balla d. károly webnaplója nagy archívummal és nem túl szapora frissítésekkel | seo 2020: infra ClO2

>BDK FŐBLOG | | >Kicsoda Balla D. Károly? | | >Balla D. Károly ÉLETRAJZ | | >BDK KÖNYVEI | | >Egy piréz Kárpátalján | | >Balládium | | >Berniczky Éva | | TOVÁBBI FONTOS OLDALAIM > >
  

Balla D. Károly blogfő

  

Balla D. Károj: ÚJ BLOG elipszilon nélkül

  

Balla D. Károj első ly nélkül

  

BDK Balládium Blog

 

Balla D. Károly honlapjai

 

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

 

Kik a pirézek, hol élnek? műhely

 

Kárpáty VIP PR cikkek

 

Első Google-helyre kerülés

 

weblap.org/google-helyezes-javitas/ X

 

Lapok színei a francia kártyában

 

PR-cikk beküldés: Seo tanácsadás

 

Linképítő Google-Seo

Google weblap optimalizálás, honlap seo

 

Optimalizált honlapok, SEO BP

 

Honlap seo optimalizálás


bdk blog archívum | BALLA D. KÁROLY WEBNAPLÓJA | + pr cikkek

A könyv szaga

2009. január 11. - BDK
digitális forradalom - e-könyv, online olvasás vs. nyomtatott tartalom - hangoskönyvek letöltése, hallgatása, e-book letöltés

szagos könyv - hangos könyvKönyörgök, valaki találja már fel a büdös e-book-olvasót, hogy "a könyv illata" mint érvelési argumentum végre eltűnjön azok szótárából, akik a digitális forradalom ellen ágálnak ócska nézeteket hangoztatva.

Ostoba cikk az e-könyvek és online olvasás ellen

Most aktuálisan a Literán olvashatni egy eléggé ostoba cikket arról, hogy a nyomtatott könyv olvasása miért jobb dolog, mint a digitálisé - és itt jönnek mindenféle nevetséges érvek, a szag mellett még az is, hogy szeretjük látni a könyvön az előző olvasó hagyta nyomokat, foltokat, szamárfüleket. (Na most komolyan: ki szeret olvasni zsírpacnis, kávéfoltos könyvet?) Arról nem is beszélve, hogy az írás összemossa az online-olvasást az e-book-olvasással, okfejtései pedig nemcsak konzervatívak, hanem vaskalaposak is: mondvacsinált érvek alapján próbálná az új generációkat távol tartani a kor nagyszerű vívmányaitól. (A dologban egyébként az is nevetséges, hogy a cikk történetesen nyomtatott verzióval nem rendelkező internetes portálon jelent meg) ...Legközelebb talán már arról is olvashatunk, hogy valaki visszasírja a petróleumlámpa illatát a villanyégő ellenében és a kurblis telefonról fog nosztalgiázni csúcsmobillal a kezében.

Frissítés 2017

Az eltelt évek során valamelyest változott a kép és talán a kép és talán a szemlélet is. A digitális tartalom ma már sokkal elfogadottabb és ezerszer elterjedtebb minden területen, médiától az oktatáson át a hivatali ügyintézésig. Jelentősen változtak az olvasási szokások.

a hangoskönyvek megjelenésével.

A fiatalok körében talán ma már ez a legszívesebben használt forma az irodalom fogyasztására, ami persze kedvezőtlen következményekkel is jár, az olvasás mint olyan egyre kevésbé irányul terjedelmes regények szövegére. Mivel egyre több klasszikus és modern irodalmi olvasmány érhető el ingyenesen letölthető hangoskönyv formájában, így felhasználói körük és egyre szélesebb. Ahogy lassan a Google is áttér a bemondásra történő, élőszóban feltett kérdésekre adott válaszok megadására, így a beszéd, az emberi hang idővel felzárkózik az írott szó mellé a digitális szövegek fogyasztásában. Ez valószínűleg ugyanolyan természetes folyamat, mint az, hogy a nagy asztali gépeket lassan kiszorítja a laptop, a tablet,  vagy akár az okostelefon.

Az eredeti cikkből - erősen vitatható nézetek:

Digitális forradalom vagy zsákutca?

Az irodalomféltők mégis leginkább a gyerekeket óvnák az elektronikus könyv kísértéseitől. Akinek már volt az egyik kezében gyerek, a másikban meg bármiféle technikai kütyü, az tudja hogy mire számíthat, ha majd nálunk is felbukkan az e-olvasó. Semmiképpen sem ajánlott az online olvasás. Tapasztalatból tudom, hogy még egy Andersen is csak nehezített körülmények közt mesélhető, ha a hallgatóság megkaparintja az egeret. Arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb lélegzetvételű történetnek esélye sincs ilyen körülmények közt. A sok gomb meg a görgő biztos több érdeklődést vált ki belőlük, mint maga a mese.

