker. Vásárhelyi Pál u. 4-6. IV.emelet
www.krisztusegyhaza.hu

kovácske 2008.06.04. 00:14:02

nem is értem, honnan jött és kinek a közönségszavazás ötlete. amit chia elmond, tiszta érv, érthető. P Antal, bár látszólag chiának válaszolsz, egy szvadat sem értem, mellébeszélsz, vagy csak lárpurlár vitázol, noha egyetértesz abban amit mond? fárasztó, nem tudom követni (ma legalább is). ahol közönség szavz, az az eurovízió, meg az ertéel sóműsor, fizetős esemes banzáj, azt minek egy napon említeni a dokkal? ahol felelősség, arc, ízlés párosul a döntéshez, amihez aztán lehet viszonyulni, az a chia által is említett "diktatúra". de nem értem a vitát. ki akart itt mást?

Pálóczi A 2008.06.04. 07:42:26

Talán olvasd el, kérlek, Rilke: Levelek egy fiatal költőhöz című művét. Csak úgy. A közönség szavazás érve sehonnan nem jött. Chiarezza ezt azzal állítja szembe, hogy ő a költő isten-vezér döntő szavát hangsúlyozza. Én vitázom ezzel (Rilkei vonatkozások: még a mester sem tudja jó-e a vers. Itt nem velem ütközöl, ha másképp gpondolod, hiszen ezt én Rilkétől tanultam). Nos ha tehát én szembe helyezkedem Chiarezzával, akkor én nyilván a közönség szavaztokban hiszek - érvel ő. Talán innen jött... Tőle kérdezd... (Az egész értelmetlen. Írj! - mondanám neki de nem ír. Csak megmondja, hogy kell.)

Karaffa Gyula · http://helikon.retsag.net 2008.06.04. 09:09:16

Nem akarom terhelni fölöslegesen BDK blogját, tárhelyét, de mivel a Dokkon is mindig megtettem, és mivel ide benéz még sok dokker, így itt tájékoztatlak benneteket:

Megjelent a Börzsönyi Helikon legújabb száma, a 0805.

A tartalom:

3.-5. o.: Réti Zoltánról, nagyoroszi kiállítása elé (Végh József kiállításmegnyitója)
6. o.: Lesnék pitypang-ölelést; (Ketykó István verse)
8.-12. o.: Szőlőfürtök: 3.-4. rész; (Borsi István írása)
14. o.: Ég és föld; (Móritz Mátyás verse)
16. o.: A folyón; (Egry Artúr verse)
18.-21. o.: Egy csokor őszirózsa; (Móritz Mátyás írása)
22.-30. o: Bemutatom Százdot; (Dr. Budai Ernő helytörténeti írása)
32.-44. o.: A főnix halála; (Százdi Sztakó Zsolt írása)
46. o.: Mintha forogva járnánk a táncot; (Szájbely Zsolt verse)
48.-51. o.: Magány; Találkozások; Őszi gondolatok; Hány perc a boldogság; Kolozsváros olyan város; Reggeli gondolatok- avagy a dolgok múlandóak; (Magdás Emőke írásai)
52.-54. o.: Kalliopé kosarából: Botrányos sorsok, avagy… (Cegléd József Kázmér írása)
56. o.: Tavaszi duett; (Péter Erika verse)
58.-59. o.: Tűlevelek (naplórészlet); (Szőke Mária-Magdolna regényrészlete)
60. o.: Könyvajánló;
62.-64. o.: Találkozásra hív az iskolacsengő; (Végh József írása)
66. o.: A Kutya-fája; (Székács László verse)
68. o.: Tűz és víz; (Hörömpő Gergely verse)
70. o.: A Csend Lelke; (H. Túri Klára verse)
72.-75. o.: Beszámoló; (id. Hörömpő Gergely fotókiállítása Ipolyságon)
76.-79. o.: Auditor: Cselendzs déj; Ballagás; Társkereső; (Szávai Attila írásai)
80.-82. o.: Hírek;

E havi számunk illusztrációit Réti Zoltán nagyoroszi kiállításának anyaga adja. Tisztelettel és szeretettel üdvözöljük a 85. születésnapját ünneplő festőművészt. Isten éltesse sokáig!

Karaffa Gyula

Brittany 2008.06.04. 12:59:37

Eszem megáll, valamelyik Dokk-szerki mintha meózna verseket! Persze az ő kommentje se látszik. Ez mi? A szerki(k) tiltakozó akciója?

Tóth István 2008.06.04. 14:30:28

Remélem az én versemet is lemeózzák:

Tóth István

Nem mutiból készült

( a dokk nem mutat többé verseket )

Tóth István 2008.06.04. 14:34:58

De ez se rossz ( a dokkon találtam)


Böröndi Lajos

Isten előtt


[ a dokk nem mutat többé verseket ]

Tóth István 2008.06.04. 14:36:21

Miklya Anna

Beszélhetünk csak a semmiről


[ a dokk nem mutat többé verseket ]

Tóth István 2008.06.04. 14:37:37

Széll Zsófia

Hiába


[ a dokk nem mutat többé verseket ]

Tóth István 2008.06.04. 14:38:46

Hodász András

talán megmaradunk


[ a dokk nem mutat többé verseket ]

------------------------------------------------------------------------------

Hodász András

komplexus


[ a dokk nem mutat többé verseket ]

Tóth István 2008.06.04. 14:39:52

Lackfi János

Bombavers


[ a dokk nem mutat többé verseket ]

Tóth István 2008.06.04. 14:41:32

Standovár Ágota

Játsszunk kísértetet!


[ a dokk nem mutat többé verseket ]

Tóth István 2008.06.04. 14:42:45

Szabó Bertold

május végi nekrológ


[ a dokk nem mutat többé verseket ]

Tóth István 2008.06.04. 14:44:11

Pálóczi Antal

Pofon


[ a dokk nem mutat többé verseket ]

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.04. 14:44:13

Köszönjük, ennyi elég lesz.... tudjuk, miről van szó, kérlek, ne tűzz be ide többet.

Tóth István 2008.06.04. 14:45:27

Frady Endre

Tragikus mese


[ a dokk nem mutat többé verseket ]

Tóth István 2008.06.04. 14:47:49

ja bocs. azt hittem itt lehet tiltakozni. meg, hogy van a szólásnak szabadsága is. nem tudtam azt kérem... most már tudom. nem örültem. nem szívesen.

nincs elég hely?

Tóth István 2008.06.04. 14:52:51

ja bocs. te vagy a tulajdonos? észre se vettem. így már érthető!

Tóth István 2008.06.04. 15:11:05

Felszólítom Jónás Tamást, tüntesse el a Dokk felületéről a nevemet, üzenőfalamat, összes versemet, kommentjeimet (tothi, Tóth István, tothistvan, aaikrk), részemről lejárt a türelmi idő, a továbbiakban nem adom engedélyemet ehhez a bohóckodáshoz (hogy azt ne mondjam aljassághoz). Nem ezért tettem fel a verseimet és hozzászólásaimat, úgy gondolom szerződés szerint sem. Még egyszer elismétlem: nem adom engedélyemet a nevem, verscímeim, és kommentjeim első szavainak ilyedtén közléséhez.

a továbbiakban részemről csak ha változás áll be:
ha helyreállítod vagy teljesen törlöd az oldalt


Tóth István

Tóth István 2008.06.04. 15:37:00

BDK-nak:
"ja bocs. te vagy a tulajdonos? észre se vettem. így már érthető!"

Mielőtt rossz irányba lehetne félreérteni: ez ironizálás volt.

Mindenféle személyes indulat vagy gyűlölködés nélkül:
akár innen is lehet törölgetni engem. Már megbántam, hogy egyáltalán bármilyen szinten is belefolytam ebbe a dokkos hóbeleblancba. Az egyetlen oka, hogy nem verem a fejemet a falba, az a néhány ember, akit megismerhettem a dokkon keresztül.
Köszönettel és tisztelettel Szabó Bertoldnak, Standovár Ágotának, Kelemen Évának, Németh Bálintnak, Viga Vendelnek, Frady Endrének, Tisza Melindának, Zerza Béla Zoltánnak, Széll Zsófiának, Pataki Lilinek, Becsey Zsuzsának, Karaffa Gyulának, Kovácske T. Jánosnak, Bíró Dánielnek, Stiller Krisztának, Toroczkay Andrásnak, Tass Mariannénak, Cservinka Dávidnak, Garai Péter Sándornak, Molnár Ákosnak, Mátay Katának, Hodász Andrásnak és végül, de nem utolsó sorban neked is te hüje Pálóczi :) és mindenkinek, akit kihagytam

remélem találkozunk valami jobb helyen,
ha nem, mindenkinek eredményes és sikeres életet kívánok

Tóth István alias Korányi Mátyás

(T. BDK! Ha törölsz, kérlek, ezt az utolsó két kommentemet hagyd meg (amit Tamás felé írtam és ezt)

P. A 2008.06.04. 15:44:18

Valószinüleg Tamás meozza a verseket Brittany (csak a bírálatok sem olvashatók - és JT telefonon elérhetetlen). Úgy látszik, ez is része a performansznak. Nincs "hulla". Nyilván megvannak a versek is amelyeket meoz. Ez most ilyen mutatvány. Kipirosodott a dokk.
---
Perelhetsz Tóth I! Én is azt teszem (csak nem vele, hanem az "Egésszel")!

H 2008.06.04. 15:55:42

Tothi,

eddig csak olvastam, most írok, Neked, hogy ne marháskodj. (Nem mondanám, ha alapvetően nem lenne rokonszenves megnyilvánulásaid jórésze.) Ne sérdődj, ne háborogj. Nincs miért, szerintem. Nem látok én itt semmilyen aljasságot, ez velejárója - sajnos - annak a rendszernek, amelybe mi önként (megkockáztatom: szívesen) importáltuk magunkat. (Vélemény: csak az idióták és értelmiségi fogyatékosok nem látták, mi és hogyan folyik a dokkon, mik a rizikói a csatlakozásnak stb.) J.T. (majd[?]) dönt így vagy úgy, ez most az ő dolga. Meg persze a mienk is, éppen ezért ne akarjuk katapultálni magunkat. A süllyedő hajót, ugye, a kapitány hagyja el utoljára. De csak akkor, ha már egyedül maradt.

Barátsággal,
H
imitator@freemail.hu

Tisza Melinda 2008.06.04. 16:51:22


Szerintem nem kell az egészet ilyen komolyan venni. A "színész" kicsit túljátssza, kicsit maníros, kicsit ripacs, de azért élvezzük csak tovább az előadást. ( Bár szerintem már kicsit unalmas.)
(És legfőképp: könyörgöm, ne legyetek már hozzá díszletek...)

(Tóthi, köszi. Én is hasonlóképp.)

H 2008.06.04. 17:00:27

Én is ezt akartam, mármint: nem olyan véres ez.

P. A 2008.06.04. 17:14:46

- Én nem látok ebben semmit.
- Nem?
- Nem. Unalmas...
- Rendben. Legközelebb azért vedd le a lencsesapkát.

Prax Levente 2008.06.04. 17:36:46

Csak egy mezei Dokk-szerző vagyok, akinek gyakorlatilag a teljes költői életműve fenn van az oldalon. No, nem mintha olyan nagy dolog volna, a verselés számomra a legtöbbször csak kísérletezés, a legkülönfélébb álarcokkal, műfajokkal és formákkal, időnként, bevallom, tudatos provokáció is. (Így hoztam létre Kiss József figuráját, aki egy számomra különösen idegesítő szerző paródiája kívánt lenni, lett is némi hatása.) Mindegy. Jó játék volt, nem bánnám, ha végleg vége lenne; most a legutóbbi fejlemény felbosszantott annyira, hogy reagáljak valahol. De lehiggadva csak annyit tudok mondani: tényleg felesleges túldimenzionálni a dolgot.
U.i.: Érdekelne, hogy vajon hányan írtak különböző nevek alatt, nem fórumhozzászólésokat, verseket. Talán valójában nem is olyan sok az az 1500 szerző... :)

Karaffa Gyula · http://helikon.retsag.net 2008.06.04. 21:51:28

Én évek óta csak a saját nevemen írtam a dokkra hozzászólást is, és verset is.
De biztosan sokan sok néven tették, hiszen ha beülök egy internetkávézóba, máris utolérhetetlen vagyok, a saját gépem IP száma biztos még csak hasonlítani sem fog.

Karaffa Gyula

chia 2008.06.04. 22:09:03

Rapai Ágnes Láng Olivér néven is ott a Dokkon, ahogy - közismert a történet - annak idején a Holmin VSZ-t kicselezte: és sikerült, bár férfi néven megjelennie.
Szilvási Lili egy érett hang, nem tudom ki lehet, negyvenen fölötti férfinak sejtem, de tévedhetek.
Elő-elő jön, hogy férfiak nő álarcot öltenek - Mecseki Rita Eszter néven Petőcz András publikált néhány éve. Tök jó volt, és sokakat megbolondított, mert a Szép Versek még fotót is lehozott.
Most Psychézzünk is? Minden név álnév is, nincs hézagmentes referencialitás – Paul de Man ezt az önéletírásokra mondja, de minden írás önéletírás is.
Gyula: amit írsz magadról, az tök jó, és örülök, hogy ilyen vagy. Nem mindenki ilyen.

Standovár Ágota 2008.06.04. 23:17:27

:) Matyi! Köszönöm!

dióhéj · http://rongyok.blogspot.com/ 2008.06.05. 09:40:11

Elképesztő. Felelőtlenség. Aki Istent játszik, annak tisztában kell lennie vele, hogy az emberek istenkáromlók olykor. Megteremteni a világot nem könnyű. Öröm, hála, izgalom és felősség. Elnavigálni még nehezebb, bosszúság és sokszor csak a felelősség, kevés örömmel. A világvége a legegyszerűbb. Csakhogy ez az Isten figyelmet akar, mert romokat hagyott maga után és nyögdécselő embereket. Megtehette volna, hogy mindent feléget és vissza se néz.

Nem egészséges ez, hogy egy ember dönt mindenről. Itt már nincsen tulajdon, a Dokk túlnőtt Jónás Tamáson, fogalommá vált.

Tóth Istvánnak tökéletesen igaza van. Ő nem ezzel a "szerződéssel" töltötte fel a verseit, hogy így olvashatja majd az olvasóközönség. És mások sem.

Azt gondolom én is, mint B.D.K.. Az adatbázist elérhetővé kell tenni akkor is, ha a Dokk már nem dinamikus.

És hát sajnálom én is....sokat olvasgattam ott.

P. A 2008.06.05. 11:37:13

(kókuszdióhéj)
Az infantilizálódott világ most legalább rádöbben, hogy a művész Teremtő. A három "t" után végre nagy "t"-vel.) A szellemi törpék most azzal szembesülnek, hogy ők iyet soha... Miért nem? Mert ők sosem játszanának Istent? Mert ők "rendesek"?
gy is lehet nevezni a tehetségtelenséget. (Vagy a tehetség óvatos duhaj, a mindenkori elvárásokhoz igazodó "üzemét". Ennek mesterei is "rendesek" de legalább tehetségesek. Nekik szerencséjük van. Az őket kultiválóknak ellenben már nem biztos: - mert csökkenni fog létéberségük!)
Hangsúlyozom: A MŰVÉSZ - TEREMTŐ!!! (Isten nem lehetne, hiszen "nincs". De ha "van", ez akkor is igaz.)

dióhéj · http://fercmuvek.extra.hu/ 2008.06.05. 12:05:27

Másról beszéltem én P.A. A tehetség és a felelősség két különböző fogalom.
Játszóteret adni gyerekeknek, ahová odaszoknak, megszeretnek ott, aztán feldúlni, szétrombolni azt felelőtlenség.
Szerintem.

dióhéj · http://fercmuvek.extra.hu/ 2008.06.05. 12:09:11

azt után vessző...bocsánat a pongyolaságért

P. A 2008.06.05. 12:56:02

Azt állítani, hogy SZÉt-ROM-BOL-TA - miközben működik az NEM felelőtlenség?
HAZUDNI SZABAD????????????????????????????????????????????


nem.

chia 2008.06.05. 13:23:34

semmi nem működik: már csak az önreklám helye:

2008. június 04.
SZOMSZÉD LAKÁS
30Y szentimentálé koncertje
Vendég: Jónás Tamás költő
stb.

majd PA ezt is jó újságírósan átmagyarázza, hogy ami itt a dokkal történt az művészet és felelősség. No, menj jelenteni!