A szakértők szerint azonban a nagyobbakat sem árt távol tartani a digitális világtól. Bár a mai fiatalok már meglehetősen magabiztosan mozognak a virtuális térben, és a mobilok, videójátékok és iPodok tengerében játszi könnyedséggel működtetnek bármiféle techcsodát, ez mégis inkább hátráltathatja őket az irodalom-fogyasztásban. A pedagógusok egyre többet panaszkodnak, hogy az ifjúság olyan mértékű szövegértési- és koncentrációs problémákkal küzd, ami már komoly aggodalomra adhat okot. A hozzáértők szerint pedig az online olvasás nem hogy segítene, hanem – a fentebb említett okok miatt – még ronthat is a helyzeten.

A bejegyzés trackback címe:

https://bdk.blog.hu/api/trackback/id/tr80870483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.01.11. 10:53:13

A cikk fent van a KönyvesBlogon is. A hozzászólásokat olvasva olybá tűnik, a kommentelők sokkal jobban vágják a témát, mint a szerző.

konyves.blog.hu/2009/01/10/digitalis_forradalom_vagy_zsakutca

világítótorony 2009.01.12. 11:42:51

Kedves Károly, mint a multban is, most is kiállok a a könyvek szaga és a papírlapok susogása mellett, ahogy a nyomtatás-internet vitában tettem (Idézed is). Jól tudom, ez utóvéd-harc csupán, elismerve, hogy az interneté a jövő egy jelentős szelete...Mindössze arról lenne szó, hogy a nyomtatással kaptunk olyan melléktermékeket is, melyek az érzékekhez szólnak, az értelmi tartalmon túl. Ez valami plusz. Legyen ez egyszerűen a nyomdafesték, vagy a papírgyártás folyamán keletkezett jellegzetes odor. Ennek felemlítése nem ágálás a digitális forradalom ellen. Egyébként nemrég olvastam két ismert bloggerről, akik most könyvalakban adták ki blogjaikat...No comment.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.01.12. 14:14:09

Kedves világítótorony, magam is kiadattam jórészt a netre írt naplóim szerkesztett változatát (bdk.blog.hu/2007/09/02/2000_3_megjelent) és eszem ágában sincs vitatni a nyomtatás és a könyv jelentőségét, értékét. A könyv szagához ragaszkodni azonban számomra nevetséges érvelés. (A nyomdafesték szerintem büdös és bizonyosan egészségtelen.) Analógiát keresve egészen biztosan siratták anno a lúdtoll sercegését, a palavessző tapintását, a távírógép kattogását, a felvillanó magnézium "illatát" fényképezéskor... És egészen biztos, hogy a kódexmásolók is a sátán művének gondolták a nyomdagépet. A kevésbé célszerű és alkalmatlan technológiát azonban felváltja a célszerűbb és alkalmasabb. A digitális szöveg igen sok lényeges szempont alapján célszerűbb és alkalmasabb, mint a nyomtatott. Még ha nincs is neki kipárolgása (ami, még ha oly kedves is sokaknak, mégsem lényegi elem, hanem olyan "szükséges rossz", amelyet a hozzá kapcsolódó kellemes tartalom szépített meg ).

De nem azzal van vaj, ha valaki szereti a könyveket. Én leginkább a "Semmiképpen sem ajánlott az online olvasás." típusú megállapításokat gondolom ágálásnak, meg azt, hogy a felnövekvő generációt ajánlatos "távol tartani a digitális világtól". Ez kapitális ostobaság.

holnap · www.vers-esse.hu 2009.01.12. 17:57:58

Fura egy vita ez a könyv-elektronika. Azthiszem, nem tudnék már élni (a munkát és a hasznos, meg a jó élvezeteket értve) gép nélkül. Nem csupán azért, mert így szakmai munkáimat is körültekintőbben és gyorsabban tudom végezni - könyvtárban üléssel aligha győzném, de a szépirodalmi munkásságomat (?) sem az előző mellett. Idős volt kolégáim közül néhányat rá tudtam beszélni a gép, a világháló használatára. (csupán példaként: Maróti Andor, Csoma Gyula stb.) Most, aztán sűrűn cseng a telefon, meg jönnek az email-ek: akkor, az hogy van, János? Jó érzés, hogy akik kézzel, majd irógépen pötyögték a tanulmányaikat, előadásaikat, most nyugálományban - mert azért aktívak még a tudományok művelésében - PC-n dolgoznak és bögészik a hálót. Szeretem (a) könyvet, de jobban szeretem a PC-t. (bocsánat)

tibor2 · http://e-karpatalja.blog.hu 2009.01.12. 17:59:51

Én a meg csak gépen szeretek olvasni, mert ott ha megtetszik egy rész azt kimásolhatom magamnak valami gyüjteménybe vagy akár a blogon is kitehetem. Mióta aktív könyv olvasó lettem csak Paulo Coelhótól A fény harcosának kézikönyvét olvastam kézben fogva, de azt is csak azért mert az interneten sehol nem leltem meg, hogy letöltsem, de megértem azt a 87hr-t.

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2009.01.12. 21:46:06

Nem cikinek szánom, hogy könyves MÉM-re hívlak, sőt!!! Hiszen elektronikus könyvek is játszhatnak benne!

B.E. 2009.01.14. 18:52:42

Zsírpaca és kávéfolt tényleg ritkán van a képernyőn, de megjegyzem, nálam a könyvön sem jellemző. Szaga (illata?) viszont a számítógépnek is van. És a lapok susogása helyett ott a gép zümmögése. Ami miatt a nyomtatott könyvről, újságról mégsem mondok le (miközben persze gépen is sokat olvasok), az az elalvás rítusa: amikor kiesik a kezemből a könyv vagy újság. A laptoppal, pláne az asztali gépemmel ez nem lenne nyerő...

dX 2009.01.18. 18:33:24

minden és bármi iránt van (volt, lesz, lehet) nosztalgia.
íme csáth géza írása. gyertya a gáz (!) világítás ellenében:
hu.wikisource.org/wiki/A_gyerty%C3%A1k

holnap · www.vers-esse.hu 2009.01.22. 18:53:42

No, hhiszen jól is néznénk ki - pontosabban sehogy sem néznénk ki nosztalgia nélkül. De, azért nem rühelem a repülőgépet, mert szeretek lovagolni. -)
János

dixidixi 2009.01.24. 14:01:20

Sajnos, az e-könyvet nem tudom bevinni az ágyamba, hogy olvasgassam lefekvés előtt, s ha elálmosodom, behajtsam a sarkát és magam mellé tegyem... Ha pedig az éjjel felébredek, újra kinyissam egy éjjeli lámpa mellett, s olvassam, míg újra el nem szenderedek. Na meg a Latorca-partra sem vihetem magammal, hogy a kapáshiány időszakában belelapozzak unaloműzőként. Nem beszélve egy hosszabb vonatutazásról...

dixidixi 2009.01.24. 14:03:44

Még nagyobb sajnos, hogy a könyvek kereskedelmi árát tekintve inkább néhány csirkecombot vesz az ember egy-egy könyv helyett (egy könyv = egyhavi csirkecomb). Kivált, a kárpátaljai bérek mellett...

BDK · http://ungparty.net/ 2009.01.24. 16:13:50

@dixidixi: ha semmi mást, csak a posztom első linkjét megnézted volna, nem írnál ilyen szamárságokat. egy e-book-olvasóval mindezt ragyogóan elvégezheted. na, a sarkát azt nem hajthatod be, de (akár szöveges) könyvjelzőt csatolhatsz bármelyik szövegrészhez. és ezer olyasmit tehetsz vele, amit nyomtatott könyvvel nem: kereshetsz szóra, névre, kifejezésre a szövegben, egyetlen mozdulattal szöveget másolhatsz ki belőle, átteheted bármilyen más hordozóra, és nagyon elvetemült vagy, még ki is nyomtathatod. de ezeket már jó párszor elsoroltam a korábbi vitákban.
második megjegyzésedre: e-könyvek tömkelegét ingyen letöltheted. csupán a MEK állományában 6580 dokumentum érhető el.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.12.28. 09:35:15

Akár egy új posztot is megérdemelne, de talán inkább csak itt utalok egy friss fejleményre:

»A könyvgyártás történetében először karácsony napján, december 25-én az Amazon internetes áruház több könyvet adott el digitalizált változatban, mint nyomtatott formában.

"A Kindle (elektronikuskönyv-olvasó) az Amazon történetének legtöbb példányban eladott terméke lett, karácsony napján pedig a vevők több könyvet vásároltak a Kindle-hoz, mint papírra nyomtatott könyvet" - olvasható a cég szombati közleményében. Az online áruház e-könyvkatalógusában 390 ezer, többségében angol nyelvű mű közül lehet válogatni. A digitalizált könyvek december 25-i sikere nem meglepő a megelőző hetekben eladott Kindle-ok nagy számát tekintve.

Az Amazon nem árulta el, hány darabot adott el az e-könyv-olvasóból, csak annyit közölt, hogy a november 15. és december 19. közötti időszakban ez volt a legkeresettebb termék az elektronikus cikkek kategóriájában, megelőzve az iPod touch érintőképernyős médiahordozót.
hirdetés

Az internetes áruház szerint a világ 178 országából rendeltek tőle termékeket, a legforgalmasabb nap december 14. volt, amikor 9,5 millió megrendelés érkezett hozzá. Csak Németországban ezen a napon 1,7 millió terméket rendeltek tőle, vagyis másodpercenként húszat, 40 százalékkal többet, mint a tavalyi rekordnapon.

Németországban az Amazontól rendelt karácsonyi ajándékok listáját a Harry Potter és a félvér herceg, illetve a Jégkorszak 3 – A Dinók hajnala című DVD vezette a november 1. és december 22. közötti időszakban. A megnövekedett kereslet kielégítésére az e-áruháznak több mint 5000 idénymunkást kellett felvennie karácsonyra Németországban.«

index.hu/kultur/klassz/2009/12/27/az_amazonon_eloszor_adtak_el_tobb_ekonyvet_mint_nyomtatottat/
Számítástechnia. Megbízható használt notebook felújítása: webáruházból használt laptop vásárlás garanciával - Első kulcsszó: szerviz budapest.
süti beállítások módosítása