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.05. 13:30:14

Igen, a DOKK címén most a PIM-oldal jön.

P. A 2008.06.05. 13:53:47

Én ma azt észleltem, hogy a tegnap kezdődött meozás után, amikor Székács László,Cservinka Dávid, Szalma Réka, Kocsis András és Szabó Bertold versei kerültek sorra, ma Csikász-Nagy Ágnes, Szaó Imola, Hodász András és Bese Dóraverseket meozott a dokk. Mégpedig ténylegesen, mert ezek közül aztán több a mulandokk és néhány a mardandokk-ba került át. (Szabó Betoldé is maradandokk lett, ezt direkt megnéztem.) Kedves Chiarezza én nem újságíróként "magyarázom", hogy te, machiavellista háttérből mozgatóként most, a dokk sorsfordulóján, előtérből mozgatóvá váltál Chiarezza néven (amely jobb, mint az Alfonzo, ráadásul szintén olaszos), hanem szerzőként. Te vagy az egyik modellem. Én tényleg KÉM vagyok - Bereményi Géza értelmezése szerint. "Az író: - kém!" (Nem író-kám!/saját/)

dióhéj · http://fercmuvek.extra.hu/ 2008.06.05. 14:29:03

Valószínűleg az a szerkesztő aki meózott, nem értesült róla, hogy folyik a dokk vére. A szerkesztők nyilván a teljes dokkot látták (mostmár azt sem), különben nem tudtak volna meózni.

Hazudni szabad. Perszehogy. Meg homokot szórni egymás szemébe, ahogy ezt a homokozóban szokás gyerekeknek egymás között. Meg kiabálni, meg toporzékolni sok kérdőjellel.

Mátyás 2008.06.05. 14:46:26

Kedves Ágota!

Nekem köszönsz?, s ha igen: mit és miért?...

Mindenesetre (előre és utólag is:) szívesen! :-)

Mátyás

Széll Zsófia 2008.06.05. 15:13:28

Hogy én mennyire szeretlek Benneteket olvasni...! (Mátyásistván, köszönöm) Rögtön a közepibe: jé, itt egy család veszekszik. Ünnepi hangulatban, ki fehérben, ki feketében - tor vagy/és lakoma. Tányér-zsonglőrködés, aztán dobálás. Az asztal alól: vagyunk, együtt, így vagy úgy. Aztán meg megyünk, ahova akarunk, lehet kalapot emelni, be**ni az ajtót, meg átölelni a másikat (harmadikat, negyediket, kivonatozni). Tamásnak meg köszönöm, aztán persze, hogy mindenki állandóan figyeli majd. A metamorfózist is. Így van ez rendjén. Még mindig ajtótlan Zsófi (szell1976@gmail.com)

P. A 2008.06.05. 15:30:10

Nem "dzsungel harcos" szerki, hanem Jónás Tamás meozott - legalábbis egy sms szerint - és, ha jól értettem, végigmeózza az összes beküldött verset. Remélem, így lesz.

dióhéj · http://fercmuvek.extra.hu/ 2008.06.05. 15:34:51

Ühüm. Egy sms szerint a Föld holnap másik bolygóra költözik. Vigyázz, ne legyen kikapcsolva épp a telefonod, hogy értesülj a pontos helyszínről.

P. A 2008.06.05. 15:41:05

Ne keverd a fantáziát a fantáziátlansággal. A tények makacs dolgok.

dióhéj · http://fercmuvek.extra.hu/ 2008.06.05. 16:01:50

Na igen. A makacs tények.

dokk.hu

Valahogy olyan érzésem van, hogy senkit nem vigasztal az általad feltételezett háttérben történő meózás.

P. A 2008.06.05. 16:20:53

De egyszer talán ott lesz a dokk a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Zápor György 2008.06.05. 16:26:40

Antal!

Ilyen hittel, már vízen lehet járni.
De egyszerű halandó számára úgy tűnik, hülyét csináltál magadból, és hülyét csinált belőled JT. (És belőlünk is.
És tán ez az igazság. Azért titkon remélem, hogy nem. Hogy talán mégis van valami „TERV”.)
Ennek ellenére kezdek benned tisztelni valami nagy erőt. (Vagy félni tőle.)

z

Jónás Tamás · http://www.pepita.hu 2008.06.05. 16:38:23

Tisztelt Zápor!
Ilyen hitetlenséggel azonban csak elsüllyedni lehet...
Valóban én meózok. Még akkor is, ha nem látszik. S az összes beküldött verset lemeózom, hogy amikor bezárom magam előtt is az adatbázist, ne legyenek "eldöntetlen" versek.
A többi: magán(y)ügyem.
jt

Zápor György 2008.06.05. 17:06:44

Tamás!

Én Antalnak nem a meózásodba vetett hitéről írtam. Miért rögtön erre gondoltál?
Ezt nem is volt szándékom megkérdőjelezni. Bár igaz, ezt is kihallhatta, aki így akarta.
És talán nem is a hitetlenségem csengett ki belőle. De az a jó és veszélyes az írásban, hogy ezerféleképp lehet olvasni.
És se a döntést nem kritizáltam, se a magán(y)ügyeket nem firtattam. Csupán leírtam, mit érzek, gondolok, még ha ezzel el is kell süllyednem.

z

Tóth István 2008.06.05. 17:10:43

Ez a beszéd! Ezek szerint lesz kutatható felület. Éljen!

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.05. 19:09:41

Szerinted ezt jelenti a "amikor bezárom magam előtt is az adatbázist"?

Viga Vendel 2008.06.05. 19:25:11

mivel itt sem zárult le, és ehhez azért - itt is - van hozzáfűznivalóm: tothi, erre a kérdésre azért válaszolj. akár magadban is. ne hamarkodd el...
és persze tudjuk: scenario. egy újabb. a "kiszámíthatatlan" deus absconditus. számomra keserűen nevetséges. és sajnos ugyanakkor tűrhetetlen is.
kérdezem: ha valaki tisztességtelenül játszik (nem feltétlenül etikai értelemben, hanem a játék-szabályra gondolva), neked csalnod kell? nem hiszem. ne csald meg magad. jt "profibb" annál, mint gondolod. és tudod - ezt már lehet, írtam -: a naivitás kora rég lejárt. az egykor oly szép emberi tulajdonság mára a hatalom játékszerévé vált. az akarsz lenni? még akkor is, ha "megcinkelnek"? persze, a kártya nem beszél... öntudatlanul, tehetetlenül segíti a csalót. mert ő nem játékos, hanem csak egy eszköz.

(BDK-nak: tényleg bocs, én komolyan gondoltam, hogy nem tépem itt tovább a számat. és azt hittem, mindenki megérti, hogy kimondtad a végszót. de azóta még az is "beletépett" aki fensőbbrendűen kinyilatkoztatta, hogy fogadjunk... elvesztette a fogadást, épp ezért. ráment a nyaka. nem örülök neki.
hülye dolog jutott eszembe most, leírom, de vedd úgy, hogy közben át is húzom: kellene itt egy végszó. és maradjon így, itt minden olvasható. hogy építeni lehessen máshol, ami persze leépítéssel is jár. na, áthúzom. ostoba ötlet volt, elismerem. csak amolyan szétszakadt a tábor érzése fogott el. aki itt beszél, az ott nem, és viceházmester. na, ezért szóltam hozzá. hogy ez ne legyen. és próbálok, ígérem, próbálok ám a továbbiakban hallgatni itt.)

Viga Vendel 2008.06.05. 19:27:25

fennsőbbrendűen (azt hiszem :) )

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.05. 19:30:12

a végszó után is van élet, mint látjuk.
és a bezárás után jön majd kinyitás, a kinyitás után csonkolás, a csonlolás után átirányítás. amíg van közönsége, az is lesz mindig, aki produkálja neki magát.

Viga Vendel 2008.06.05. 20:33:43

(így gondolom én is. meg még mást, sokat. teremtek neki. hogy ne érezze egyedül magát.)

Karaffa Gyula · http://helikon.retsag.net 2008.06.05. 21:11:09

Viga!

Lehet, hogy ráment a nyakam, de hozzá kell szoknom, hogy ezen a világon egoisták élnek, olyanok, akik az utolsó után is hozzászólnak. Bizony ezt a blogot csak bezárni tudná BDK, mert ez egy végtelen történet egyébként!!

Ha a csend már senkinek nem jelent semmt, akkor miért én hallgassak? Kiterítenek ugyis!

Egyébként meg az én nyakam!

Karaffa Gyula

Viga Vendel 2008.06.05. 21:43:40

Gyula! Csak azért válaszolok, mert tudni vélem, hogy a blogom nem olvasod: Miért legyek én tisztességes?
(Remélem, nem értesz félre. De ha igen, a Te dolgod.)

filip tamás 2008.06.05. 21:46:21

Heine híres mondata volt (pontatlanul idézem), hogy ahol könyveket égetnek, előbb-utóbb embereket fognak égetni. Hozzáteszem: ahol verseket, naplókat, irodalmat süllyesztenek el, ott valójában embereket süllyesztenek el.
Beszédük ezen a fórumon: a vízbe merült emberek gurgulázása.

Karaffa Gyula · http://karaffagye.blogspot.com 2008.06.05. 22:37:17

Valahogy tartjuk a kapcsolatot?

Karaffa Gyula


karaffagye.blogspot.com

Tóth István 2008.06.05. 22:49:13

BDK-nak:
"Szerinted ezt jelenti a "amikor bezárom magam előtt is az adatbázist"?" - kérdezted.
Én azt gondolom igen. Bár erre Tamásnak kéne válaszolnia. Különben minek meózza még le a maradék verseket? Azért az nem kicsi anyag. Vagy 1500-2000 versről beszélünk. Csak találgatok, de azt is el tudom képzelni, hogy úgy zárja le maga elől, hogy eldobja a kulcsot, ő maga se tudjon többet hozzányúlni. Én ilyesmiket olvastam ki belőle.

Tóth István 2008.06.05. 22:54:59

Vendel! Lehet, hogy Tamás "profibb", mint gondolom, én viszont valószínűleg "szabadabb" vagyok, mint te gondolod. Jól vagyok. Remélem Tamás is. Szeretettel gondolok mindannyiótokra. El tudok fogadni úgy egy embert a hibáival együtt, hogy attól még magát a hibát nem kell elfogadnom. De semmi helyrehozhatatlan nem történt.
üdv, km

Viga Vendel 2008.06.05. 22:58:24

///én is így gondolom///

Tóth István 2008.06.05. 23:01:02

Én is úgy gondolom, hogy nagyobb, nyitottabb, és leginkább szerteágazóbb ez a társaság, semmint hogy végszavazni lehessen. Emlékezzünk: ez szappanopera, nem színházi előadás. :D (Bocs T.) Ungazungarugé-ungazung-garugé...

Tóth István 2008.06.05. 23:03:35

Filpi Tamásnak:
Erős, de a dolgok jelen állapotában nem alaptalan.

Bocsesz 2008.06.06. 08:40:14

Tamás!
Az utóbbi időben mindenhonnan elkések. A dokkra is fél perccel a zárás után értem oda. Ezért az utóbbi években írt legsikerültebb alkotásomat, már nem tudtam a csukódó ajtókon keresztül átpréselni. Nekem is jár egy szelet a halhatatlanságból. Próbálkoztam az Apehnél de ők csak öt évig hajlandók őrizgetni az életem. Ha betörnék valahová, egy idő után az is elévül. Elkeseredésemben el akartam magam adni az ördögnek. Először rettenetes csúnyán nézett rám, másodszor meg még rettenetesebben, a harmadik csúnyulását meg se vártam. Lazán futottam. Mert abban is jó vagyok. Úgy érzem, a halhatatlanság személyesen packázik velem. Ha még egyszer, tényleg csak egy kicsit, ici-picit kinyitnád a zsilipeket... Nekem két perc elég lenne, hogy a feltegyem, a Vers a nevétváltoztató náthás lányról, című pályaművemet. Tényleg elkéstem, és már csak ide tudtam beírni BDK-hoz. Na?!? Megtennéd? Nem???
Biztos, hogy nem? Akkor nem is vagy te igazi költő. Régóta figyelem a ténykedéseidet. Gyanús voltál, az első pillanattól. Most már lényegtelen, de a versem 2008.június 01.-én 16.46 kor írtam ebbe a fórumba. Netán ha mégis ránéznél.., végül is ott van. És ha még csettintenél is egyet elismerésed jeleként!
Köszi! Bár barátok már sose lehetünk ezek után. Ezt meg kellett mondanom.

/ a paródia soha nem adhat megoldást egy konkrét problémára. rosszabb, ha még az is kétséges, ki van a célkeresztben. mindettől függetlenül úgy érzem, alaposan begörcsöltünk. a barikád összes oldalain. Tamás. írdd már ki a dokk kapujára: gyerekek ennyi volt.
szükségünk van arra, hogy tisztelni tudjuk egymást. azt állítod, hogy nem tudhatjuk honnan jönnek, merre tartanak, mit cipelnek verseid. lehet, hogy igazad van. mi talán nem is élünk. vagy kevesebbet kaptunk abból az isteni teherből, ami egy költőt költővé tesz. mondom ezt, miközben tudom, hogy igazából a teher viselése adhatja vissza méltóságunkat. sok méltó ember van körülöttünk. még több olyan, aki nem tudta irodalmi művekben megörökíteni életét. jó rájuk gondolni. /

P. A 2008.06.06. 13:27:42

Vitapartner küzdj a jogodért!!!
Tűzzel-vassal, foggal-körömmel, protézissel-művégtaggal is küzdj, viaskodj a jogért amelyről önként lemondtál!
Pedig ez hiba volt! Majdnem bűn!
Szerezd vissza tehát és tartsd fenn magadnak mindenáron a tévedés jogát!!!

Molnár Ákos 2008.06.07. 11:19:18

nos, talán naivnak mondanak majd néhányan ezután, bár én inkább idealistának tartom magam (jobb napjaimon)! :) csonka-szonett rejtsük asztalfiókba álmainkat hisz szennyesünk mellett még bőven van hely ám a sár tiszta hitünkben megingat s piszkos papíron a valónak szentel talán papírból hajtogassunk hajót messzebbre visz minden földi gyönyörnél altassuk el az ajkunkra tapadt szót hisz ő is és te is csupán ölelnél ki kéne mászni az asztalfiókból a szennyet magunkról csontig lerágni meztelen’ üvölteni a hiánytól térdre rogyni majd erőnkből felállni nevén nevezni azt amit csinálunk és mellette alázattal kiállnunk

Molnár Ákos 2008.06.07. 11:33:15

na, szóval! még egyszer, és kicsit másképp!

csonka-szonett


rejtsük asztalfiókba álmainkat
hisz szennyesünk mellett még bőven van hely
ám a sár tiszta hitünkben megingat
s piszkos papíron a valónak szentel

talán papírból hajtogassunk hajót
messzebbre visz minden földi gyönyörnél
altassuk el az ajkunkra tapadt szót
hisz ő is és te is csupán ölelnél

ki kéne mászni az asztalfiókból
a szennyet magunkról csontig lerágni
meztelen’ üvölteni a hiánytól
térdre rogyni majd erőnkből felállni

nevezzük nevén azt amit csinálunk
s mellette alázattal kell kiálljunk

K.L. 2008.06.08. 00:04:14

jónás-jónás meózd csak a verseket és meríts belőlük ihletet,
ha fogyóban vannak a sekélyes, kisstílű gondolataid.

K.L. 2008.06.08. 00:43:33

Még csak annyit,hogy valaki biztos vitte volna tovább a DOKK-ot!
Nem kellene ennyi embernek csalódnia,bár ahogy elnézem a hozzá
szólók igen csekély számban vannak,de Őket bánthatja a dolog a legjobban.jónásnak a cetnek meg azt üzenem,hogy amit lenyeltél
az előbb-utóbb kijön belőled!(táplálkoztál mások ötleteiből,átformálva saját képedre,de a minősége olyan mintha nem a fejedből a szádon keresztül,hanem a beledből a....jutott volna napvilágra)

AZ ÁRULÓ

Egy falat,
amely betévedt a szádba,
végigjárta tested,
s kiért a világba.
Most itt fekszik a napon;
büdös,barna nagy.
S mutatja árulón,
belül milyen vagy!

Karaffa Gyula · http://karaffagye.blogspot.com 2008.06.08. 11:31:44

Vazze KL! Épp az ilyen tényeket mellőző, rosszindulatú, vádaskodó, és mondhatom, végtelenül primitív megközelítésű hozzászólások is okozták a Dokk agóniáját, kimúlását.

Hagyjátok már abba a hozzászólásokat, már okafogyott!!

BDK! Nem zárnád le?

Karaffa Gyula

BDK · http://ungparty.net/ 2008.06.08. 11:42:53

megfontolom. a dolog rég kifújt, az nyilvánvaló, de valahogy azt is tanulságos megfigyelni, mi füstölög még utólag ki a lukon.

meg hát, ellentétben JT-vel, én a nyitvahagyásnak sokkal inkább híve vagyok, mint a bezárásnak.

K.L. 2008.06.09. 07:45:20

Na jó!-elismerem,hogy egy kicsit erős volt,de sok jó embert elvesztettem (mivel a legtöbb állnéven írt) és így már soha többé nem cserélhetek velük gondolatot.Szerintem a te ( karfa gyula)
neved is állnév (ilyen hülye névvel nem lehet élni).De nekem mindegy,csak azt nem tudom mért véded annyira?
BDK piréz, jól teszed, hogy hagyod füstölögni még egy kicsit.

MIMIKRI-KRIMI

Kaméleon gyakorolta,
reggel-este egyre leste,
amilyen a környezet volt,
olyan színű lett a teste.

Ám elérte őt a végzet;
-olvassátok szörnyű sorsát-,
mert, bár észre sose vették,
észrevétlen széttaposták!

Karaffa Gyula · http://karaffagye.blogspot.com 2008.06.09. 10:00:27

Kedves KL!

Bizonyítod a tételt, úgy beszélünk valamiről, hogy halványlila gőzünk nincs róla, mihez és kihez szólunk hozzá!

Azt írod, ilyen hülye névvel nem lehet élni, mint az enyém, s azt írod "karfa gyula". Kinyitnád a szemed? KARAFFA Gyula a nevem, és ez a családom becsületes neve volt az 1950-es évekig, míg hozzád hasonló "normális" értékítéletű emberek ugyanezt a kérdést fel nem tették Pali bátyámnak: ilyen névvel hogy lehet élni? Azóta Krasznai a család neve, de hogy te mennyire járatlan vagy a Dokk ügyeiben: külön ENCI szócikk volt a karaffa név, ott ez ugyanígy le volt írva. (Nem én tettem fel először magamról)

És hogy mennyire nem olvastad a Dokkot, sok versem fenn volt, és igyekeztem országos lapokban megjelenteket feltenni (Polisz, Napút, Cet, Palócföld, Tekintet), de ezek szerint te nem olvasol áttekintően sem neten, sem nyomtatva irodalmat.

Miért dumálsz akkor bele a dolgokba ha csak ennyi a tudásod? Gondolom Jónásról sem tudsz semmit!

Vazze!

Karaffa Gyula

(Termetemmel viccelődhettél volna, de nevemmel nem hagyom, Kislovag!)

K.L. 2008.06.09. 10:56:09

Gyula vitéz! Ne rágjál be!
Én nem Karaffa Gyulának címeztem a mondanivalómat úgy hogy
kár volt beszólnod.Utánad néztem és minden elismerésem a Tiéd,
ami az újság színvonalát illeti.A verseidre nem emlékszem,de sok
költő versét olvastam a dokkon és most már kifejezetten szeretnék
Tőled is olvasni.Lehet,hogy túlságosan primitíven közelítettem meg
az adott helyzetet,de hosszú ideig, számomra a dokk volt a szellemi
kikapcsolódás egyik forrása.Nehezen viselem el, hogy az a sok jó
vers a semmibe hull és nem lesz hozzáférhető ezután senkinek.
Bocsáss meg Kedves Gyula!!!

MÓDSZER A FELEJTÉSRE
Voltak számomra
tanulságai az esetnek.
Úgyszólván csak tanulságai
voltak.
Levontam belőle a
tanultságokat.
Nem maradt semmi!

Karaffa Gyula · http://karaffagye.blogspot.com 2008.06.09. 11:35:00

Részemről nincs harag, de ha már továbboncoljuk a Dokk-ot, akkor ez egy sarkalatos kérdése:

Tapasztalatom szerint sokan csakis saját magukat olvasták a Dokkon, illetve másokkal nem foglalkoztak. Ha mindannyian önálló személyiségeket láttunk volna a másikban, ha ma Magyarországon olvasnánk is egymást, ha az értelmiségiek, az alkotók egymásra is odafigyelnének, ha több megértéssel beleéléssel, átérzéssel olvasnánk a másikat, talán többek lehetnénk. És még élne a Dokk.

Karaffa Gyula

Jónás Tamás · http://www.pepita.hu 2008.06.09. 12:42:25

Szabó Bertold: kérlek, keress meg ímélben, a dokkról szeretnék veled beszélni.
Köszönöm, Jónás Tamás

Stiller Kriszta 2008.06.09. 17:37:21

Köszi mindenkinek. A régi címem már nem használom egy ideje, még a jelszava sem ugrik be. :)

Ezt viszonylag naponta olvasom: stiller.kriszta@gmail.com

Ugyan főként férfiként írtam a dokkra (is), de azért:

Kriszta

Hosszú történet, hogy miért kényszerültem erre, de most már vállalom a nemem. :)

lábfékhang 2008.06.10. 00:18:46

Válj egészségünkre, Kriszta!

K.L. 2008.06.10. 00:44:35

T. Gyula!
A "Börzsönyi Helikon" nagyon igényes és ráadásul színes!!!
Gratulálok! Nekünk is van lapunk az "Ecset és Lant",mely a galgamenti- művészek lapja,sajnos csak fekete-fehérben vagyunk
láthatóak, mivel anyagi kereteink igen szűkösek.De több a semminél. Egyébként én is 1964-ben születtem. Ami a DOKK-ot
illeti,én csak mások verseit olvastam hisz a sajátomat ismerem,de
azért bosszant, mert bár vannak más amatőr tömörülések ám az
itt szereplők versei szinte profik azokhoz képest.Azt viszont marhaságnak tartottam,hogy maradandók meg nem... mert az emberek ízlése nem egyforma tehát az ilyen rangsorolásosdit ellehetett volna hagyni . Visszatérve az okfejtésedre:-ha egymásra jobban odafigyelnénk,akkor nem kerül ilyen helyzetbe a DOKK. Csak hát hiába minden,ha a tulaj belefárad,megunja,
vagy egyéb teendői miatt már nem akar foglalkozni vele. (Így van kedves Jónás?) Ezért aki eddig felelt érte annak kellene valami köztes helyzetet létre hozni, hogy a kecske is jóllakjon meg a káposzta is megmaradjon...
Néked Gyula sikerekben gazdag pályautat és hosszú boldog családi életet kívánok,gyermekeid egészségben nőjenek fel!
(nékem is van kettő)
Üdv:K.Laci

K.L. 2008.06.10. 00:58:52

VÉGSZÓ PARADOXON

Korlátlan hatalomra csak
korlátolt ember pályázik!

KOLORISZTIKA

-Túl vörös vagy!
mondta a kék a sárgának.

VÉGÜL DE NEM UTOLSÓ SORBAN

Egyszer hazudtam neked
valamit,
s azóta nem tudom elhinni
egyetlen szavadat sem

Tóth István 2008.06.10. 01:07:21

Tamás!
Bertold, ha jól tudom, kórházban van néhány hétig. Úgy tudom addig nem is lesz netközelben. Előre jelezte egy hónapos "eltűnését".
üdv
km

Tisza Melinda 2008.06.10. 11:02:46

Jó, hogy mi telefonon beszélünk, Kriszta, mert még nekem is a régi witchone-cím volt meg :-)

Tóthi, kérlek adj valami elérhetőséget, hogy hol olvashatom (többek között) azokat a verseidet, amik fent voltak a dokkon.
(Az okokat most nem részletezem:-) De volt egy csomó, ami nagyon tetszett.)Köszi.

Tóth István 2008.06.10. 11:39:28

szia Tájm!

itt elérsz
aaikrk@gmail.com

versek egyelőre fiókban de max egy-két hónapig aztán fent lesz a megfelelő helye(ke)n

hogysmint? írjál. várom leveled

Tóth Imre 2008.06.10. 15:13:14

Na, szóval itt is...

Tóth István 2008.06.11. 15:43:45

állapot

mint a túlhevült vagy tétova tizenévesek
akik nem tudják hogy ítéleteik tévesek
mint a földre hullt kiégett füstölgő csillagok
mint akik nem vették észre hogy én is itt vagyok
kútból kimászni nem tudó végelgyengült béka
mint egy tragikumba fordult félreértett réma
vagy mondok cifrábbat: hatástalan anatéma
halott fölött táncikáló embergyűrű léha

olyan ez a próbálkozás most nélkülem
ne haragudjatok: de ez az én ügyem

mosko 2008.06.11. 20:31:19

na mi jon ma a dokk.hura? hat nem a papita jonas?

Tóth István 2008.06.12. 20:14:47

A türkizcsufi hübriszlufi


- Szia Picur! Elkísérhetlek?
- Nem.
- És elkísérthetlek?
- Az attól függ… Mire akarsz kísérteni?
- Mire szeretnéd?
- Isten akarok lenni.
- Minden erről szól.
- Nem tudom áttörni az üvegplafont.
- Akkor mitől tiszta vér a talpad? Tele van vágásokkal. Nedvedző, vörös nyomokat hagysz magad után.
- Észre sem vettem. De ez az: hogy nyomokat…
- Szeretnél eltűnni? Követnek? Üldöznek? Segíthetek, ha gondolod. Az álcázás mestere vagyok. Tudod: hol ilyen, hol olyan…
- Tudom-tudom… Bele ne kezdjél. Már hányingerem van… Papucs orrán pamutboly… Böööeee....
- Hmmm… Ez nem egészen így van. És a papucsnak is más erről a véleménye. Látom nagyon kész vagy.
- Miért, te nem vagy kész? Egyujjas kifordított bundakesztyű… HA-HA-HA! Most sírjak vagy nevessek? Te tényleg boldog vagy ezektől a baromságoktól?
- Nem. Én nem ezektől a baromságoktól vagyok boldog. Én mindenhogy boldog vagyok. Nem érted? Erről szól a mese.
- Ne mesélj.
Pom Pom még mindig a faágon ült és hallgatott.
- És hagyd abba ezt az idegbeteg hintázást! – ordította Picur. – Mi van? Nem tudsz önmagad lenni, ha egy pillanatra egyhelyben maradsz?
- Hajjaj… - sóhajtott Pom Pom. – Hajjajjaj… - sóhajtott még nagyobbat.
- Mit sóhajtozol? Mindjárt pofán váglak. Tényleg? Boxzsák nem tudsz lenni?
- Dehogyisnem. – mondta Pom Pom és máris felvette a kívánt alakzatot. – Csak egy kicsit könnyű vagyok. Nem baj ha himbálózom kicsit? A boxzsákok is szoktak. –folytatta és már lengeni is kezdett.
- Szoktak. Miután megütötték őket. – válaszolta Picur és már lendült is a lába.
Baaajjngg!! Pom Pomon hatalmas rugás puffant. Fel is tekeredett a felette lévő vastag faágra.
- Ha akarom, olyan vagyok mint a kígyó. – sziszegte Pom Pom. – Mit is mondott neked az Isten? Hogy a kert egyik fájáról sem ehetsz?
- Isten? Nem mondott nekem semmit. Ha van. Ha nincs, akkor lehet, hogy mondott.
Pom Pomon hatalmas pofon csattant. Le is tekeredett a faágról.
- Huhh! Ez jól esett. Köszi.
- Ajjaj! – nyögte Pom Pom. – Ajjajaj!
- Most meg mi bajod? Egészen rendbe hoztál.
- Gondoltam. De milyen áron?
- Most mit pánikolsz? Te vállaltad ezt a szerepet.
- Én. És ha nem vállalom?
- Akkor sincs semmi.
- Nincs? Akkor most játsszuk azt, hogy visszaadom.
És már ott is volt az ellenlábas. Picur egészen meglepődött. Honnan szorult ekkora erő ebbe a kis nyomoronc szőrpamacsba? Ezeket már csak azután volt lehetősége végiggondolni, hogy hátrarepülve a földre csücsült
„Ejha!” – gondolta. „Ejha!” De azért ideges volt.
- Kicsit sokat képzelsz magadról Pom Pom.
- Igen?
Újabb pofon találta telibe Picurt. Ettől már komolyabban leült. Percekig nem tudott felállni, az elején csillagokat is látott.
- A jó kurva édes anyádat!
Bumm! Az orra! Vérezni kezdett.
- A büdös ku…
Ezek után percekig nem emlékezett, mi történt vele. Arra eszmélt, hogy a parkőr fogdossa a melleit. Aztán a parkőr összecsuklott, mint akinek vége. Valaki elvonszolta az egyik környező bokor alá. A virítókék ég háttere előtt felbukkant Pom Pom arca.
- Elmondok neked egy történetet.
Picur már csak nyöszörögni tudott.
- Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lufi. Szép, kerek, kék lufi volt. Hélium volt benne, könnyűnek, üdének érezte magát. Egyetlen problémája az volt, hogy állandóan ki volt kötve valamihez vagy emberkezek rángatták ide-oda egy vékony zsinóron.
- Ne folytasd… Ezt most miért kellett?
- Ezt te kérdezed?
Picur láthatóan elszégyellte magát. Aztán elkomorult.
- De… De hát…
- Ne dadogj.
Pom Pom gyengéden visszanyomta Picur fejét a pázsitra, homlokánál fogva.
- Te lázas vagy.
-Tudom. Már reggel is az voltam.
- Miért nem ezzel kezdted? Te beteg vagy.
- Igen.
Picur köhögni kezdett. Csúnyán, szaggatva ugatott, mint valami öreg szamár.
Némán feküdtek egymás mellet a fűben, az eget bámulva.
- Nézd milyen gyönyörű az ég Pom Pom!
Picur sírva fakadt. Zokogott.
Pom Pom felült és elégedetten összedörzsölte tenyereit. Mosolyában se gúny, se fölény nem volt. Mégis: a felületes szemlélő számára úgy tűnhetett, hogy Pom Pom most csúfolódik magában. Pedig a győzelem fintora ült ki az arcára. A fájdalmas, nehéz győzelemé.
- Picur… - megsimogatta Picur fejét. – Be kell fejezned ezt az elviselhetetlen életstílust. Tönkre teszed magad.
Pom Pom nem tudta mi foroghat ezekben a pillanatokban Picur fejében. Nem is akarta tudni. Vannak pillanatok, amiket csak törölni érdemes.
- Picur… Haza kell menned.
Vannak indulatok, amikről nem lehet beszélni. Üresség, mindenség, félelem, erő, igazság, gyűlölet, szex, hányinger… Nem használnak a szavak. Folyik a takony, a könnyek a föld porával együtt fekete csíkokat húznak az arcra. Kéz ökölben, agy megfeszül. Épphogy nem roppan a gerinc. Se üvölteni, se hallgatni… Sírás, nevetés… Hisztérikus kacaj.
Rendőrök érkeznek.
- Mi a probléma?
Most kéne ölni. Talán. Átharapni ennek a tetű fakabátnak a torkát. Fogakkal megragadni és kitépni a gigáját. Hörögjön… Fuldokoljon.
- Mi van vele? – fordul ez egyik rendőr Pom Pomhoz. – Belőtte magát?
- Meghaltak a szülei.
- Igen?
- A hétvégén. Kínában. Autóbaleset.
- A retkes sárgák! Elfoglalják a világot, ott meg kinyírják az embert. Vigye kórházba szegényt. Nagyon rosszul néz ki. Segítsünk?
- Nem kell. Mindjárt rendbe jön. Csak a sokk. Néha begörcsöl.
- Biztos?
- Igen. Már a sokadik a napokban. Néhány perc és rendbe jön.
- Oké. És a parkőr? Vele meg mi van?
- Mi lenne?
- Ja látom.
Pom Pom, mikor a bokor alá húzta a férfit, gondosan odadobált néhány üres üveget köré.
- Hogy ez a hülye mekkora egy disznó. Épphogy csak nem röfög… - röhögött hangosan a rendőr. -Molesztálja a kislányokat, ha meg nem a szexen jár az esze, részeg, mint a kefekötő.
- Kefekötő… - ismételte Pom Pom. – Milyen elmés!
- Kösz. Na vigyázzon a barátjára.
- Jó-jó. Viszlát.
- Viszlát.
Picur még mindig remegett. Bőre libabőrös, vörös haja kicsit az égnek állt. Szeme elkerekedve, teljes szembogara láthatóvá vált. Körötte bevérzett hajszálerek. „Szép szemei vannak.” – gondolta Pom Pom. Picur arcán, mint egy dühödt indiánnak, ideges koszvonalak szaladtak. Ruhája poros, szakadt. Meglehetősen extrémen nézett ki. Mint egy madárijesztő. Vagy egy elmebeteg. Piros rövidnadrágja, narancssárga polója, akárha egy kutya szájából szedték volna ki. Ki tudja? Talán meg is fordultak ott az elmúlt napokban.
Mezítláb, véresen, csutakosan. Szája széle felrepedt.
Picur, mint egy tikkad németjuhász, lihegni kezdett. Aztán fújtatni. Végül már csak nagyokat lélegzett, mint aki most tér vissza ebbe a földi, siralmas világba. Valószínűleg így is történt.
- Szia. – Ez Pom Pom.
Picur még nem tudott megszólalni, de Pom Pomra meredt. Nem lehetett érzékelni, hogy megismeri-e.
- A lufinál tartottam.
Picur megrázta magát. Körülnézett. Újra megrázta magát. Mélyet szippantott a levegőből és bent tartotta.
- Jó illat. Nagyon jó illat.
- Igen. A gesztenyefák.
- Emlékszem… Gesztenyét sütöttünk. – Picur leült és tenyereibe temette arcát. Megint zokogott. Hosszan, felszabadítóan. Mikor elemelte kezeit, arca egészen koszos volt, mint aki bányából jött a felszínre.
- Most mit csináljak? Mondd meg, hogy mit csináljak?
- Nem tudom. De nincs vége. Érted? Nincs vége. Lehet, hogy nincs visszaút, de van folytatás. Vagy újrakezdés. Ha úgy tetszik…
- Nem akarom újrakezdeni. És nem tetszik a folytatás.
- Hát öreg… Ezt te szúrtad el. Volt miért, de te sem vagy ártatlan.
Picur fanyar grimaszba húzta száját.
- Te mindig ilyen okos vagy?
- Mit tehetek róla? Ilyenre írtak.
A két rendőr újra arra sétált.
- Jó napot.
- Hello.
- Rendbe jött?
- Igen. Köszönjük.
- Részvétem.
- Kösz. Kösz. – Ez Pom Pom volt.
- Viszlát.
- Igen.
Picur elképedve bámult a rendőrökre.
- Ismered őket?
- Régi történet.
- És mi volt ez a részvétem? Meghalt valaki?
- Semmi. Egyszer hazudnom kellett nekik valamiről, hogy elengedjenek.
- Jó, mindegy… Na mesélj.
- Igen?
- Ja. Most nincs kedvem semmihez, csak bámulni ki a fejemből.
- Köszi.
Picur elvigyorodott és összekuszálta Pom Pom tetején a szőrt.
- Jól van… Nehogy megsértődj… Bírom a történeteidet.
- Köszi. Szóval a Türkizcsufi Hübriszlufi….
És Pom Pom mesélni kezdett.
Picur csak félig hallotta a történetet. Hogy nagyon szép színű… kék lufi… És fel akart repülni…. Aztán valahogy elszabadult…. Már ő akart lenni az ég…. Az egész ég. És csak szívta, szívta magát…. Egyre nagyobb lett… Ahogy kitágult, megváltozott a színe… Csúnya lett… Fénylő és giccses… Lassan egy egész városrészt árnyékba borított… Már majdnem szétrobbant… És észre se vette a varjakat… Galambokat… Sirályokat… Majdnem kipukkasztották csőrük hegyével… Néha pillanatok választották el a végtől… Minél nagyobbra fújta magát, annál magasabbra repült… Eleinte élvezte… De aztán eltűnt a jóleső nyomás…. És hogy lentről jól látható maradhasson, egyre jobban fel kellett fújnia magát… És egyre magasabbra… Félni kezdett… Rettegni… De a kislány… A léghajóval… És elkapta a lifegő zsinórt… Kieresztette a fölösleges levegőt… Pssssszzzzzz… És…. Pssssszzzzz… És… Picur elaludt.

Pálóczi A 2008.06.13. 10:55:32

Dantéről suttogták:
"Ő az aki a pokolban járt!"
Róla elég lenne,
hogy: "most van ott!"

Karaffa Gyula · http://karaffagye.blogspot.com 2008.06.15. 12:27:55

A Dokk naponta reinkarnálódik valamilyen formában. Érdemes ránézni még holta után is.

Tegnap, tegnapelőtt Jónás vers ment rajta a www.pepita.hu címről, ma a www.dokk.hu/versclip jelenik meg, amin verseket olvashattok zenével, mozgóképekkel, a régi Dokk-ról.

Karaffa Gyula

FűM 2008.06.23. 21:59:39

Kedves Tamás!
A haza emberekből áll. Az emberek pedig - legalábbis akiket én ismerek - szeretnek és becsülnek.

Szepy (Frady) 2008.06.24. 10:05:36

HŐNAP

Vala barbár meleg,
Nekem ebből eleg!
Hébe vágyom hóba,
Rúgni fagyott lóba!

Fortyog agyam vize,
Száz fokos már biz e!
Dermesszük az eget,
Záporozzon jeget!

Bár lennék Han Solo,
Vadernek beszóló,
Élnék csak a mának:
Lefagyasztanának!

Hűs vízparti telek!
Kemény szovjet telek!
Tél-mesét hol lelek?
Írj, Benedek Elek!

Hőhullám elsöpör,
Tokazsírom töpör-
-Tyű lett immár, serceg...
Ments meg, ó, kis herceg!

Lelkem hő-lőtt várrom,
Legvégemet járrom...
Vonj körbe sarkkörző
Hóciklon, lúdbőrző!

(Frady Endrét kollégái a földön párologva találták meg a hűtőszekrény felé félúton...)

Szabó Bertold 2008.06.24. 14:33:15

FűM! Van valami elérhetőséged? Az enyém: szabobertold@citromail.hu
Szeretnék írni Neked

Szepy (Frady) 2008.06.28. 23:29:56

Frady Endre:
Véradássy (f)elhívás

mottó:
Az élet az maga egyszeri és megismételhetetlen mivolta miatt a világ legkomolyabb játéka, amit csupán az Istentől jövő szelíd derűvel és örömmel érdemes csak végigjátszani.

Dimitríj s a fagyott Léna
Vérszegényen szédelegnek,
S ha benned nem vén a véna,
Adhatsz vért e vert seregnek.

Ne bújj el egy csalánbozó-
-tban, ha vitálbő a vére-
-d, s lelkületed adakozó!
Tőled csupán annyit kére-

-k, tűrje a tűt vérbő karod!
Legyél bátor, legyél laza,
S segíthetsz, ha úgy akarod!
„Talpra magyar, hí a haza!”

2008. július 2. (szerda) 16:00 – 19:30
Budapest, XI.ker., Vásárhelyi Pál u. 4-6. IV.emelet
(személyi, TAJ kártya és legalább 50 kg testsúly szükségeltetik... :)

Szepy (Frady) 2008.06.30. 23:00:31

The Döntő

Vatikánnak német fője
S véle spanyol viceispán
Együtt szurkol, gólt ki lője,
Gép-germán, vagy hipphopp-hispán?

Der Retccsch hallik! Nem egy orr ez?!
Á nem, vérbő Ballack-homlok!
Ein Tor-t torreádol Torres,
S Dajcslandka sír: Összeomlok!!!

Eltűnik sok „hátha” s „talán”.
„Igen!”: Nyer a Nagy Armada!
Vigad minden bősz katalán,
S Spany’hon másik kétharmada.

Hungár, Ibér, két jó kancsó
Borba sírvígságát ríja,
Közös ősük Puskás Pancho,
S együtt bőgik: Ría! Ría!

FűM 2008.07.01. 23:44:49

Tamás, ezek engem nagyon el(meg)találtak:
Somlyó Zoltán Hajnali imádság
Borbély Szilárd XIV Fenn volt a nap még

FűM-nek: 2008.07.02. 13:19:29

Te nyulacska rajongó: ezt látogassad meg, mert ahogy látom senki nem ír Zsuzsához:

becseyzsuzsanyulacska.blogspot.com/

(Ha már Évit sikerült Krisztával összehoznom - :))

FűM 2008.07.03. 23:12:40

Kösz!
(Bár én már reagáltam rá, igaz nem ott, hanem a literán.)
(A rajongás nincs a szótáramban, de van helyette más.)

FűM-nek: 2008.07.05. 15:48:26

Itt a Balun van most - még - a gyülekező:

www.balulap.hu/index.php?pt_id=75#commenting

FűM 2008.07.05. 20:40:45

Köszönöm az értesítést, figyelni fogom. Most még nem tudok ráhangolódni. Hiányzik a régi.

Karaffa Gyula · http://karaffagye.blogspot.com 2008.07.06. 13:58:28

Megjelent a Börzsönyi Helikon idei 6. száma. A tartalom:

3. o.: Színek évada; (Ketykó István verse)
4.-6. o.: Hantmadár; (Móritz Mátyás írása)
8.-11. o.: Szőlőfürtök 5. rész; (Borsi István írása)
12. o.: Az igazság; (Móritz Mátyás verse)
14.-15. o.: A rasszista; (Egry Artúr írása)
16.-34. o.: Fejezetek a Csadó tanya történetéből; (Végh József képes helytörténeti írása)
36.-38. o.: Sírrablók; (Százdi Sztakó Zsolt írása)
40. o.: 360 fok; (Szájbely Zsolt verse)
42.-48. o.: Vigasz; Éjszaka; Találkozások; A viselkedésről – anya tudja!; Az jutott eszembe, hogy…; Pótolhatatlan; Kudarc; Üres kézzel; Egyszer majd; Rossz gyermek; Bizony; (Magdás Emőke írásai)
50. o.: Vak fényen átragyogj; (Péter Erika verse)
52. o.: Erdély keresztje; (Szőke Mária-Magdolna verse)
54.-55. o.: Könyvajánló;
56. o.: tegnap éjjel; (Cseke Róbert verse)
58. o.: Maholnap; (Székács László verse)
60.-61. o.: Aszály; (Hörömpő Gergely verse)
62.-69. o.: Beszámolók;
70.-72. o.: Auditor: Csepp a tengerben; Fénykép; (Szávai Attila írásai)
74.-76. o.: Hírek;
77. o.: Impresszum;


E havi lapszámunkat a Budapesten élő és alkotó Molnár Ferenc képeivel díszítettük.

FűM 2008.07.17. 22:11:36

Ide stílusosabb feltenni, mint az újra. Nem a dokk felbomlására, más alkalomra íródott nem is olyan régen. De van hasonlóság. (Még ha nem is volt esemény, ami bármit is elszennyezett volna)

Fűri Mária 2008.07.17. 22:13:36

Ad absurdum

Közösség voltunk. Aztán egy tollvonással
Megszűntünk. Minden szétesett
Szétszéledtünk. Sok külön individuum
Ezt diktálták magasabb érdekek

Ad absurdum végigvittük a dolgot
Végül széthullt egy mikrokörnyezet
Kevesebbről szól megint a holnap
Kifulladt egy elromlott szerkezet

Az ember szívós, új légvárat épít
Nekibuzdul, vesz egy mély lélegzetet
Riadót fúj, szervez, toboroz

Felírja gondosan, ki számít
- Hasonszőrűeket és ellenfeleket -
Azután feladja. Nem oszt, nem szoroz

Fűri Mária 2008.07.17. 22:14:49

Omlás

Összeomlott. Nem először
És talán nem is utoljára még
Állva maradtunk, mint egyes ember
És nem szakadt ránk a csillagfoltos ég

Sőt látszólag továbbra is minden
A régi kerékvágásban haladt
De az érintettek tudták jól
Hogy valami, ami fontos volt, megszakadt

Hogy ami volt, az nem lesz más, csak emlék
Amit egy esemény elszennyezett
Hogy minden arcon maszkként ott a másik
Hogy minden út már másfelé vezet

Elváló utak – egymást elsiratjuk
Mint sír mellett a halott rokont
Kézfogásaink meglazulnak
Kötéseinkben bomlik a hurok

Mert nem múlik már semmi rajtunk
Felállunk és visszavonulunk
Folytatjuk, de már másokkal, máshol
Nem mintha tudnánk, honnan hová jutunk

A súlyok is máshova kerülnek, a mérleg
Máshol nyer egyensúlyi helyzetet
De most még közösen szokjuk a csöndet
Hogy csak kérdés van, és nincs felelet

K.L. 2008.07.30. 17:06:23

Kedves Fűri Mária!
Ne búsulj! Én is így éreztem egy darabig,de már túltettem rajta magam.Itt írtam vers félébe kritikát az egykori" kritikusról".Ma már bánom,hogy egyáltalán említésre méltattam.
Különben ügyes vagy!
Üdv:K.Laci

FűM 2008.07.30. 18:04:53

A verseket, ahogy fentebb említettem, nem a dokk megszűnésekor írtam, hanem kb. 2 hónappal korábban, csak olyan sok közös volt a két eseményben, hogy ide is feltettem. A korrektséghez hozzátartozik, hogy a két vers eredetijét átdolgoztam, figyelembe véve Várady Szabolcs észrevételeit.
Üdv. FűM

viga 2008.09.15. 18:36:49

JóTom ma délelőtt üzenetet tett fel a Balulapra. én még el tudtam olvasni, válaszoltam is. azóta nem tölt be az oldal. nincs üldözési mániám.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.09.16. 09:05:39

valóban nem jön az oldal... ma sem.
és mit bírt JóTom üzenni?
a DOKK most egyébként éppen hirdetőtáblaként működ...

viga 2008.09.16. 22:42:22

már olvasható... de a kutyát sem érdekli. hiába, az idő befagyott tócsa. (mallarmé után szabadon.)

Karaffa Gyula · http://karaffagye.blogspot.com 2008.09.17. 14:22:30

Dokkerek!

Irány haza! Kinyitott a kikötő! :-)

viga 2008.10.30. 22:41:50

menj haza, Gyula... csak úgy mondom.

viga 2008.10.30. 22:56:09

(mégse szóltam. még nem. de azután se fogok. ennyit nem ér meg.)

viga 2008.10.31. 01:09:30

na, ha már megint megjelentem, nem állom meg, hogy egy utolsót azért ne odamondjak (idézet következik Havasi Attilától, remélem ezért megbocsát):

Juh alanyi éneke


Az Úr az én pásztorom, szün.
Nagy nyájába tartozom, szün.
Dús mezőkre elvezet,
Birka lenni élvezet, bee.

Botja őrzi utamat, szün.
Erős vagyok és szabad, szün.
Nem félek a hentestől,
Nem bánt az, csak megnyüstöl, bee.

Farkasoktól se félek, szün.
Karámjában elélek, szün.
S szentségére bégetek
Hálaadó éneket, bee.
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása